Hopp til innhold

14 grunner til at du alltid er trøtt

Synes du at du alltid er trøtt og sliten? Det er ikke sikkert at du bare mangler søvn.

Trøtt

Det kan det være mange grunner til at du har lyst til å sove hele tiden. Illustrasjon.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Mye kan stjele både den fysiske og psykiske energien din. Her er fjorten mulige årsaker til at du alltid er trøtt, ifølge nettstedet Health.com.

1. Du dropper treningen når du er sliten

Droppe trening

Blir du alltid liggende på sofaen i stedet for å trene? Det kan gjøre deg trøttere.

Foto: Astrid Engen / NRK

Det er lett å kutte treningen hvis du er sliten. Men for å få energi må du bruke energi.

– Kroppen produserer endorfiner, kroppens lykkehormoner, som gjør at du blir mer opplagt og våken etter trening. Endorfinene kan også gi deg følelsen av at du er avhengig av trening. De som er vant til å trene mye kan merke det på humøret dersom det går for lang tid mellom treningene, sier fysiolog Jonny Hisdal ved Oslo universitetssykehus til NRK.

2. Du drikker for lite

Vannglass

Når du er dehydrert blir du fortere sliten.

Foto: Astrid Engen / NRK

Dehydrering gjør blodet tjukkere. Dette kan redusere blodstrømmen i årene og føre til at det kommer mindre oksygen og næringsstoffer til muskler og andre organer. Når du er dehydrert blir du derfor blir fortere sliten. Noen kan få lett hodepine og føle seg trøtte. Grunnen er at væske trekkes ut av hjernecellene, og det indre miljøet inne i cellene blir endret.

I tillegg kan dehydrering ha en annen effekt på kroppen. Hvis du drikker for lite, kan det faktisk resultere i småspising.

– Hjernen sender signal for tørste og sult fra samme sted. Kroppen kan derfor tro at du er sulten når du er dehydrert. Hvis du drikker nok, føler du deg også mer full i magen og spiser mindre, sier ernæringsfysiolog Juma Iraki til NRK.

3. Du mangler jern

Jerntabletter

Hvis du tar jerntabletter sammen med c-vitaminrik mat, blir jernet lettere tatt opp i kroppen.

Foto: Astrid Engen / NRK

Kraftig jernmangel kan gjøre deg både svimmel og slapp, men kan også gi deg hjertebank, hodepine, øresus og gjøre deg tungpustet, ifølge nhi.no . En god indikasjon på jernnivået i kroppen, er blodprosenten. Den kan du måle hos fastlegen. Der kan du også sjekke jernnivået med en blodprøve.

– Rødt kjøtt og innmat, blant annet lever, er gode kilder til jern. Helkorn, grovbrød og grønne grønnsaker bidrar og så med mye av jernet i kosten vår. C-vitaminrik mat gjør at du tar jernet opp bedre. Derfor kan det være lurt å spise paprika, appelsiner eller kiwi til maten, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh i Bramat.no til NRK.

4. Du er perfeksjonist

Perfeksjonist

Perfeksjonister jobber hardere og lengre enn de må.

Foto: Astrid Engen / NRK

– Hvis du streber etter å være perfekt, jobber du hardere og lenger enn du må, sier psykologiprofessor Irene S. Levine fra New York University School of Medicine til nettstedet health.com . Det kan gjøre deg utbrent.

Hvis du alltid setter deg mål som er umulige å oppnå, blir du aldri fornøyd, sier Levine, som anbefaler at du lager en tidsgrense for hvor mye du skal jobbe med et prosjekt.

5. Du bekymrer deg for mye

Bekymringstanker

Bekymring kan gjøre at kroppen er i konstant beredskap.

Er du redd for å ta telefoner fra noen i familien fordi du tror noe er galt? Tør du ikke reise til byen fordi du er redd for terror? Dette kan gjøre deg trøtt og utslitt.

– Når du bekymrer deg, opprettholder du en aktivering i kroppen. Den tapper deg for energi. Over tid blir du stadig mer sliten av å holde kroppen i beredskap, sier psykolog Henrik Børsting Jacobsen. Han har doktorgrad i stress og stresshåndtering og mener bekymringsdagbok og grubletid er de beste rådene hvis du skal prøve å bli kvitt bekymringene på egen hånd.

– Sett av en gitt tid til bekymringer hver dag. Tanken er at du skal trene hjernen til å stoppe bekymringer og den stadige aktiveringen. Ved å utsette grublingen til en viss tid på dagen, kan du frigjøre energi, sier Jacobsen til NRK.

6. Du hopper over frokosten

Frokostblanding

Hvis du ikke får i deg energi før mye av dagen har gått, kan du bli unødvendig slapp.

Foto: Astrid Engen / NRK

Selv om du ligger i ro, bruker kroppen energi når du sover. Dermed kan det være lurt å fylle opp neste morgen. Men om du faktisk blir slappere av å droppe frokost, er omstridt.

–Når det gjelder fettforbrenning, har ikke frokost eller ikke noe å si. Det totale energiinntaket i løpet av en dag er viktigst. Det kan derimot være en utfordring hvis du går lengre perioder uten mat. Da blir du fort sliten og trøtt, og det er en fare for at du overspiser når du først spiser, sier ernæringsfysiolog Juma Iraki.

7. Du spiser usunt

Smågodt

Godteri og mat som gir deg rask blodsukkerstigning, gjør deg trøttere.

