Hopp til innhold

14 tips til julekalender

Her er 14 tips til kalendere som både er gratis, billig – og bitte litt dyrere.

Barn fra Askim byskole forteller om julekalender

En julekalender trenger ikke å være dyr. Hør hva barna mener (Foto: Maria Elsness/NRK / Redigering: Hans Ola Hevrøy/NRK).

– 24 små pakker kan fort bli dyrt, og ikke minst setter det kreativiteten på prøve. Selv har jeg laget flere type kalendere opp gjennom årene, sier Silje Sandmæl, småbarnsmor og forbrukerøkonom i DNB.

I år har vi tenkt til å bruke 1,1 milliarder totalt på adventskalender, det viser en fersk undersøkelse gjennomført for DNB.

– I snitt vil vi bruke 270 kroner hver på kalender. Det er mye med tanke på at du kan lage en kalender selv helt gratis, eller kjøpe en sjokoladekalender til 10 kroner, mener Sandmæl.

Det viktigste er ofte å bli tenkt på, og at noen faktisk har giddet å pakke inn 24 små pakker til deg.

– Jeg gleder meg hele tiden når jeg har julekalender! Jeg bare våkner opp, og så bare wow! Nå får jeg en ny pakke, sier Mie Sælen Teigland-Syse (7 år).

Her er forslag til 14 julekalendere i ulike prisklasser:

1. Pepperkakekalender

Pepperkakekalender
Foto: Maria Elsness / NRK

Nesten gratis, men den tar litt tid å lage da. Pen å se på. Mottakeren av denne kalenderen bør uansett være glad i pepperkaker. Kan neppe gjenbrukes neste år.

– Pepperkakekalenderen er spiselig, enkel og billig, og den er koselig for barna å være med på å lage. Utfordringen er bare å forklare treåringen at han ikke får pepperkake hver dag, men at han må dele med de andre, sier Anne Brith Davidsen, firebarnsmor og innehaver av bloggen annebrith.no.

Bloggeren anbefaler å tre pepperkaker på en snor, eller å lage en krans med pepperkaker.

2. Minnekalender

Julekalender
Foto: Maria Elsness / NRK

Denne passer også best til større barn og voksne: Bruk litt tid på å søke på nettet etter temaer og ting som interesserer mottakeren. For eksempel teksten i favorittsangen, snittet-temperaturen på favorittreisemålet? En artikkel som bekrefter noe fra en diskusjon dere har hatt? Skriv ut 24 nettartikler, og knyt en rød sløyfe rundt hvert ark. Både stilig og morsomt. Denne kalenderen kan gjenbrukes år etter år!

Prøv å lage kalender til foreldre eller besteforeldre, da snakker vi om mottakere som setter stor pris på en lapp med omtanke!

3. Ordtak-kalender

julekalender
Foto: Maria Elsness / NRK

Skriv aktuelle sitater og ordtak på pene lapper. Kanskje noen av lappene også kan inneholde noe om den aktuelle dagen? 9. desember er for eksempel den 343. dagen i året, og det er 22 dager igjen av året. Med litt googling finner du helt sikkert noe mye mer interessant. Denne kalenderen kan også brukes år etter år.

Legg lappene i en pen juleboks. Vil du ha boksen virkelig billig, pakker du bare inn en skoeske i gavepapir eller noe stoff du har liggende. Og vips – du har en fin gaveboks. Høy gjenbruksfaktor.

4. Derfor liker jeg deg-kalender

Lages på samme måte som ordtak-kalenderen. Men her skriver du en grunn til at du liker mottakeren på en lapp til hver dag. Passer for alle. Kan gjenbrukes, dersom du liker mottakeren like godt neste år. Du kan også skrive andre ting enn "derfor liker jeg deg" på lappene.

– Ett år lagde vi fine ord-kalender sammen, der barna og jeg skrev koselige ting som vi forbinder med jula, forteller blogger Anne Brith Davidsen.

5. Aktivitetskalender

Legg inn morsomme aktiviteter i julekalenderen. Hvis det er vanskelig å finne på 24 aktiviteter kan man legge inn en ting annenhver dag. En aktivitet kan være en tur på biblioteket, tur i skogen, kino, skitur, aketur, baking, hjemmekino.

– Ting man kanskje egentlig allerede har planlagt for desember, passer perfekt i aktivitetskalenderen, sier forbrukerøkonom Sandmæl.

6. Bildekalender

Silje Sandmæl

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl med bildekalenderen sin.

