– Våre resultater støtter teorien om at meieriprodukter med lite fett har en moderat men likevel tydelig beskyttende effekt mot slag, sier Susanna Larsson. Hun er forsker ved avdelingen for ernæringsepidemiologi på Karolinska institutet, som står bak den nye undersøkelsen.

Studien tyder også på at inntak av fete meieriprodukter ikke gir en tilsvarende beskyttelse mot slag, men heller ingen økt risiko.

Største undersøkelse hittil

Undersøkelsen omfatter 75.000 svenske kvinner og menn, og er den hittil største som er gjort om forholdet mellom inntak av meieriprodukter og risikoen for hjerneslag og hjerte-karsykdom.

Ingen av svenskene som deltok hadde i utgangspunktet hjerte- og karsykdommer eller kreft. Etter ti år var drøyt 4000 av dem rammet av slag.

Blant de 20 prosentene av deltakerne som drakk mest fettfattig melk og som spiste mest lettyoghurt og lettost, var forekomsten av hjerneslag 12 prosent lavere enn hos dem som spiste minst av de magre produktene.

Ikke veldig mye

Jo høyere "dose" produkter med lavt fettinnhold, jo mindre ser det ut til at risikoen er for å bli rammet av slag, sier forsker Susanna Larsson til Upsala Nya Tidning. Hun presiserer at ingen av deltakerne hadde et uvanlig stort inntak av fettfattige produkter.

Forskeren understreker også at den svenske undersøkelsen ikke kan fastslå en gang for alle at stort inntak av lettmelk er den direkte årsaken til mindre sykdomsrisiko. Men mye tyder på lettmelken kan bidra til lavere blodtrykk.

Ifølge Larsson viser dyreforsøk at proteiner i lettmelk bidrar til å holde blodtrykket nede. Dessuten er magre meieriprodukter beriket med D-vitamin, som forskerne tror kan bidra ytterligere til lavere blodtrykk.

Måtehold

Hvis man allerede holder seg til meieriprodukter av den magre sorten, er det ikke nødvendig å spise enda mer, ifølge de svenske forskerne. Det er ingen grunn til å overdrive.

Studien gir nemlig visse holdepunkter for at moderate mengder er det beste for helsa. – Men dette må undersøkes nærmere, sier Susanna Larsson.

Resultatene fra undersøkelsen er publisert i tidsskriftet Stroke.