Foto: Astrid Engen / NRK

Raske karbohydratkilder som boller, hvitt brød og en del hurtigmat har høy glykemisk indeks. Det betyr at blodsukkeret stiger raskt etter at du har spist. Blodsukkeret bør være jevnt i løpet av en dag. Når du spiser usunt, stiger blodsukkeret raskt og synker fort. Du får hyppige blodsukkertopper i løpet av dagen. Det gjør deg sliten, trøtt og ukonsentrert.

– Sørg for å spise mat som holder deg mett lenge. Fullkornsprodukter, avokado, kokte egg, fisk, nøtter uten tilsatt salt, linser og bønner kan være gode alternativer, sier Lise von Krogh i Bramat.no.

8. Du sliter med å si nei

Si nei

Personer som sier ja til alt, blir fort utbrent.

Foto: Astrid Engen / NRK

Blir du alltid spurt om å bake kake til loppemarked? Spør sjefen stadig om du ikke kan jobbe litt ekstra? Du trenger ikke si ja hver gang. Hvis du alltid skal gjøre andre fornøyd, kan det fort gå ut over din egen energi.

Psykolog Henrik Børsting Jacobsen har tre råd til deg som alltid sier ja.

– Det ene er å minne seg på at vi sier nei til forespørselen og ikke personen. Det andre er å si klart og tydelig nei, ikke la det være noen tvil. Det tredje er å gi en begrunnelse for neiet ditt, og holde deg til det. Ikke føl at du trenger flere argument hvis du blir presset. I tillegg kan det være greit å tenke over hvorfor du alltid sier ja. Tenker du at din verdi som person er knyttet opp mot et ja eller et nei?

9. Kontorpulten din er rotete

Rotete kontorpult

Rot på kontorpulten kan tappe deg for energi.

Foto: Astrid Engen / NRK

En rotete kontorpult kan gi gjøre deg utmattet. Du blir dårligere til å fokusere, og hjernekapasiteten begrenses, ifølge en studie fra Princeton universitet .

– Sørg for at pulten er ryddig når du går for dagen, sånn at du kan få en positiv start på neste dag, foreslår nettstedet health.com .

10. Du jobber i feriene

Ferie og e-post

Er du blant dem som måå sjekke e-post når du er på ferie?

Foto: Maria Elsness / NRK

Hvis du alltid sjekker e-post i feriene, risikerer du å bli utbrent, ifølge psykolog Elizabeth Lombardo. Hun har skrevet boken A Happy You: Your Ultimate Prescription for Happiness.

– Hvis du kobler helt av og sørger for at kroppen og hjernen slapper av, jobber du mer effektivt når du kommer tilbake, sier hun til nettstedet health.com .

11. Du drikker alkohol før leggetid

Rødvin skjenkes i vinglass

Du sovner fortere når du drikker, men søvnen blir dårligere.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Alkohol gjør deg trøttere. Du sovner lett, men søvnkvaliteten blir dårligere. Det er også mer sannsynlig at du våkner i løpet av natta.

– Alkoholinntak gjør at du får mindre REM-søvn og mer av såkalt non-REM-søvn. REM-søvn er en del av dybdesøvnen og drømmeaktiviteten hjernen trenger for full restitusjon, sier psykologspesialist Jonas Sharma-Bakkevig ved Lovisenberg Diakonale Sykehus til NRK.

– Små doser alkohol kan være forstyrrende, men det varierer fra person til person. Moderate til store mengder er nesten alltid forstyrrende, uansett om du slutter å drikke mange timer før du skal sove.

12. Du sjekker e-post før du legger deg

Lys fra smarttelefon

Lys fra mobiltelefoner, pc-er og nettbrett aktiverer hjernen.

Foto: Anders M. Leines / NRK

Må du sjekke e-post, sosiale medier og nettaviser før du legger deg? Det aktiverer hjernen. Lyset fra skjermen gjør deg mer våken. I tillegg kan du begynne å tenke over problemer som skulle vært løst på jobben.

– Økende bruk av nettbrett og mobil stimulerer hjerneaktiviteten i stedet for at vi inntar søvnmodus. Resultatet er dårligere konsentrasjon og dårligere evne til læring, sier søvnforsker Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen til NRK.

13. Du må ha koffein for å komme deg gjennom dagen

Kaffe

En ny studie viser at koffein seks timer før leggetid kan forstyrre søvnen.

Foto: Astrid Engen / NRK

Er du avhengig av kaffe eller andre koffeinholdige drikker for å holde deg våken? Føler du at du ikke fungerer uten stadig påfyll? Koffein gjør at du føler deg mer våken med en gang du har drukket, men kan forstyrre søvnen.

– Koffein blokkerer celler som gjør at kroppen får sove, sier den amerikanske søvnspesialisten Allen Towfigh til nettstedet health.com .

En studie fra the American academy of sleep medicine viser at inntak av koffein seks timer før du skal sove, påvirker søvnen din negativt.

14. Du står opp sent i helgene

Vekkerklokke

Hvis du ligger lenge i helgen, kan du forstyrre søvnrytmen resten av uka.

Foto: Astrid Engen / NRK

En sen lørdagsnatt som gjør at du ligger i sengen halve søndag, kan gjøre søvnrytmen forstyrret.

– Når du sover lenge i helgene, forstyrres den indre biologiske søvnklokken, og du får et jetlag. Dette kan forstyrre søvnen på hverdagene. Å sove lenge på dagtid i helgene betyr lenger søvn, men ikke nødvendigvis mer kvalitetssøvn, sier psykologspesialist Jonas Sharma-Bakkevig.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)