Hopp til innhold

Ann Kristin (45): – Jeg kan dø av vepsestikk

– Da jeg ble stukket hovnet hodet mitt opp, og jeg fikk problemer med å puste, sier Ann Kristin Ekstrøm. Tre døgn senere våknet hun opp på sykehuset, og husket ingenting. Legene hadde reddet henne i siste sekund.

Ann Kristin Ekstrøm og veps

Første gang Ann Kristin fikk en alvorlig allergisk reaksjon på vepsestikk, var det ikke første gangen hun ble stukket av veps.

Foto: Arne Claus Nilssen/privat (montasje)

Det er ingen tvil om at det å bli stukket av veps er ubehagelig, og for noen kan det være smertefullt. For Ann Kristin Ekstrøm (45) kan det bety slutten.

Vepsestikk

Et stikk fra denne kan være dødelig.

Foto: Colourbox.com

Da hun var 12 år fikk hun en alvorlig allergisk reaksjon på vepsestikk, selv om hun hadde blitt stukket fem ganger tidligere.

– Da vi kom frem til sykehuset, var det så vidt hjertet mitt slo. Legene sa de hadde reddet meg i siste sekund, minnes Ann Kristin Ekstrøm.

Siden den gang har hun hatt motgift som «fast følgesvenn» mange måneder i året.

– Jeg er umenneskelig redd for veps. Og for å være helt ærlig, så er det et rent helvete på jord, spesielt nå som det er vepseår.

Og redd har hun god grunn til å være. For ved to andre tilfeller har hun vært døden nær.

Ingen turte å hjelpe

Da hun var i begynnelsen av tjueårene satte hun seg på en veps, og det tok ikke lang tid før hun gikk i anafylaktisk sjokk (akutt allergisk reaksjon med symptomer fra flere organer). Problemet var bare at ingen i nærheten ville hjelpe henne med å sette motgift. Ingen turte.

– Det skjer noe med deg når du har kjent på følelsen av at hjertet holder på å slutte å slå. Jeg ba om hjelp, men det var ingen som gjorde noe. Jeg har aldri vært så redd før, jeg tenkte at jeg kom til å dø, sier Ann Kristin.

For seks år siden fikk hun den tredje alvorlige reaksjonen. Da måtte mannen hennes gi henne motgift med makt.

– Jeg gikk rett i sjokk etter halvannet minutt. Jeg husker ikke noe av det, men jeg er jo glad for at det gikk bra, sier Ann Kristin.

Avgjørende med riktig dose

Hun understreker hvor viktig det er med riktig kunnskap også for dem som ikke er allergiske. Når Ann Kristin ikke klarer å sette motgiften selv, er det nemlig avgjørende at den som setter sprøyten gir riktig dose.

– Jeg bruker en automatisk adrenalinsprøyte som settes i låret. For at jeg skal få riktig dose, må sprøyten være inne i ti sekunder. Da er det viktig at man teller tusenogen, tusenogto, tusenogtre og så videre. For tas sprøyten ut for tidlig eller for sent, kan jeg dø av for liten eller for stor dose, sier hun.

Ann Kristin anser seg som heldig, og er glad for at hun snart kan feire nok en bursdag.

– Om tre uker blir jeg 46 år, og jeg elsker gaver. Hvis vepsen tar fra meg den muligheten, skal det stå på gravstøtten for å si det sånn, spøker hun.

Aldri før vært så stor pågang

Eivind Damsgaard

Overlege Eivind Damsgaard kan ikke huske at det noen gang har vært så stor pågang på legevakten, fra pasienter som er stukket av veps.

Foto: NRK

Ifølge overlege ved Bergen Legevakt, Eivind Damsgaard, har det vært mange pasienter inne med vepsestikk de siste ukene. Han og kollegaer som har jobbet ved legevakten i mange år, kan ikke huske at det noen gang har vært så stor pågang.

