Hopp til innhold

– Prøv varm te til julematen

Eller hva med surmelk til ribba? Her er matekspertenes tips til spennende alkoholfri drikke til julemåltidet.

Juletallerken, tekopp

Julemat og litt krydret te, kanskje med kanel eller en sitronskive, kan faktisk passe veldig godt.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Tom Tyrihjell

Tom Tyrihjell er varefaglig vinmann fra Vinmonopolet og over gjennomsnittet interessert i smaker.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Enten de er fyllesyke, gravide eller avstår av andre grunner: Avholdende julegjester fortjener bedre enn de vanlige alternativene.

Riktignok har alkoholfri øl etter hvert begynt å komme seg, og kjente bryggerier som skotske BrewDog eller norske Nøgne Ø har prosenttall ned mot 0, samtidig som de smaker noe som likner ekte øl.

Alkoholfri vin er (ifølge Vinmonopolet) vanskeligere å få til fordi vin tåler prosessen for avalkoholisering med oppvarming dårligere enn øl.

Men denne artikkelen skal verken handle om alkoholfri øl eller vin.

I en brosjyre fra Vinmonopolet presenteres en hel del andre, spennende alternativ å servere til mat. Mange av dem ikke engang til salgs på Polet.

Vi dro til Vinmonopolets hovedkvarter i Akersgata i Oslo og snakket og smakte med mannen bak brosjyren, Tom Tyrihjell. Han leder avdelingen Varefaglig.

 : Surmelk til ribba

Hva med litt surmelk inntil julematen? Hør innslaget i Norgesglasset. Foto: Karina Kaupang Jørgensen/NRK. Innslag: Tuva Jorfald/NRK.

Hva med noe varmt?

Magnus Tvedt-Øresland

Jobben til alkoholen er å nøytraliserer fettet i munnen, sier Magnus Tvedt-Øresland.

Foto: Aina C. Hole / Matprat
Dame med tørkle, forkle og brød i hendene

Bestefar drakk aldri vann, han drakk bare surmelk. Det var en god tørstedrikk i slåttonna som både mettet litt og slukket tørsten, sier Bodil Nordjore.

Foto: Mona Gundersen

Lenger øst finner vi inspirasjon til noe vi ofte drikker, men kanskje ikke så ofte til mat. Nemlig te.

– Det å drikke avkjølt drikke, være seg øl, vann eller vin er i stor grad et vestlig fenomen. I andre deler av verden, som for eksempel i visse deler av Asia, så er det ganske vanlig å drikke varm te til maten, sier Magnus Tvedt-Øresland, kokk og matrådgiver ved Matprat, Opplysningskontoret for Egg og kjøtt, til NRK.no.

– Te er en av de alkoholfrie drikkene som har størst variasjon i smak, og det kan brukes til mange ulike retter. Ikke minst til litt lette retter som snitter og salater, men også til for eksempel sjømat, sier Tyrihjell.

I en riktig god saus har man samlet og konsentrert ned smaker som skal harmonere med øvrig mat på tallerkenen. Hvorfor ikke gjøre det samme med en te eller tebasert drikke?, oppfordrer Matprat-kokken.

– Det finnes jo mange flere varianter enn den vanlige, svarte som vi ofte drikker. Darjeeling passer utrolig godt til lyst kjøtt som kylling, og grønn te til sushi er en klassiker, sier Tyrihjell.

Det drikkes veldig mye melk rundt om i verden.

– Da sier det seg selv at antallet typer te er formidabelt. Et eksempel er Lapsang Souchong som er en kinesisk røkt te. Jeg ser ingen grunn til at den ikke skulle smake ypperlig som alkoholfritt drikkealternativ til ribbe eller pinnekjøtt, foreslår Tvedt-Øresland.

Og teen skal drikkes varm, også til mat.

– Jeg synes det er spennende å drikke varm te til fet mat. Julemat og litt krydret te, kanskje med kanel eller en sitronskive kan passe veldig godt, eksemplifiserer han.

Les også: Julens verste kaloribomber

Melk og surmelk

Mugge med surmelk på hvitt bord

Hva med et glass kald surmelk inntil ribba?

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

– Det kan virke som veldig vanskelig og kanskje til og med skremmende å finne drikke som står i stil til et nøye gjennomtenkt måltid, men det trenger ikke være så vanskelig, sier Tyrihjell.

Han er nok over gjennomsnittet interessert i smaker, og ønsket med innholdet i brosjyren både å hjelpe folk og å avmystifisere dette med god drikke til mat.

– Se på maten og spør deg: Hva er det du har foran deg? Er det for eksempel pizza er jo det faktisk en brøddeig med noe på. Og hva liker vi å drikke til brødmat? Jo, melk. Prøv det – og du vil se at det passer veldig godt, oppfordrer Tyrihjell.

Når det gjelder fet mat, som mye julemat er, har vi tradisjoner for å kombinere dette med surmelk her i landet.

– Mange drikker fortsatt surmelk til for eksempel kumle. Ting man har holdt på med lenge og fortsetter å gjøre og synes er godt, kan jo utvilsomt være verdt å prøve, mener han.

Budeie og høyskolelektor Bodil Nordjore kjenner til både surmelk til kumle og kulturmelk med skje til potetgrøt.

Hun forteller at historien bak surmelk er at vi drakk det i stedet for vann inntil tidlig på 1900-tallet.

– Før vi fikk brønner og lukkede vannsystemer var det veldig få som drakk vann til maten. Vannet vi hadde rant i bekker som kunne ha døde kadaver i seg. Det var ikke vanlig å drikke vann på den måten vi gjør i dag, forklarer hun.

Til mat og som tørstedrikk var det skummet surmelk, eller surmelk blandet med vann.

Magnus Tvedt-Øresland har ikke surmelk som førstevalg, men er enig i at det trengs drikke med syrlighet i seg til julematen.

– Det er en god del annet jeg foreslår før surmelk, men helt feil er det nok ikke, sier han til NRK.no.

Det smaker ikke vondt, men det er noe med den tykke konsistensen på surmelken han ikke synes passer sammen med den fete julematen.

– Til salt, fet og litt søt julemat trenger vi noe syrlig. Både for smaken sin del, men også for å nøytralisere og hamle opp med fettet i munnen, forklarer kokken.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Prøvesmaking

Åstedet for snakking – og smaking.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Most

En vanlig misoppfatning er at alkohol må til for å rense opp i munn og mage etter inntak av fet mat. Men ifølge vår mann på Polet er syrligheten i drikken vel så viktig.

– Alkoholen er ikke så viktig til opprensking som man skulle tro, sier Tyrihjell til NRK.

– Eple- og annen fruktmost passer veldig godt til fet mat som ribbe, pinnekjøtt og lutefisk nettopp på grunn av syrligheten og den opprenskningen den bidrar til.

Mange legger mye i valg av vin til mat; hvordan vet man hva slags type most som passer til maten man serverer?

En tommelfingerregel er å servere most i samme farge som vinen du ellers ville valgt.

Eplemost i stedet for hvitvin og most av blåbær eller plomme til det du ellers ville servert rødvin til, eksemplifiserer han

Det går også an å se på hva slags type tilbehør som passer til retten.

– Passer sitron eller lime kan du trygt velge sitronjuice. Til en rett med fet saus passer det med en most eller juice som er litt mer søt og rund, fortsetter han.

Druejuice, eventuelt sprudlende fungerer godt som «dessertvin». For eksempel til riskrem.

Les også: Gløgg er kaloriversting

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)