Hopp til innhold

- Vi får for mange diagnoser

En konkret diagnose kan gjøre at du får rett til sykepenger, behandling og samtaler med psykolog. - Derfor får nordmenn for mange diagnoser, mener Anders Skuterud i Norsk psykologforening.

Diagnosejakt

Har vi for mange diagnoser?

Foto: Colourbox

- Hvis vi skaper diagnoser av mindre problemer, er det uheldig, sier Anders Skuterud. Han er fagsjef i Norsk psykologforening.

Anders Skuterud

Anders Skuterud, Norsk psykologforening.

Foto: Astrid Engen / NRK

- Siden diagnosene utløser rettigheter, blir det mer og mer vanlig å sette en diagnose på noe som ikke er det. Man går i retning av å sykeliggjøre fenomener som ikke er sykdom. Sorg er et eksempel. Man burde få lov til å være lenger borte fra jobben uten at det må settes en diagnose. Det kan man ikke i dag, fortsetter Skuterud.

- Hvis du ikke har en diagnose, kan ikke legen henvise deg til psykolog. Mange burde få behandling før de utvikler en sykdom. Dermed får vi et press på fastlegene om å gi diagnose.

1 av 4 plaget

Trond Egil Hansen

Trond Egil Hansen, leder i Allmennlegeforeningen

Foto: Legeforeningen/Mark Cabot

Leder i Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen, er delvis enig.

- I dag er det nødvendig å sette en diagnose for å utløse trygderettigheter, som for eksempel sykepenger. Hvis du får en murstein på foten og den brekker, er det ikke tvil om at du skal få sykemelding. Hvis du får reaksjoner etter dødsfall i nær familie som gjør at du ikke klarer å gå på jobb, blir det plutselig diskutabelt om du er syk nok til å være sykemeldt, sier Hansen.

Ifølge tall fra SSB er 1 av 4 nordmenn plaget av smerter i kroppen. Det finnes ikke tall på hvor mange som har diagnoser i Norge.

Også bra

Skuterud mener at økning i antall diagnoser også skyldes at forskningen har kommet lenger.

- Schizofreni er et eksempel. Det er en diagnose som i dag dekker flere lidelser. Om 10-15 år vil jeg tro at vi har 2-3 diagnoser innenfor denne lidelsen. Når vi får mer spesifikke diagnoser, er det lettere å finne behandling.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)