– Vi opplever at en del er bekymret for at de er allergiske for veps etter å ha blitt stukket. Men man kan ikke vite om man er allergisk, før man har reagert en gang tidligere, sier Damsgaard til NRK.no.

Han forteller at en bør ha lav terskel for å oppsøke lege hvis vepsen stikker i munn eller svelg. Da kan det oppstå en lokal hevelse som sperrer for luftveiene, slik at du ikke får puste.

– En alvorlig allergisk reaksjon kan komme i løpet av minutter etter stikket. Symptomene i starten er matthet, svimmelhet, kløe, utslett, uro, kvalme eller magesmerter. Alvorlige symptomer er følelsen av at det tetner i halsen, du blir tungpustet eller klam og blek i huden, sier overlegen.

I tillegg er feber, stor hevelse og rødhet grunner nok til å oppsøke lege. Damsgaard understreker at terskelen for dette bør være enda lavere dersom det gjelder barn.

Eva Stylianou er seksjonsleder ved regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet ved Oslo universitetssykehus. Hun forteller at dersom en tidligere har fått en alvorlig reaksjon på vepsestikk, har man økt risiko for å få lignende reaksjon ved nytt stikk.

– Derfor er det viktig at denne gruppen utredes med tanke på behandling. Mange vil kunne ha utslag på tester uten å være allergiske, sier Stylianou til NRK.no.

Kan bli verre for hver gang

Når vepsestikket gir et dødelig utfall, kan det være fordi vepsen sitter på maten. Den som blir stukket ser rett og slett ikke vepsen.

Helle Stordrange Grøttum

Helle Stordrange Grøttum anbefaler ikke å ta vepsevaksine, med mindre du tidligere har hatt en livstruende reaksjon på vepsestikk.

Foto: Astma- og Allergiforbundet

– Da kan du bli stukket i luftveiene, hovne opp, og få problemer med å puste. Jeg har ikke statistikk på akkurat hvor mange som dør av det, men jeg tror uansett det finnes mørketall, sier fagsjef Helle Stordrange Grøttum i Astma- og allergiforbundet, til NRK.no.

Og som med all allergi må man utsettes for allergenet minst en gang tidligere, for å få en reaksjon. Det man ikke vet er om den blir verre for hver gang. Lurer du på om du er allergisk, kan du teste deg med en såkalt prikktest, ifølge Grøttum.

– Problemet med slike tester er at utslaget ikke sier noe om alvorlighetsgraden på en eventuell reaksjon, sier hun.

Varierer hvor mye gift vi får i oss

Grøttum anbefaler ikke å ta vepsevaksine, med mindre du tidligere har hatt en livstruende reaksjon på vepsestikk.

– Det er en lang prosess, og innebærer å få sprøytet inn vepsegift i økende dose over tid. Ofte tar dette opptil fem år, så det er ikke akkurat et lavterskeltilbud.

Geir Håland

Ifølge Geir Håland er det svært få som får alvorlige reaksjoner etter vepsestikk.

Foto: Tor Risberg / NRK

Geir Håland er ansvarlig for allergivaksinering og behandling av allergiske barn, og er overlege på Barnesenteret på Oslo universitetssykehus Ullevål. Hvert år starter en behandling på tre til fem barn med alvorlig vepse- eller biallergi. Kriteriet for å få bli med er at barnet har fått anafylaktisk reaksjon etter vepsestikk.

Håland forteller at dersom du har blitt stukket, er det viktig at brodden fjernes. Dette gjøres både for å få bort mest mulig gift, men også for å unngå sekundær infeksjon og redusere smerter.

Alvorligheten på den allergiske reaksjonen avhengig av hvor mye gift man får i seg, og det varierer ofte i mengde.

– Det er svært få som får alvorlige reaksjoner etter bi- eller vepsestikk. Men selv om man har hatt mild reaksjon tidligere, kan man få en alvorlig reaksjon ved senere stikk, sier Håland til NRK.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)