Hopp til innhold

– Ikke oppbevar egg sånn

Hvilken vei bør eggene oppbevares? Og er blod i egget farlig? Her er åtte eggende tips.

Egg ligger og står

Egg bør ikke oppbevares liggende over lengre tid. Da vil ikke eggeplommen holde seg på plass, og plommen ryker når du knekker egget. Synd for egget til venstre altså.

Foto: Maria Elsness / NRK

Hva vet du egentlig om egg? Gjør deg klar for åtte eggefakta, som hjelper deg med å ta vare på de hvite og brune – og som garantert gir deg noe å snakke om:

1. Ikke ligge, men stå med den butte enden opp

Egg

Egg bør ikke oppbevares liggende over lengre tid. Da vil ikke eggeplommen holde seg på plass, og plommen ryker når du knekker egget.

Foto: Maria Elsness / NRK

Eggene bør settes med stumpen opp, det vil si den butten enden opp - der sitter luftblæren. Den er med på å holde eggeplommen stabilt i midten av egget. Oppbevarer du egg liggende over lengre tid, kan eggeplommen bevege seg ut av senter - og feste seg til eggeskallet. Da vil plommen ryke når du knekker egget.

– Det er verst å oppbevare eggene liggende lenge, for eksempel i en skål. Da vil ikke eggeplommen holde seg på plass, sier Marit Løvbrøtte, eggspert i Matprat.no, til NRK.no.

2. Blod i egget er ikke farlig

Egg med blod i
Foto: @dreeezy

Egg med små blodflekker i ser ikke veldig delikat ut på frokostbordet. Men dette blodet er ikke farlig, og eggene kan trygt spises.

– Blodflekkene oppstår ved at en blodåre i egglederen brister ved dannelse av egget. Eggpakkeriene bruker imidlertid automatisert utstyr for å plukke ut disse eggene, sier Ylva Freed, daglig leder i Norsk Fjørfelag.

Mindre enn én prosent av alle egg som produseres har blodflekker. Men det er umulig å få fanget opp alle under sortering og gjennomlysning.

– Mange tror at blodet skyldes at egget er befruktet, men dette stemmer ikke, forteller Matprats Marit Løvbrøtte.

For det må en hane til for å befrukte eggene, og haner finnes vanligvis ikke i eggproduserende hønsegårder.

3. Egg kan faktisk være for ferske

Eggeglass
Foto: Maria Elsness / NRK

Skallet klistrer seg mer på helt ferske egg. Helt nye egg bør derfor brukes til andre retter enn vanlig kokt egg.

– Det er riktig at eggeskallet på helt ferske egg kleber mer eller er mer tettsittende, slik at det er vanskeligere å skrelle, sier eggspert Marit Løvbrøtte.

Vent derfor gjerne noen dager før du koker nyverpede egg.

4. Oppbevares i romtemperatur før matlaging

Egg
Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Eggets egenskaper kommer best frem når eggene er romtemperert. I mange oppskrifter står det at eggene skal være romtempererte før de blandes med de andre ingrediensene.

Volumet under pisking blir høyere. Det er lettere å få med all eggehviten, som ellers har en tendens til å henge litt igjen i skallet. Det er også lettere å få skilt plommen fra hviten, har NRK.no tidligere skrevet.

Men de allsidige hvite bør heller ikke stå for lenge ute på kjøkkenet.

– Vi pleier å si at eggene godt kan overnatte på kjøkkenbenken, men at de bør bo i kjøleskapet, uttaler Marit Løvbrøtte.

Og et tips hvis du skal dekorere påskeegg:

– Det er vanskeligere å blåse ut innholdet fra kalde egg, innholdet blir mer tyktflytende og det er større sjanse for at skallet sprekker. Så sett eggene utenfor kjøleskap litt først, fortsetter eggsperten.

5. Holdbare lenge

Eggebrett
Foto: Maria Elsness / NRK

Norske egg skal være like gode og like trygge å spise i flere måneder etter at de har gått ut på dato, bare du har eggene i kjøleskap.

På grunn av faren for salmonella i andre land, har EØS en regel om at egg bare kan stemples med 28 dagers holdbarhet fra verping. Norge må følge bestemmelsene i EØS, selv om vi ikke har forekomst av salmonella.

6. Derfor blir egg grønne

Grønne egg
Foto: Maria Elsness / NRK

Det grønne rundt eggeplommen er forårsaket av en reaksjon mellom jern og svovel. Dette er ikke farlig. Det er to ting som kan forårsake denne reaksjonen:

7. Egg kan fryses

Knuste egg
Foto: Maria Elsness / NRK

Egg kan fryses, men de må knekkes først. Da kan du velge om du vil fryse plomme og hvite hver for seg, eller om du vil fryse hele egget. Uansett er det lurt å vispe massen litt sammen først.

Både eggeplommen og eggehvitens gode egenskaper opprettholdes etter frysing.

8. Hønas kosthold påvirker fargen på plomma

Høner i hønsegård på Lund
Foto: Svein Johnsen / NRK

Noen er knallgule, andre er nesten hvite. Plommefargen påvirkes nemlig av fargestoff i hønas kosthold.

– Høner som får gå ute og plukke gress eller nesler gir sterkere farge på eggeplomma. Alt hønefôr har ingredienser fra fargerike råvarer som paprika eller mais, som bidrar til den fine plommefargen. Økologiske egg har ofte en sterkere farge på plomma i sommerhalvåret, når hønene har gått ute og plukket i seg gress, sier Ernst Ole Ruch
i Toten Eggpakkeri til NRK.no.

(Kilder: Matprat.no, Norsk Fjørfelag, Toten eggpakkeri)

Les også: Dette kan forklare mislykka kaker og saus

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)