Hopp til innhold

– Dyrt å stole på Skatteetaten

Svelger du skatteetatens versjon med ferdig utfylt selvangivelse, kan du både gå glipp av tusenlapper og bli straffet med enda høyere skatt.

Selvangivelse

Det tar vanligvis ikke mange minuttene å kontrollere selvangivelsen. Men har du mange endringer som tar lang tid, får du mye igjen for dette hvis du kan unngå baksmell eller i verste fall straffeskatt.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Hans Christian Holte

Mange stoler på at opplysningene i selvangivelsen er korrekte, men det er viktig å sjekke at alt er kommet riktig med. Ikke alle fradrag er forhåndsutfylt av oss, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Dame med lyst hår og hvit skjorte foran oransje vegg.

Med en ekstra sjekk kan du kanskje lindre baksmellen din eller få igjen mer ved å få med skattefradrag du har rett på, sier Silje Sandmæl fra DNB.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Rolf Lothe

Det skjer feil hvert år, men mange er unødvendige feil som de fleste kan kontrollere og rette opp selv, sier Rolf Lothe fra Skattebetalerforeningen.

Foto: Bo Mathisen

Forferdelig kjedelig og sykt stressende når fristen nærmer seg. Og det gjør den nå – med stormskritt.

Selvangivelsen for lønnstakere og pensjonister eksisterer fremdeles, og den må sjekkes like nøye år etter år.

Fordi:

  • Det er faktisk du – og bare du – som er ansvarlig for at samtlige opplysninger er korrekte og at alt har kommet med
  • Det er bare du som blir straffet dersom Skatteetaten oppdager feil eller mangler i ettertid

LITEN TID? Skattesjekk på maks 30 minutter

ER DU GIFT? Tusenvis av skattekroner å spare for ektefeller

Straffes så det svir

– Vi har forhåndsutfylt selvangivelsen for å gjøre det enklere for folk, basert på opplysninger fra blant annet banker og arbeidsgivere. Hver enkelt bør likevel sjekke alt nøye selv, for å se at du har fått med alt av inntekter og fradrag, sier skattedirektør Hans Christian Holte til NRK.no.

Men ganske mange, og særlig de som ser de får penger tilbake, ser ikke gjennom resten av selvangivelsen.

En undersøkelse Ipsos MMI har utført for DNB, viser at bare halvparten sjekker selvangivelsen nøye før fristen går ut.

– Jeg tror færre sjekker selvangivelsen fordi den kommer ferdig utfylt. Men ikke stol på at alt stemmer. Det er faktisk din plikt å kontrollere at alt er riktig, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB til NRK.no.

Det er bare du som taper på å droppe denne sjekken.

– Hvis du ikke retter opp eventuelle feil risikerer du tilleggsskatt som svir ganske mye, sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen til NRK.no.

Hvis Skatteetaten oppdager feil eller mangler kan de ilegge tilleggsskatt på opptil 60 prosent, og i verste fall politianmelde deg, avhengig av hvor grov feilen er.

– Å stole på at alle har levert riktige opplysninger om deg kan derfor bli dyrt, legger Sandmæl til.

Sjekk særlig skattetallet

– Finner du feil, bør du også gi beskjed til de som har innberettet tallene til Skatteetaten, påpeker Lothe.

Han oppfordrer også til en ekstra sjekk av hvor mye du faktisk har skattet.

– Sjekk hvor mye det står du har betalt i skatt, og kontroller beløpet med tallet på lønns- og trekkoppgaven. Spesielt dersom du har flere arbeidsgivere, påpeker Lothe.

Når du nå først sjekker nøye, så sjekk gjerne selvangivelsene fra i fjor og året før også. Finner du feil i dem, er det faktisk ikke for sent å gjøre noe med det nå.

Godt betalt tid

– Det kan gi god avkastning å bruke litt tid på selvangivelsen fordi de fleste nok har flere fradrag som ikke er ferdigutfylt, enn de har endringer i formue eller inntekt. Sjekk likevel alt sammen like nøye, oppfordrer Rolf Lothe.

Noen fradrag kommer ferdig utfylt, men de fleste må du altså fylle ut selv.

– Det kan derfor være lønnsomt å fylle ut Fradragsveilederen på skatteetatens side, supplerer Sandmæl fra DNB.

– Skulle det vise seg at det er formue eller inntekt som ikke er ferdigutfylt, er det bedre å endre i selvangivelsen, enn å risikere tilleggsskatt, avslutter Lothe fra Skattebetalerforeningen.

LES OGSÅ: Så du trodde du var pendler?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)