Hopp til innhold

– Hyppig mobilbruk kan ødelegge parforholdet

Du «skal bare» sjekke mobilen mens du er sammen med partneren din. Men den lille handlingen kan faktisk være med på å ødelegge forholdet, viser ny forskning.

Et par som sitter sammen på kaffe som sitter på hver sin smarttelefon

FORSTYRRER: Å sitte med telefonen i hånden eller stadig bruke den mens man sitter i en samtale med partneren kan være med på å ødelegge forholdet, viser en ny amerikansk undersøkelse.

Foto: COLOURBOX

De fleste har nok opplevd å snakke med en person som til stadig flytter både blikket og konsentrasjonen ned på telefonen for å sjekke pushvarsler, nyheter og sosiale medier.

For noen er det kanskje bare til lett irritasjon, men en ny amerikansk undersøkelse viser at denne handlingen faktisk kan være med på å ødelegge parforholdet og at den øker faren for nedstemthet.

– Det vi oppdaget var at når noen opplevde at partneren deres flyttet fokuset over på telefonen, skapte det en konflikt og førte til mindre tilfredsstillelse i forholdet, sier en av forskerne bak studien, James Roberts, i en pressemelding.

– Mente det forårsaket konflikt

For å komme fram til konklusjonen gjorde forskerne to separate undersøkelser med til sammen 453 amerikanere for å se hva slags effekt såkalt «Phubbing» kan ha på relasjoner.

Ordet står for «partner phone skubbing» og er når en person til stadig sjekker telefonen, plasserer telefonen tydelig innenfor synsfeltet eller holder telefonen i hånda samtidig som personen er sammen med partneren.

Etter å ha gjennomført to ulike spørreundersøkelser kom de fram til dette:

  • 46 prosent oppga å bli «phubbed» av partneren sin.
  • 22 prosent sier «phubbing» forårsaket konflikt i relasjonen.
  • 36 prosent rapporterte at de følte seg nedstemt deler av tiden.
  • 32 prosent var veldig fornøyd med forholdet sitt.

– Folk antar ofte at korte distraksjoner av mobilen ikke er så farlig, men våre funn tyder på at jo ofte tiden sammen blir avbrutt av at den ene bruker telefonen, jo mindre sannsynlig er det at den andre personen er fornøyd i det generelle forholdet, sier forsker Meredith David.

– Kan skape utrygghet

Professor i psykologi, Frode Thuen

Professor i psykologi og samlivsekspert, Frode Thuen.

Foto: Mehus, Odd / Aftenposten

Professor i psykologi og samlivsekspert, Frode Thuen, mener det absolutt ligger noe i funnene i undersøkelsen.

– Alt som avleder oppmerksomheten vil være trusler mot et forhold. Det kan gi oppgav til usikkerhet og hva partneren holder på med. Gjør partneren noe skjult på telefonen kan det gi næring til utryggheten eller tvilen, sier Thuen.

Likevel tror han ikke mobilen i seg selv kan ødelegge et forhold.

– Jeg tror ikke mobilbruk i seg selv kan ødelegge, men det kan bidra til å skape avstand og utrygghet sammen med andre ting. Mobilen er laget for å bidra til nærhet og kommunikasjon. Hvis den virker mot sin hensikt kan det undergrave tilliten i forholdet.

Thuen har derfor noen enkle tips til hva man kan gjøre om mobilbruken forstyrrer for mye.

– Man kan legge den til side eller ha mobilfrie soner eller perioder. Man må også kunne vise telefonen til den andre, hvis ikke vil det kunne skape mistenksomhet, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)