Hopp til innhold

Dette bør du gjøre hver dag i pollensesongen

– Pollenallergikere bør støvsuge boligen sin hver dag. Men husk å sjekke filteret på støvsugeren, lyder rådet fra allergiekspert.

Støvsuging

Daglig støvsuging bør bli en vane hvis du plages av pollenallergi, mener Astma- og Allergiforbundet.

Foto: colourbox.com

Årets pollensesong kommer senere enn på 17 år, men til gjengjeld blir spredningen i starten ekstremt kraftig .

Men medisiner er ikke tilstrekkelig hvis du er mye plaget av pollen. Renholdet innendørs er nesten like viktig.

Støvsuging av ventil på veggen

Mange glemmer at ventilene på veggen er som en åpen dør for pollen.

Foto: Tor Risberg / NRK

– Mange allergikere glemmer å skifte filter i støvsugeren eller pollenfilteret i bilen. Og ventilene på veggen kan være som en åpen dør for pollen som vil inn, sier seniorrådgiver Kai Gustavsen i Astma- og Allergiforbundet.

Han råder allergikere til å bruke en støvsuger med såkalt HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air), som fanger opp de aller fineste partiklene i luften som støvsugeren blåser ut.

– Men sjekk at filteret ikke er tett. Ved normal bruk bør det skiftes minst én gang i året. Det er en god forsikring mot pollenplager innendørs, sier Gustavsen.

– Og ikke glem støvsugerposen, legger han til. – En full pose kan bli en irriterende kilde til pollen, støv og dårlig lukt.

Daglig støvsuging

Seniorrådgiver Kai Gustavsen i Astma- og Allergiforbundet

Kai Gustavsen i Astma- og Allergiforbundet anbefaler daglig støvsuging for pollenallergikere.

Foto: NAAF

I pollensesongen bør allergikere ta en daglig runde med støvsugeren hjemme.

– Da reduseres mengden av pollen i innemiljøet, noe som bidrar til at færre pollenkorn fester seg til klær og tekstiler når de virvles rundt i boligen.

– Hvis det er lenge siden forrige støvsuging, kan en støvmaske være lurt på den første runden. Deretter holder man det i sjakk med en kjapp omgang med støvsugeren hver dag, sier han.

Har du tregulv eller fliser i boligen, kan det være lurt å fjerne gulvtepper og matter slik at renholdet kan utføres effektivt i pollensesongen.

Hvis støvsuging ikke er tilstrekkelig, anbefales tørr mikrofiberklut som førstevalg til rengjøring og støvtørring.

– Tørr mikro er den mest effektive rengjøringen for allergikere. Etterpå kan man eventuelt gå over én gang til med fuktig mopp, hvis man for eksempel skal fjerne kaffesøl, brus, melk eller fett, sier Gustavsen.

Ventilerte vinduer

Støvsuging av spalteventil i vindu

Spalteventilen i vinduet kan være full av pollenkorn, og bør støvsuges hvis du er allergisk.

Foto: Tor Risberg / NRK

Ventiler og ventilasjonsanlegg i boligen er også noe allergikere bør være ekstra obs på nå i pollensesongen.

Mange vet at det bør luftes med måte på dagtid. Pollenutslippet er størst fra morgentimene til ut på ettermiddagen. Da bør vinduene holdes lukket.

– Men hvis vinduet har en spalteventil, er det lett å glemme at den er en oppsamlingsplass for pollen og annen forurensning fra utemiljøet. Ofte er det bare grovmasket netting på utsiden for å hindre insekter, noe som ikke reduserer pollenmengden i det hele tatt. Derfor er det lurt å stryke over spalteventilene hver gang man støvsuger, forteller Kai Gustavsen.

På samme måte bør også ventilene i ytterveggen støvsuges for pollen. Ofte kan det være lurt å skifte ut eldre ventiler i ytterveggene med ventiler som har filter som stopper pollen og støv.

Ventilasjonsanlegg

Ventilasjonsanlegg i moderne boliger er et annet ømt punkt.

– De må pleies, akkurat som man gjør med bilen når den er på service. Mange glemmer akkurat det, sier Gustavsen.

Han forteller at filteret i ventilasjonsanlegg skal skiftes minst én gang i året.

– Normalt anbefaler vi å skifte om høsten, fordi fukt i et filter med støv og organisk materiale kan gi muggsopp når vinteren kommer. Men hvis utemiljøet er mye forurenset bør man skifte oftere.

Mange bor i en bolig der ventilasjonsfilteret sjelden eller aldri byttes ut.

Dette er ifølge Asta- og Allergiforbundet i ferd med å bli en stor utfordring. Nye byggeregler krever stadig tettere hus, noe som gir større behov for kontroll av ventilasjonsanlegget.

– Vi forventer at skoler og barnehager har rutiner på vedlikehold og skifte av filter. Men i private hjem er det lett å glemme hvor viktig dette er, ikke minst for allergikere.

– I boligblokker med ventilasjonsanlegg bør vedlikeholdsrutiner og filterbytte bli et tema på generalforsamlingen, mener Kai Gustavsen.

Nytt nettsted for boligeiere

Astma- og Allergiforbundet (NAAF) mener at det mangler kunnskap i befolkningen om drift og vedlikehold, renhold og inneklima hjemme.

– Derfor er vi i gang med å lage et nettsted for boligeiere, som forhåpentligvis vil bidra til bedre inneklima og gjøre det litt enklere å holde pollenplagen på avstand, sier Gustavsen.

Han minner også om at pollenfilter i bilen kan utgjøre forskjellen på en god og en dårlig dag for allergikere. På noen bilmodeller skal de skiftes hvert år. Men det er det ikke alle bileiere som gjør.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)