Hopp til innhold

- Var batteriet i magen til Anton?

Foreldrene til Anton Aarsland Førrisdahl fryktet at sønnen hadde svelget et knøttlite batteri. Da reagerte fastlegen kjapt. Kontakt lege dersom du mistenker det samme.

Anton Aarsland Førrisdahl

Da det såkalte knappecellebatteriet ble borte, lette foreldrene til Anton febrilsk rundt i huset. Anton selv husker ikke noe av episoden.

Foto: Maria Elsness / NRK

batteri

Storesøster Andrea viser hvor det lille batteriet satt i radioen, før det ble borte.

Foto: Maria Elsness / NRK
familien

Mamma Anette, Anton og storesøster Andrea er glade for at deres batterihistorie endte godt.

Foto: Maria Elsness / NRK
Cato Førrisdahl

Fra nå av har Cato Førrisdahl og resten av familien enda mer orden i batterisakene. Det ber de alle andre ha også.

Foto: Maria Elsness / NRK

Anton Aarsland Førrisdahl fra Askim i Østfold er en blid og leken gutt på snart fire år. Han har alltid blitt passet godt på av storesøster Andrea, mamma Anette og pappa Cato. Men da lillebror i huset var ett år, skjedde det noe som skremte foreldrene.

- Anton satt og lekte på gulvet, blant annet med en liten radio. Plutselig oppdaget jeg at det manglet et lite batteri i radioen, som jeg visste hadde vært der før, forteller pappa Cato til NRK.no.

- Vi så etter batteriet overalt, og etter hvert ble letingen rimelig febrilsk. Vi ble jo redde for at Anton hadde spist batteriet, fortsetter mamma Anette.

Kan sette seg i spiserøret

Etter å ha søkt på nettet, ble de ikke akkurat beroliget. Å svelge et lite såkalt knappecellebatteri kan gi alvorlige skader. Noe av det verste som kan skje, er at batteriet setter seg fast i spiserøret og gir alvorlig skade der.

- Vi ringte straks fastlegen, som sendte oss rett på nærmeste røntgenavdeling. Der fikk vi komme først i køen, og på under en time fikk vi tatt røntgenbilder av Anton, forteller Anette.

Deretter fikk de den beroligende beskjeden: Det var ikke noe batteri i lille Antons kropp.

- Da ble vi lettet ja. Utrolig bra at vi fikk svar så fort, helsevesenet behandlet det virkelig som en hastesak, sier pappa Cato.

Ring lege uansett

Det lille batteriet har de fortsatt ikke funnet. Som alle andre småbarnsforeldre, vet de at barn putter de rareste ting i munnen. Derfor gjorde de alt riktig, selv om de ikke visste om Anton hadde spist batteriet.

Og dermed er dette en ikke-sak, tenker kanskje du. Et battteri som ikke ble spist likevel. Men nei. Meningen med denne saken er nemlig at du skal lære av historien - og gjøre det samme som Anette og Cato dersom du er usikker.

- Barn fra null til ett år skal følges opp hos lege uansett, selv om man ikke er sikre om barnet har svelget batteriet. Man skal da ta gjennomlysning av barnet eller røntgen, opplyser Lise Ringstad, seniorrådgiver i Giftinformasjonen, til NRK.no.

En røntgenundersøkelse fanger opp om knappebatteriet har blitt i spiserøret. Hvis det har det, må det fjernes.

- Hvis batteriet har kommet ned i magesekk og tarm, gir man det først mulighet til å komme ut på egenhånd. Etter fire dagers observasjonstid, tas det ny gjennomlysning og røntgen, forteller Ringstad.

Hvis det dukker opp symptomer i denne tiden, ring lege omgående.

- Pass godt på batterier

Anette og Cato passer ekstra godt på de små batteriene i huset nå, og det håper de andre småbarnsforeldre gjør også.

- Ring lege med en gang hvis du er usikker på hvor det har blitt av et batteri. Det er fælt å ikke vite om batteriet er spist eller ikke, avslutter mamma Anette.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)