Hopp til innhold

– Forbud mot verstingstoff kan koste en halv milliard

Norge forbyr miljøskadelig impregnering neste år. Det kan bety nedbemanning og konkurser blant sportstøyleverandører.

Regntøy

Vanntett regntøy er blant produktene som kan være produsert med PFOA. I juni i neste år blir det forbudt å selge, importere og produsere varer med dette stoffet. Bildet er en illustrasjon.

Foto: Alexander Shalamov / ScanStock

Norge forbyr et impregneringsmiddel som brukes i vanntette plagg 1. juni 2014. Aktørene frykter de må destruere allerede bestilte plagg, og advarer mot nedbemanninger og konkurser i nytt brev, skriver sportsmagasinet Fri Flyt.

Sportsbransjen, Norsk Industri og hovedorganisasjonen Virke har sammen sendt et brev til Miljødirektoratet der de ber myndighetene vente med å innføre forbud mot miljøgiften perfluoroktansyre (PFOA).

Alt du bruker av klær som er vann-, olje- og smusstette, som jakker, bukser, telt, tepper og hagemøbler, kan inneholde PFOA, men det er vist å ha alvorlige helse- og miljøskadelige egenskaper.

Produktene representerer i seg selv ikke noen helsefare for forbrukere, men myndighetene er opptatt av å få stoffet ut av sirkulasjon.

Blant produktene som inneholder PFOA er dagens versjon av Goretex, et vanntett tekstil som brukes i mye av sportbekledning. Goretex har varslet at de vil fase ut PFOA i løpet av 2013 for å erstatte stoffet med et annet, men det er ikke i tide for den norske sportsbransjen.

Trodde forbudet kom i 2016

En av avsenderne av brevet er Sportsbransjen, en interesseorganisasjon for sportsleverandører og -butikker i Norge. Administrerende direktør Bård Kristiansen sier til NRK.no at bransjen har jobbet med å redusere bruken av dette stoffet siden 2000.

Bård Kristiansen

Administerende direktør Bård Kristiansen i interesseorganisasjonen Sportsbransjen.

Foto: Sportsbransjen

– Siden 2000 er bruken redusert med over 95 prosent, men vi er ikke helt i mål. Det henger sammen med at vi trodde forbudet ville komme i 2016-2017, sier Kristiansen til NRK.no.

– Hvorfor det?

– I november 2011 kom et informasjonsskriv, der daværende Klif (Nå Miljødirektoratet, journ. anm.) håpet å få til dette forbudet i 2016. I tillegg har EU jobbet tett med dette, og de som kjente til saken, trodde det ville komme en felles-lov for hele EU-området i 2016. Norge har tjuvstarta, og gått ut før, sier han.

Miljødirektoratet har de siste årene jobbet med tyske miljømyndigheter for å få en strengere regulering av PFOA i EU. Stoffet har lenge stått på myndighetenes verstingliste, og fra og med i sommer står stoffet også på EUs kandidatliste over stoffer som blir overvåket.

Advarer mot nedbemanning og konkurser

Forbudet ble varslet i sommer. Mens direktoratet har satt en frist på elleve måneder fra offentliggjøringen av forbudet til den trer i kraft, bruker deler av bransjen 24 måneder på å planlegge, bestille og levere hvert enkelt plagg.

Klærne som er planlagt solgt høsten neste år er altså allerede bestilt, og dersom forbudet blir innført 1. juni neste år, kan disse plaggene måtte bli destruert.

Det kan bety et tap på en halv milliard kroner, og konsekvensen kan bli nedbemanninger og konkurser, ifølge brevet de tre organisasjonene sendte Miljødirektoratet.

– I brevet anslår dere at dere vil måtte kaste klær for rundt en halv milliard kroner. Hva sier Miljødirektoratet til det?

– Vi har hatt en dialog med direktoratet, og vi opplever dem som imøtekommende og åpne. Det er ganske logisk, for om det må kastes jakker for en halv milliard, vil det være ødeleggende for miljøet. Vi støtter dette forbudet, det er flott at det kommer, men vi skulle gjerne hatt litt tid til å omstille oss til det, sier Kristiansen.

– De kommer seint på banen

Både bransjen og Miljødirektoratet er enige om å kvitte seg med stoffet, men de er uenige om når det skal bli ulovlig å selge. Derfor har også direktoratet kalt de tre organisasjonene bak brevet inn til et møte.

Marit Kjeldby er avdelingsdirektør for miljøgifter i direktoratet.

Marit Kjeldby er avdelingsdirektør for miljøgifter i direktoratet.

Marit Kjeldby er avdelingsdirektør for miljøgifter i Miljødirektoratet.

Foto: Miljødirektoratet

– Når vi får et sånt brev, tar vi det på alvor. På dette møtet vil vi be om flere innspill fra bransjen på hvor problematisk det er å forby omsetningen. Når det er sagt, synes vi de kommer lovlig seint på banen. Vi har jobbet lenge med denne saken, sier Kjeldby til NRK.no.

For produsentene er det særlig omsetningsforbudet som er problematisk, fordi den store mengden bestilte varer blir ulovlig å selge 1. juni neste år.

– I brevet dere har fått, står det at bransjen kan komme til å tape en halv milliard på dette. Hva tenker du om det?

– Det er ikke tall som er kommet ut tidligere. Det har lenge vært kjent at vi jobber med dette stoffet, og de vet at det er lite ønskelig. De har ikke tatt innover seg konsekvensene av omsetningsforbudet vi har varslet, men om tallene de gir oss stemmer, må vi også ta innover oss det, sier hun.

– Hva kan dere gjøre?

– Basert på hva vi kommer fram til, er det mulig å utsette omsetningsforbudet, men da må vi i så fall gi Miljøverndepartementet råd om det, sier Kjeldby.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)