Hopp til innhold

– Alle varmepumper må renses

Støv og skitt kan redusere effekten på varmepumper dramatisk, eller ødelegge dem helt. Mange glemmer å rense varmepumpene sine.

Skittent filter fra varmepumpe

Så mye skitt kan en varmepumpe innholde hvis filteret ikke blir støvsugd.

Foto: Oljefri.no

Alle varmepumper av typen luft-til-luft har to filtre som bør støvsuges regelmessig. Men det er det ikke alle eiere som gjør.

– De fleste pumpene har både et permanent og et utskiftbart filter i den delen som er montert innendørs. Begge filtrene bør støvsuges med jevne mellomrom, forteller daglig leder Gunnar Christian Jensen i Asker Enøk, et spesialistfirma som leverer og monterer varmepumper.

Ifølge Jensen glemmer mange eiere å vedlikeholde varmepumpene sine. Eller de vet ikke hvor viktig dette er.

Utstyret kan dure og gå i årevis, noen ganger problemfritt, andre ganger med stadig mindre varme som resultat. Det hele kan ende med at anlegget plutselig slutter å virke når støvet og skitten tar overhånd.

Når filtrene i en varmepumpe tettes til av støv og forurensning, begrenses mengden varmluft som kommer ut av apparatet. Dessuten kan innelufta bli dårligere.

Enkelt å rense

Skittent filter i varmepumpe

Helt svart: En åpen varmepumpe viser hvor tettpakket skitten kan være når man glemmer å rense filteret.

Foto: Oljefri.no

– I de fleste varmepumper er de to filtertypene montert sammen, så det er en enkel sak å rense dem med støvsugeren, forteller Jensen.

– Med en helt ny varmepumpe ville jeg startet med støvsuging hver 14. dag, for så å se an hvor ofte det bør gjentas. Hyppigheten er litt avhengig av innemiljøet, for eksempel antall tepper, husdyr og eventuell sigarettrøyking. Men man bør i hvert fall støvsuge én gang i måneden, forteller eksperten.

Éngangsfilteret er det viktigste for å begrense mengden husstøv og annen forurensning.

Det utskiftbare filteret er først og fremst et odør-filter som sørger for best mulig inneklima ved å fjerne lukt fra tobakk, husdyr osv. Levetida på det utskiftbare filteret varierer fra produsent til produsent, og kan sjekkes i brukerveiledningen.

– Men begge filtrene bør altså støvsuges samtidig, sier Jensen til NRK.no.

Sjekk utendørs

– Dessuten bør eierne sjekke utedelen av en luft-til-luft-varmepumpe for løv og pollen om høsten. Hvis dette suges inn i apparatet, kan det oppstå problemer. Løv og nedfall inne i varmepumpen begrenser evnen til å ta opp energi fra utelufta. Resultatet blir dårligere effekt og i verste fall at utstyret går i stykker, forteller Gunnar Christian Jensen.

Han understreker at utedelen ikke inneholder filtre som skal støvsuges.

– Det holder å fjerne synlig forurensning mellom apparatet og husveggen. Ytterligere vedlikehold bør overlates til fagfolk, sier han.

Gass-sjekk

Ekspertene mener at eiere av varmepumper bør bestille fagkyndig service minst hvert annet år.

– Eller én gang i året hvis pumpen står i et utsatt innemiljø, for eksempel på et kjøkken med mye matos. Det er lurt å be om service-råd når pumpen blir installert, sier Jensen.

Det viktigste fagfolkene gjør på en service er å sjekke at gassen inne i varmepumpen ikke lekker ut. – Denne gassen, som kalles R410A, er ikke farlig for mennesker, men det er ikke ønskelig at den slipper ut i miljøet ettersom den inneholder store mengder CO2.

– Gasslekkasje kan oppstå som følge av dårlig montering, feil på utstyret eller at ufaglærte har skrudd på eller åpnet apparatene. Mindre gass gjør at ytelsen reduseres veldig raskt, og varmepumpen kan begynne å oppføre seg unormalt. Derfor er dette en viktig sjekk på service, forteller Gunnar Christian Jensen.

– Dessuten demonterer og rengjør vi hele innerdelen. Filtrene fanger tross alt opp bare en del av støvet og skitten som trekkes inn i apparatet.

– Vi renser også utedelen hvis noe tyder på at den er i ferd med å gå tett. Hvis man for eksempel bor i nærheten av en sterkt trafikkert vei, kan veistøv og sprut fra veisalt bidra til tetting av utstyret.

Flere varianter

Luft-til-luft-varmepumpe er den markedsledende varianten i Norge. De er det solgt flere hundre tusen av.

Men for hus med vannbåren varme i radiator og/eller gulv, finnes det også teknologi av typene luft-til-vann, væske-til-vann og avtrekksvarmepumper.

– Rens er veldig viktig også på slike pumper, sier Jensen.

– Har man erstattet oljefyren med en varmepumpe som kobles på gamle radiatorer, kan det være snakk om rust og annen forurensning som sirkulerer og sliper ned varmepumpene slik at de ødelegges innenfra. Dette er noe absolutt alle med slike systemer bør få sjekket med jevne mellomrom, lyder fagmannens råd.

– Til gjengjeld trenger man ikke tenke på filtre som skal støvsuges i de vannbårne systemene, sier han.

Vurderer du å anskaffe varmepumpe, kan du få gode råd på Naturvernforbundets temaside oljefri.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)