Hopp til innhold

– Det er vanlig å ikke klare å tisse i denne situasjonen

Mange menn får en «tisse-sperre» i urinaler. Ingen vet helt hvorfor.

Illustrasjonsfoto: Menn ved urinaler

Å late vannet med en sidemann kan være en utfordring.

Foto: Colourbox

– Vi vet ikke så mye om hvorfor det skjer. Årsaken er trolig kompleks og det er ikke gjort mye forskning på dette. Det vi vet er at det meste peker mot en psykisk årsak, sier urolog Anders Debes til NRK.

Noen ganger kan det ta pinlig lang tid før ting løsner, om det gjør det i det hele tatt. I sommer fortalte NRK om «Magnus», som sliter psykisk på grunn av en ekstrem variant av fobien paruresis – sjenert blære.

Den milde formen er mer utbredt, og ifølge den internasjonale Paruresis-organisasjonen tror man over 200 millioner mennesker har opplevd å få «tisse-sperre» en eller flere ganger i livet. Som urolog møter Debes mange menn med dette problemet.

Urolog Anders Debes

– De fleste med disse plagene tilpasser seg, sier urolog Debes.

Foto: Privat

– Noen oppgir at de er redde for å bli evaluert, enten det gjelder størrelsen på penis eller kraften på strålen. Men de fleste tilpasser seg slik at de får være i fred. Enten ved å gå i egen bås, bruke handicap-toalettet eller vente til toalettet er tomt.

– En hemmelig bit av livet

Psykolog Peder Kjøs mener det er normalt å være sjenert.

– Sjenanse er et viktig begrep her, og er et viktig fenomen generelt. Det å ikke ha lyst til å vise frem private ting, som er på et vis skal være en hemmelig bit av livet. Nå for tiden har vi anledning til å skjermes mer for den typen pinlighet enn tidligere.

Kjøs sier problemet kan minne om det å dusje offentlig, som ikke alle synes er like behagelig.

Peder Kjøs

– Sjenanse for kroppsfunksjoner er normalt, sier psykolog Peder Kjøs.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

– Det handler om å slippe seg løs. Man kan godt tenke litt over om man lyst til å gjøre noe med det og prøve å utfordre seg selv, sier han.

– Fobien har ingen medisinsk behandling, men psykiatere med pasienter med disse problemene kan bruke eksponeringsterapi. Pasienten blir da gradvis eksponert for slike toalettbesøk, for på sikt å mestre situasjonen, sier Anders Debes.

Tenke på lyden av vann?

Urologer gir også av og til råd om å tenke seg bort eller skru på vannkranen, forteller Debes.

– Det er mange som sier det er enklere for dem hvis vannkranen står på. Det å høre vannlyder og tenke på vann for å lettere kunne tisse peker mot en psykologisk kobling. Et råd kan være å tenke på fossefall og sildrende bekker.

Peder Kjøs anbefaler andre tanker.

– Man må tenke seg bort fra det sosiale, late som de andre ikke er der og ikke bry seg om at andre ser på. Det er det sosiale som er problemet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)