Foto: DnB

Skriv ut 24 koselige bilder, som mottakeren kan lime inn i ett album som følger med. Ta bilder fra en ferier, bursdager, og turer – og skriv om opplevelsen ved siden av bildet. Gamle bilder er også morsomt her. Alle barn liker å se seg selv som baby. Og er bildekalenderen til voksne, er det også gøy å få bilder fra ungdomstiden.

7. Juleverkstedskalender:

– Formålet med denne kalenderen er å lage ting for å gi bort i julepresang til andre, forteller Sandmæl.

Kjøp inn små ting som silkepapir, kartong, klistermerker, glitter og fargeblyanter til å lage julekort. Pakk inn litt maling, pensler og lerret for å lage et maleri. Eller det kan brukes til å male eller klistre pynt på syltetøyglass som blir fine lykter. Du kan legge perler og snor i kalenderen til smykker, og perler og skjell til å lime på fyrstikkesker og rammer.

Eller hva med å pakke inn ingrediensene til trolldeig eller julekjeks?

8. Omvendtkalender

Julekalender
Foto: Maria Elsness / NRK

Leker eller klær du ikke bruker lenger kan gis som pakker til noen som virkelig trenger det. Gavene kan du gi til Frelsesarmeen, fattighuset eller asylmottak.

9. Fantasikalender

– Hva liker barnet ditt å leke med, er det dinosaurer, bondegård, biler, fisker …? spør Sandmæl.

Ta en pappeske, og hvis det er bondegård barnet liker å leke med, kan smågavene være blå og grønn vatt for å lage himmel og gress. Klistremerker, fargestifter, dyr, høy, kongler, traktor og små mennesker blir en fin fantasiverden.

10. Bokstavkalender

Pakk inn en bokstav hver dag. Bokstavene blir til et ord i løpet av uken. Det kan være en gave barna får i helgen, eller en opplevelse.

11. Godterikalender

Julekalender
Foto: Maria Elsness / NRK

– Hvis du ikke har noe imot å gi barna litt godteri hver dag i desember, er jo godterikalender ganske billig da, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Du kan for eksempel kjøpe julestrømper med mye forskjellig i, og fordele utover hver dag. Det klarer du greit for under 100 kroner.

Og de aller fleste blir fortsatt glad for en enkel sjokoladekalender også, som du kan få for ti kroner i matbutikken.

12. Rebuskalender

Julekalender
Foto: Maria Elsness / NRK

– Gjem en liten gave eller penger, for eksempel fem kroner. Lag en rebus som skal løses. Hvis du gir penger, kan de brukes til å kjøpe noe litt større til slutt – og barnet kan velge helt selv, sier forbrukerøkonomen.

13. Puslespillkalender

Ta et vanlig puslespill, eller bestill puslespill på nett med egne motiv. Pakk inn brikkene slik at dere pusler litt hver dag. For å gjøre det ekstra spennende kan dere ha en konkurranse om å gjette hvem eller hva som er motivet.

14. Pakkekalender

Julekalender
Foto: Maria Elsness / NRK

Skal vi virkelig tipse om pakkekalender? Ja. Men husk at den ikke trenger å være dyr.

En liten pakke lego kan lett deles opp i flere deler, så får ungene noen brikker hver dag.

– Begynner man i tide, synes jeg det er koselig med pakkekalender. Men det er aldri koselig å lage den i siste liten. Med fire barn blir det 96 pakker! Vi er ganske nøkterne ellers i året, og da synes jeg det er greit at barna får pakkekalender, sier blogger og firebarnsmor Anne Brith Davidsen.

En grei måte å gjøre pakkekalenderen billigere på, er at du noen dager pakker inn ting barna allerede skal få. Som pepperkakeformer, lys med batteri til Lucia, penstrømpebukser, slips, viskelær, blyanter, tannkrem, hårspenner, lommelykt, tyggis eller kanskje en refleks eller såpe?

– Og dersom barna ikke får gaver hver dag, men deler kalender med søsken – kan det føre til at de setter enda mer pris på gavene de dagene det er deres tur, sier Silje Sandmæl.

Og du? Husk at ikke alle pakkene må henge på kalenderen den 1. desember. Ikke noen krise om du ikke rekker alt, eller er nødt til å vente på julelønna for å ha råd til de siste pakkene. Det er bare spennende om det dukker opp flere pakker på kalenderen etter hvert. God jul!

Kilder: Anne Brith Davidsen, blogger, og Silje Sandmæl, DNB.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)