Hopp til innhold

– «Vobbing» stresser foreldrene

Redaktør av Foreldre og barn tror mange småbarnsforeldre føler de må jobbe når de er hjemme med sykt barn.

Mari Midtstigen

- Mange foreldre har jobber der det ikke blir satt inn en vikar de dagene man er hjemme med sykt barn, og da sitter man jo til slutt igjen med de samme oppgavene som alltid skal utføres, bare på kortere tid, sier Mari Midtstigen, redaktør av Foreldre og barn.

Foto: Rina Blekkerud

NRK.no skrev tidligere i dag om at tre av fem arbeidstakere jobber hjemmefra mens de passer syke barn, ifølge en svensk undersøkelse.

Svenskene har til og med gitt fenomenet et eget navn: «vobbing», av «vård» (pass av barn) og jobbing.

Mari Midtstigen, redaktør av magasinet Foreldre og barn, tror at også mange norske foreldre føler at de er nødt til å jobbe når de er hjemme med sykt barn.

– Tidsklemma kan være såpass stram at noen dager borte fra jobben er nok til at du kommer tilbake til sprengfull innboks og uoverkommelige deadliner, sier Midtstigen til NRK.no.

Mari Midtstigen 2

Redaktør Mari Midtstigen mener foreldre må dele sykedagene. –Krangler om hvem sin jobb som er «viktigst» er ikke noe godt utgangspunkt. Prøv å bruke tiden med sykt barn til å få gitt ekstra masse kjærlighet, omsorg og kos som vi kanskje ikke rekker ellers, sier Midtstigen.

Foto: Andreas Kleiberg

Les også: Foreldre må holde barn hjemme fra barnehagen i 48 timer

Føler seg skviset

– Men er det så farlig hvis vi jobber litt mens barnet er sykt?

– Jeg vil ikke gå så langt som å si at dette er skadelig for barna, men det skaper utvilsomt stress for foreldrene. Er det noen gang man virkelig ønsker å være fullt til stede for barna sine så er det jo når de trenger ekstra kos, omsorg og nærhet. Mailer som skal skrives og telefoner som skal tas midt i dette gjør at man føler seg i en skvis, sier redaktøren.

Midtstigens råd er å prøve så godt man kan å ikke la seg stresse av situasjonen.

– Av erfaring er det veldig mye mer effektivt å få satt seg ned i ro og fred når barnet har blitt friskt igjen, sier Midtstigen.

Kjenner press ovenfra

Arbeidsgiver har ikke rett til å kreve at du jobber hjemmefra hvis du har sykt barn, innen et visst antall dager. Men fastlege Kari Løvendahl Mogstad møter mange småbarnsforeldre som kommer til legekontoret for å få råd og hjelp når feberen eller hosten ikke går over på et par dager.

Kari Løvendahl Mogstad

– Det er ikke noe galt i å sette et småsykt barn foran TV-skjermen med en film et par timer, mens man får unna litt arbeid selv. Men jeg tror cluet er å definere litt klare grenser, både overfor seg selv og barnet, og at man ellers har «fri» og kan slappe av, sier Kari Løvendahl Mogstad

Foto: Nils Ivar Leraand

– Jeg har inntrykk av at det er en del som kjenner på ekstra stress når barna blir syke og må være hjemme fra skole og barnehage, sier Mogstad til NRK.no.

Hun er spesialist i allmennmedisin, er selv fembarnsmor - og skriver bloggen Livslangs. Mogstad tror folk føler både et indre og et ytre press til å «vobbe».

– Noen har jobber der de reelt kjenner et press ovenfra om å jobbe, selv om de har syke barn. Men en del av presset kommer like gjerne fra oss selv. Vi er blitt vante til å være «på» 24/7, og sliter med å trykke på av-knappen. Men det bør vi bli flinkere til, det er sunt både for oss og barna våre, sier Mogstad.

Les også: Triksene for å få i barn medisin

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)