I fjor presenterte norske helsemyndigheter det de sier er blant de mest oppdaterte kostholdsrådene i verden.
Nå viser en omfattende undersøkelse at nordmenn flest er svært dårlige på å følge rådene fra myndighetene.
Blant annet kommer det frem at 85 prosent ikke får i seg anbefalt dose grønnsaker hver dag.
I tillegg spiser nordmenn i snitt for lite grove kornprodukter, for lite fisk og for mye rødt kjøtt.
Resultatene i undersøkelsen er basert på intervjuer med 1787 personer i alderen 18–70 år. Undersøkelsen er gjennomført av Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo i samarbeid med Helsedirektoratet og Mattilsynet.
- SE OGSÅ: Her er de nasjonale kostrådene
– Dramatisk
– Resultatet er ganske dramatisk og oppsiktsvekkende, sier Lene Frost Andersen, professor ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.
Andersen presenterte undersøkelsen under et møte i regi av Helsedirektoratet i dag.
Hun konkluderer derfor med at mange nordmenn går glipp av de positive helsefremmende resultatene av å spise sunn mat i tråd med myndighetenes kostråd.
– Vi klarer ikke ta ut den potensielle langtidseffekten det kan ha av å spise mye grønnsaker, sier Andersen til NRK.no.
Videre advarer hun om konsekvensene av å fortsette å spise like usunt som undersøkelsen avslører at mange gjør.
– Hvis vi ikke følger de kostrådene som er basert på vitenskapelige undersøkelser, er det klart at det er større risiko for å få livsstilssykdommene tidligere i livet, sier Andersen til NRK.no.
- SE OGSÅ: Mat som hjelper mot kreft
Mener vi har blitt flinkere
Selv om det nå kommer frem at nordmenn ikke spiser like sunt som myndighetene og forskerne ønsker, er vi blitt flinkere til å spise sunnere enn tidligere.
– Per i dag har vi et bedre helse enn noen gang, det er mange ting som peker i riktig retning. Vi lever lengre og vi har mindre kroniske sykdommer tidligere i livet, sier Rune Blomhoff, professor ved Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo.
Likevel er han bekymret over at det fortsatt er mange som ikke spiser sunt nok.
– Det er noen skyer i horisonten, for eksempel den økte fedmeepidemien. langtidseffekten av denne er vi svært engstelige for, sier Blomhoff til NRK.no