Hopp til innhold

– Du kan få bedre viljestyrke

– Viljestyrke fungerer omtrent som en muskel. Du blir sliten når du bruker den, men den kan også trenes opp, sier psykologspesialist Jan Ole Hesselberg.

Viljestyrke

Å sette seg for mange mål på én gang fungerer dårlig hvis du vil trene opp viljestyrken.

Foto: Colourbox (illustrasjonsfoto), Kim Jansson (montasje)

Har du satt deg et hårete mål for det nye året, men merker at du er i ferd med å sprekke? Da trenger du å hente fram viljestyrken.

– Med viljestyrke mener man evnen til å overvinne impulser for å nå et større mål, forklarer psykologspesialist Jan Ole Hesselberg.

Begynn i det små

En ting som er særlig viktig når man skal trene opp viljestyrken er å begynne i det små.

– En vanlig feil mange gjør er at de setter seg for mange mål på en gang. De skal begynne å trene, spise sunnere, jobbe mer, få lest avisene og ha mer tid til ungene. Det er en oppskrift på å ikke klare det, sier Hesselberg.

I tillegg til at målene bør være overkommelige, bør de også være konkrete. Det øker sjansen for å få det til.

– Det er bedre å bestemme seg for antall kilo man vil gå ned i vekt, enn å si at du vil bli tynn, forteller psykologen.

Er du usikker på om du har viljestyrke nok til å gjennomføre et stort og vanskelig mål du har lyst til å sette deg, kan det være lurt å øve seg på et litt lettere mål først.

Viljestyrken fungerer som en muskel

Psykolog Jan-Ole Hesselberg.

Målene bør være både overkommelige og konkrete, mener psykologspesialist Jan Ole Hesselberg.

Foto: NRK

De siste årene har det blitt mer vanlig å tenke at viljestyrke fungerer omtrent som en muskel. Den tæres og blir sliten når du bruker den.

Det er den amerikanske psykologiprofessoren Roy Baumeister som står bak denne teorien.

– Det er viktig å tilrettelegge situasjonen. Vil du for eksempel slutte å spise godteri, bør du tømme huset for godteri. Hvis ikke koster det litt viljestyrke hver gang du åpner skapet og ser sjokoladen ligge der, forklarer Hesselberg.

Små øvelser du kan gjøre selv

Likevel er det mulig å trene opp viljestyrken sin.

Det kan du for eksempel gjøre ved å gi deg selv små oppgaver som i utgangspunktet kan virke kjedelige.

– Hvis du gir seg selv små øvelser som krever at du passer på litt, det kan for eksempel være å sitte rett i ryggen, kan det bidra til at du får bedre viljestyrke til andre ting. Roy Baumeister har gjort studier som viser dette, forklarer Hesselberg, men understreker:

– Det må være små oppgaver som ikke krever altfor mye. Hvis det blir for vanskelige oppgaver, tappes viljestyrken. Og det vil virke mot sin hensikt.

– Gå utenfor komfortsonen

Førsteamanuensis Tom Karp ved Markedshøyskolen har forsket på viljestyrke blant ledere. Han mener du kan få bedre viljestyrke hvis du tør å utfordre komfortsonen din.

– Det kan være å tale foran en forsamling, eller snakke med folk du ikke kjenner i et selskap. Det har også med selvtillit å gjøre, men det vil være viljen som gjør at du kommer over kneika, sier Karp.

Videre anbefaler han at du gir deg selv en liten kjedelig oppgave du gjennomfører hver dag.

– Det å trene opp disiplinen sin til å gjennomføre en kjedelig oppgave, som for eksempel å sitte stille og stirre i veggen i ti minutter hver kveld, har en effekt. Da får man større tro på at man klarer det og faktisk har viljestyrke. Da er man klar for større utfordringer, sier han.

Du bør ha noe å tape

Et siste tips fra psykologspesialist Jan Ole Hesselberg er å være sikker på at du har god nok motivasjon.

– En "quick fix" er å sette en sum penger på en konto du ikke har tilgang på. Hvis du klarer å nå målet ditt, får du pengene tilbake. Hvis ikke går de til et formål du virkelig misliker. En organisasjon eller et politisk parti for eksempel, foreslår Hesselberg.

– Det er slik at tap veier tyngre for folk enn belønning. Et tap på 100 kroner smerter altså mer enn det en gevinst på 100 kroner gir i glede, forklarer han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)