Hopp til innhold

– Sjenert blære har gitt livslang panikk

«Magnus» er en av mange som lider av sjenert blære. Fobien gjør at han verken kan reise langt, treffe venner på pub eller gå på konserter.

Toalett

De som er hardest rammet av sjenert blære, vegrer seg mot å gå på do på offentlige toalett. Illustrasjonsbilde.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

– Mange opplever at det kan være litt vanskelig å tisse på pissoar med folk rundt seg. Men for de som er virkelig plaget, kan det påvirke hele livet, forteller Per Espen Låhne, urolog ved Oseberg Medisinske Klinikk til NRK.

Det kan skje på konsert, på pub eller i andres hjem. Angsten gjør at man ikke klarer å gå på do når behovet kaller. Fobien heter paruresis, men kalles gjerne sjenert blære. Den kan ramme hardt, men det kan være hjelp å få.

– Jeg sliter først og fremst med å tisse når det er folk i nærheten. Dette gjør at jeg må si nei til å være sosial. Noen mener dette er storm i et vannglass, men for meg har det kostet livskvaliteten. Det har fylt meg med en livslang panikk, sier «Magnus».

Han er i 50-årene, og fobien tok tidlig kontroll over livet hans. Vi kaller ham «Magnus». Han vil ikke stå frem med sitt egentlige navn, men synes det er viktig å fortelle sin historie for å hjelpe andre. Sjenert blære har nemlig gjort det umulig for ham å leve et normalt liv.

Ikke uvanlig

«Magnus» er ikke alene om problemet. Det finnes ikke tall på hvor mange som sliter med sjenert blære i Norge, opplyser Per Espen Låhne.

Per Espen Låhne

De som har sjenert blære opplever at kroppen låser seg dersom noen er i nærheten når man tisser, forklarer urolog Per Espen Låhne.

Foto: Oseberg Medisinske Klinikk

Men i USA er sjenert blære en kjent fobi. Rundt syv prosent av alle amerikanere kan slite med fobien i ulik grad, ifølge Steven Soifer. Han er en amerikansk professor, og leder i International Paruresis Association (IPA). Han har også skrevet en selvhjelpsbok om sjenert blære.

Fobien kan være mild, moderat eller alvorlig. De som er hardest rammet isolerer seg helt. For «Magnus» er fobien alvorlig.

– Flyreiser er det verste. Toalettene er små, og det er ofte kø på utsiden. Jeg har aldri reist til land langt unna. Skrekken for å ikke greie å tisse om bord på flyet, er for stor. Det samme gjelder på tog, buss, ferjer og restauranter, forteller han.

«Magnus» er redd fobien gjør at han skal tape ansikt, noe som har gjort at han har isolert seg mer og mer.

Jeg gikk ikke på kino i ungdomsårene. Jeg har fortsatt problemer med å gå på stranden med venner, eller å være med ut på pub. Jeg utelukker helt å gå på konserter.

Magnus

Tilstanden har blitt en traume som har vokst seg veldig stor.

– Ofte vet jeg at jeg ikke kommer til å klare å gå på do. Da blir det på en måte en frykt for frykten. Når det først setter seg i hodet, blir jeg aldri kvitt tanken, sier «Magnus».

Klarte ikke gå på do på jobb

Før var han ansatt i store firmaer, men måtte slutte fordi han ikke klarte å gå på do på jobb.

– Hele situasjonen har gjort meg veldig fortvilet. Etter hvert begynte jeg med egne prosjekter. Nå er jeg selvstendig næringsdrivende. Jeg har jobbet for meg selv stort sett hele livet, på grunn av sjenert blære, sier «Magnus».

Han sliter også med å gå på do hjemme hos andre. Det kan også være problematisk å gå på do hjemme hos seg selv.

– Det er alltid stressende å gå på do, men det er lettere hjemme. Hvis jeg er alene i eget hus, går det ofte helt fint. Men også da kan jeg slite.

«Magnus» forteller at han ofte må holde seg lenge fra å gå på do. Dette gjør ikke bare vondt, men kan også ødelegge kroppen.

– Dette går utover muskulaturen i blæra. Etter hvert blir den svekket, og jeg må på do enda oftere enn før. Det blir en spiral av problemer, sier «Magnus».

Toalett

Sjenert blære er først og fremst noe som rammer menn, men også kvinner kan slite med fobien, opplyser urolog Per Espen Låhne.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Kan være vanskelig å vite årsak

Sjenert blære oppstår vanligvis i ungdomsårene. «Magnus» er selv usikker på hvorfor han sliter med fobien, men tror problemet startet i tidlig alder.

– Jeg isolerte meg tidlig, allerede fra barneskolealder. Da jeg startet på barneskolen, hadde jeg aldri sett et pissoar før. Jeg klarte ikke å gå på do, og var redd for å bli mobba. Jeg tror problemet startet da, forteller han.

Det kan være mange årsaker til at noen sliter med sjenert blære, opplyser urolog Per Espen Låhne.

– Årsaken er ofte sammensatt. For noen kan en opplevelse tidlig i livet spille inn. Noen er bare disponert for å få det. Andre ganger vet man ikke hvorfor personer utvikler sjenert blære. Det kan være både fysiske og psykiske årsaker, sier urologen.

Utenlandsk hjelp

«Magnus» har ikke møtt nordmenn med samme problem som han selv. Derfor har han søkt hjelp i utlandet.

– Sjenert blære er en påført angstlidelse. Derfor kan det også avlæres, forteller han.

I England og USA er sjenert blære en kjent fobi. «Magnus» har derfor vært i kontakt med en ekspert og lege fra USA, samt organisasjonen IPA.

For fem år siden deltok han på en workshop med en gruppe menn i England. Kurset innebar både teori og praktisk trening.

Å delta på workshopen er noe av det smarteste jeg har gjort. Jeg pustet lettet ut, og tenkte: Jøss, det er flere av oss!

Magnus

– Vi lærte teknikker for hvordan vi kan jobbe med problemet. Vi var hjelpere for hverandre. Etter at jeg var i England, ble situasjonen bedre. Men nå har det gått gradvis tilbake til sånn som det var før kurset, forteller «Magnus».

De siste årene har han vært i kontakt med NOFUS – en norsk interesseorganisasjon for personer med sykdommer i urinveiene.

– Her kom jeg i kontakt med Per Espen Låhne. Han har vært en bra lege for meg. Det er ikke alle leger som har hørt om lidelsen, forklarer «Magnus».

Slik kan du bli kvitt sjenert blære

Dersom du sliter med sjenert blære, råder urolog Låhne deg til å oppsøke lege.

– I første omgang er det en urolog som må utrede. Det er viktig å undersøke om en sykdom i urinveiene kan være årsaken til sjenert blære. Eksponeringstrening og kognitiv terapi er de vanligste behandlingene, sier Låhne.

«Magnus» tror det er viktig å være åpen om sjenert blære. Selv har han snakket mye med en nær kamerat i 30 år.

– Det jeg frykter ved å snakke om sjenert blære, er å bli totalt latterliggjort. Jeg skjønner at dette kan være morsomt, men det er jo egentlig en tragedie. Det er viktig å snakke om problemene sine med noen man har tillit til.

Sliter du med sjenert blære, råder «Magnus» deg også til å oppsøke mennesker som opplever det samme.

– Det beste er å delta på en workshop, og å finne seg en likemann å trene med. Jeg skulle gjort mye for å ha noen her som er i samme båt. Jeg er mest bekymra for unge som sliter. Det gjør vondt i hjertet at mange skjuler noe som folk ikke forstår. Det skaper bare frustrasjon, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)