Den gode, gamle pottita bør du faktisk ikke glemme. Nordmenn spiser mye mindre poteter til middag nå enn før.
I 1953 spiste hver nordmann hele 92 kilo friske matpoteter! I 1989 hadde tallet gått ned til 52 kilo poteter per person. I 2014 spiste gjennomsnittsnordmannen kun 25 kilo poteter.
– Poteten har etter mitt syn fått et uriktig dårlig rykte, som ikke er begrunnet i ernæringsmessige forhold. Det er nok særlig i forbindelse med lavkarbohysteriet at nordmenn har valgt bort poteten de siste årene, uttaler Christian Drevon til NRK.no. Han er professor i ernæring ved Universitetet i Oslo.
- Les også:
Poteten kommer best ut på nesten alt
Sammenligner du poteten med vanlig hvit, kokt ris eller pasta, er poteten helt klar vinneren:
– Poteten kommer best ut på nesten alle parametre per 100 gram vare. Den har minst kilokalorier, mye vitamin C og mange B-vitaminer, i tillegg til et høyt nivå av kalium. Alle disse forholdene taler for at man fortrinnsvis bør velge potet av ernæringsmessige årsaker, sier ernæringsprofessor Drevon.
At innholdet i poteten er bra for oss, er det ikke tvil om:
– Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens vitamin C blant annet styrker immunforsvaret og øker opptaket av jern. Kalium er gunstig for normalt blodtrykk, forklarer Camilla Andersen, ernæringsfysiolog i Frukt.no.
100 gram kokt potet inneholder 80 kilokalorier (kcal). Spiser du 100 gram jasminris, får du i deg 124 kalorier. Samme mengde kokt pasta gir 150 kalorier.
I tabellen under kan du se hvor sunn poteten faktisk er:
Velg kokte eller ovnsbakte poteter
– Velger du fullkornsvariantene av pasta og ris, får du betydelig mer vitaminer og mineraler enn ved å velge vanlig pasta og ris. Fullkornspasta og naturris har mer fiber enn poteten. Men sammenlignet med vanlig ris og vanlig pasta, er poteten helt klart sunnere, sier Andersen.
Potetskallet er ekstra viktig hvis du skal ha i deg mest mulig sunne saker.
– De fleste næringsstoffene i poteten er i og rett under skallet. Vi får derfor i oss ekstra mye bra ved å spise poteter med skall, de må da selvfølgelig være godt vasket. Eller du kan koke potetene med skallet på, og skrelle etterpå. Da reduseres tapet av næringsstoffene, forklarer ernæringsfysiologen.
Ekspertene anbefaler videre å velge kokte eller ovnsbakte poteter fremfor friterte poteter, for å redusere både fett–og energiinnhold.
– Det er generelt et relativt begrenset kunnskapsnivå i befolkningen vedrørende kosthold, og spesielt i forhold til de ernæringsmessige fordelene med poteter, avslutter professor Drevon.
- Les også: