Hopp til innhold

– Farlig feilmerking

Nye merkekrav skulle gjøre det enklere å unngå mat vi ikke tåler. Men melk skaper kaos i allergenjungelen.

Melkeprodukter

Alle matvarer tilsatt eller fremstilt av melk skal merkes med allergener som er problematiske for både melkeallergikere og laktoseintolerante. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Colourbox

Feilmerking av melk var en gjenganger da NRK Forbrukerinspektørene sendte ut allergikere for å undersøke om matbransjen gir den allergiinformasjonen de er pålagt. Dermed fikk Emil Røgeberg (12) tilbud om matvarer han ikke tåler.

Emil Røgeberg

Melkeallergikeren Emil Røgeberg kan få kraftige reaksjoner hvis han får i seg noe han ikke tåler.

Foto: Hallvard Mørk Tvete / NRK

– Jeg tåler laktose, men ikke melkeprotein. Når de som selger maten ikke vet forskjellen, blir det utrygt, sier Emil.

Melk er ett av de 14 allergenene som skal være uthevet i alle matvarer som er tilsatt eller fremstilt av melk, ifølge merkekravet som ble innført i desember 2014.

Likevel fant allergikerne mangelfull merking på blant annet pølser, fetabørek, rundstykke og crème fraîche potetsalat.

Livstruende konsekvenser

– Det kan få livstruende konsekvenser dersom en matallergiker handler i god tro og får i seg noe han ikke tåler. Derfor er riktig og forbrukervennlig merking viktig, sier Helle Stordrange Grøttum, helsefagsjef i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

Grøttum erfarer at melk skaper forvirring og noen ganger sniker seg unna allergenmerkingen.

Kjært barn med mange navn

Helle Stordrange Grøttum

Helsefagsjef Helle Stordrange Grøttum i LHL etterspør en mer forbrukervennlig allergenmerking.

Foto: Eirik Harstad

Laktose, melkeprotein, kasein og mysepulver er blant de mange betegnelsene melk kan ha i en varedeklarasjon. Men ikke alle som tilbyr maten har fått med seg at disse ingrediensene har melk i seg.

– Hvis allergikerne ikke kan stole på allergenmerkingen, er jo hensikten med merkekravet borte, sier Grøttum til NRK.

Hun etterspør en mer forbrukervennlig merking. Er det for eksempel mysepulver i maten, bør myse av melk utheves som allergen. Slik kan det bli lettere for både ekspeditører og allergikere å forstå hva i matvaren som skal unngås.

Intoleranse eller allergi?

En viktig forskjell mellom melkeallergi og laktoseintoleranse er at allergikerne må holde seg helt borte fra melkeprodukter, mens laktoseintolerante ofte tåler litt melk (se faktabokser).

Dette er ikke alle klar over. Mange som opplever at de har laktoseintoleranse kutter derfor ut alt av melkeprodukter.

Siden 1970-tallet har det ifølge en ny forskningsrapport fra SIFO vært en betydelig nedgang i melkeforbruket. Unntaket er laktosefrie melkeprodukter.

– Faste hvite oster er ofte naturlig laktosefrie. Men ettersom osten er fremstilt av melk, skal melk likevel allergenmerkes, tilføyer Helle Stordrange Grøttum.

– Lite rom for feil

Feilmerkingen som ble funnet i NRKs undersøkelse skal nå være rettet opp, ifølge de involverte matvareaktørene.

– Vi arbeider med allergenmerking sammen med våre medlemsbedrifter. På dette området er det lite rom for feil, sier direktør for nærings- og matpolitikk Gaute Lenvik i NHO Mat og Drikke.

Norgesgruppen, som eier flere av matbedriftene allergikerne undersøkte for NRK, legger til at regelverket er komplekst.

– Det er en stor omstilling for våre ansatte. Feil vil kunne skje, men jeg lover at vi har tydelige rutiner som vi vil følge etter beste evne, sier Norgesgruppens kommunikasjonssjef Kine Søyland til NRK.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)