Hopp til innhold

– Ikke gå i denne kaffefella

En kopp kaffe består av over 98 prosent vann. Skifter du vann på kaffemaskinen din ofte nok?

Kaffe ferdig på automat

Med gammelt vann på kaffemaskinen, kan kaffesmaken bli dårligere. Illustrasjon.

Foto: Maria Elsness / NRK

– Jeg håper folk bytter vann i kapselmaskiner og helautomatiske maskiner hver dag, ellers blir ikke smaken optimal.

Marit Lynes, Norsk kaffeinformasjon

En riktig tilberedt kaffekopp består av nesten bare vann – hele 98, 5 prosent, ifølge kaffe.no.

– Da sier det seg selv at vannkvaliteten er avgjørende for smaken. Du får ikke optimalt brygg uten friskt vann, sier Marit Lynes i Norsk kaffeinformasjon til NRK.no.

Så hvor ferskt bør vannet egentlig være?

– Så ferskt som mulig. Om vannet står lenge kan det utvikles bakterier, og om det står i en metall eller plastbeholder kan dette sette smak på vannet over tid, forteller Tim Wendelboe, tidligere norgesmester i baristakunst.

Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon

Du får ikke optimalt brygg uten friskt vann, sier Marit Lynes i Norsk kaffeinformasjon.

Foto: Tor Risberg / NRK

Kaldt, rennende vann

Vannet du heller i kaffemaskinen eller trakteren bør videre ha rett temperatur.

– Det er viktig at vannet er kaldt. Bruker du lunkent eller varmt vann fra springen, kan vannet få kobbersmak fra rør og varmtvannsbereder, forklarer Lynes i Norsk kaffeinformasjon.

– Vann som har stått lenge eller har vært varmet opp før, er fattig på surstoff og gir kaffen en flau, flat smak, fortsetter kaffens kvinne.

La gjerne vannet renne en liten stund, slik at smak fra gamle rør blir borte.

– Om man har klorsmak på vannet hjemmet, bør man filtrere vannet. Husk at vannet skal være så rent som mulig, og bløtt. Om det er mye kalsium i vannet, slik det er i Danmark, så smaker kaffen bittert og ikke spesielt godt, mener Tim Wendelboe.

kaffemaskin med vanntank

Vet du når noen sist skiftet vann på kaffemaskinen på jobben?

Foto: Maria Elsness / NRK

Sjekk jobbmaskinen på mandager

I nyere kaffemaskiner og kapselmaskiner, kan vannet lett bli stående i maskinen i flere dager.

– Jeg håper folk bytter vann i kapselmaskiner og helautomatiske maskiner hver dag, ellers blir ikke smaken optimal, forteller Marit Lynes.

Mange har også kaffemaskiner på arbeidsplassen. Skal du nyte en kopp mandag morgen, så sjekk om vannet er byttet etter helgen.

– Den som er kaffeansvarlig på jobben bør sørge for faste rutiner for bytting av vann, spesielt på mandager, sier Lynes.

Vann fylles på kaffetrakter

IKKE fyll oppi vann med denne! Glasskannen til kaffetrakteren er ofte full av spor etter kaffe og fett. Fyll opp trakteren med vann fra en annen vannkanne.

Foto: Maria Elsness / NRK

Vask maskinen!

Dårlig smak på kaffen kan også skyldes feil rengjøring.

– Jeg har opplevd at folk kaster ut en maskin fordi kaffen smaker vondt, og så er maskinen faktisk ikke rengjort. Alle typer maskiner må renses og rengjøres, du bør ha faste rutiner på det. Det gjelder også tv-kanner og termoser, de er ofte fulle av gammelt kaffebelegg, sier Lynes.

Og et siste tips til deg som bruker kaffetrakter:

– Ikke fyll opp med vann fra kannen som hører til trakteren, dette tror jeg det syndes mye mot. Denne glasskannen inneholder nesten alltid spor av gammel kaffe og fett, og dette vil sette dårlig smak på kaffen. Fyll opp trakteren med friskt vann fra en vannkanne i stedet, avslutter kaffens kvinne.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)