Hopp til innhold

– Foreldre gir nær 15.000 i gave

70 prosent av årets konfirmanter ønsker seg penger, viser ny undersøkelse. Kun tre prosent vil ha smykker. Pengegaven konfirmanten får, er det faktisk foreldrene som råder over etter norsk lov.

Konfirmasjonskort

– Det avhenger selvsagt av hvor stort selskap man har. Men ser vi på tallet fra i fjor, kan vi si at årets konfirmanter kan forvente å få minst 40.000 kroner i gjennomsnitt, mener DNBs forbrukerøkonom. Disse konvoluttene skal snart fylles med penger.

Foto: Maria Elsness / NRK

Dame med lyst hår og hvit skjorte foran oransje vegg.

- Selv om «cash is king» ifølge konfirmantene selv, tror jeg en mer langsiktig gave vil bli satt mer pris på, sier Silje Sandmæl i DNB.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Det er stort sett ikke småpenger som kommer til å ligge på gavebordet til norske konfirmanter i år. En fersk undersøkelse utført av Ipsos MMI for DNB, viser at de som skal i konfirmasjon sier at de skal bruke følgende på gave:

  • Til eget barn: 14.386 kroner
  • Til konfirmanter i familien: 1794 kroner
  • Til konfirmanter som er venner av familien: 690 kroner

– Snakkisen etter konfirmasjonen er gjerne hvor mye penger man fikk. At pengesummen har blitt viktigere enn selve merkedagen mener jeg er synd. Foreldre bør tenke seg om, for å gi nærmere 15.000 kroner i konfirmasjonsgave er mye. Og det er ikke alle familier som har råd til å slenge seg på pengekarusellen, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, til NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Kan forvente mer enn i fjor

Konfirmasjonspenger

70 prosent av konfirmantene som har svart i den nye undersøkelsen, svarer at de ønsker seg penger på den store dagen.

Foto: Maria Elsness
Konfirmanter

Husk at en konfirmant ikke er voksen etter norsk lov, så lenge hun ikke er 18 år og myndig.

Foto: Berit Keilen / Scanpix
Konfirmasjonskort

Årets konfirmanter kan forvente seg mer enn fjorårets unge håpefulle. Disse kortene skal snart fylles med mye penger.

Foto: Maria Elsness
Ingeborg Flønes

- I prinsippet er det foreldrene som bestemmer over konfirmasjonspengene, sier Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

I fjor fikk konfirmantene i snitt 38.655 kroner hver i penger og pengegaver, ifølge DNBs undersøkelse.

– Tallene på hvor mye foreldre og andre sier de skal gi år, er mye høyere enn i fjor. Så jeg tror nok årets konfirmanter totalt sett kan forvente seg enda mer i år, sier Sandmæl.

– Det avhenger selvsagt av hvor stort selskap man har. Men ser vi på tallet fra i fjor, kan vi si at årets konfirmanter kan forvente å få minst 40.000 kroner i gjennomsnitt, mener storbankens kvinne.

LES OGSÅ: Kjøper seg fri fra konfirmasjon

70 prosent vil ha penger

Vil du være på den sikre siden som gjest i konfirmasjon, er det som alltid tryggest å gi penger. 70 prosent av konfirmantene som har svart i den nye undersøkelsen, svarer at de ønsker seg penger på den store dagen.

Undersøkelsen er basert på intervjuer med 710 personer over hele landet.

Tidligere har det vært populært å få smykker til konfirmasjonen, særlig blant jenter selvfølgelig. Men ifølge den nye undersøkelsen så er det kun tre prosent som ønsker seg smykker.

To prosent av de spurte konfirmantene vil ha bunad, og to prosent ønsker seg pc/nettbrett eller lignende. Kun én prosent vil ha ny mobiltelefon.

– Gi ut fra evne er rådet. Selv om «cash is king» ifølge konfirmantene selv, tror jeg en mer langsiktig gave vil bli satt mer pris på. Det kan være et familiesmykke, kunst, en opplevelse eller andre ting som gir inntrykk og som varer, råder Silje Sandmæl.

Spar til bolig

Foreldre bør også sette seg ned med tenåringen og snakke om hva som kan være lurt å gjøre med pengene. Et av tipsene bør være å spare på en egen boligkonto. Disse pengene kan barna selv sette over til Boligsparing for ungdom (BSU) så fort de får en skattbar inntekt.

– Selv om det er lenge til, er det langt viktigere enn før å starte sparingen til bolig tidlig nå som det kreves 15 prosent egenkapital. Mange unge blir stående utenfor boligmarkedet i dag fordi de ikke har spart, opplyser Sandmæl.

– Andre langsiktige sparemål kan være lappen eller studier. Noe av pengene kan selvsagt gå med til kortsiktige gleder, men jeg tror mange vil angre hvis ikke mesteparten går til sparing, fortsetter eksperten.

Foreldrene bestemmer over pengene

Husk at en konfirmant ikke er voksen etter norsk lov, så lenge hun ikke er 18 år og myndig. Tenåringen må i prinsippet spørre foreldrene om lov for å bruke konfirmasjonspengene.

– Etter vergemålsloven kan du bare bruke penger du har tjent selv etter fylte 15 år. Så det er foreldrene som i prinsippet bestemmer over konfirmasjonspengene, sier direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes, til NRK.no.

Her har Forbrukerrådet flere tips til konfirmanter og deres foreldre.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)