Hopp til innhold

- Ikke drikk vann her

Å drikke rett fra bekker og andre vannkilder ute kan gjøre deg syk. – Vi fraråder å drikke direkte fra vannkilder der det er mye dyr i nærheten, sier Folkehelseinstituttet.

Sommerkveld ved skogsvann

Skal du drikke vann på steder det kan være mye dyr i nærheten, så nyt medbrakt. Illustrasjonsfoto.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Om høsten er det ekstra fristende for tørste turgåere å ta en slurk vann fra den iskalde bekken. Men tenk deg om før du slurper i deg naturens blanke dråper.

– Vi fraråder ikke generelt å drikke vann fra naturen, men vi anbefaler at man vurderer vannkilden først, sier Karin Nygård, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, til NRK.no.

Folkehelseinstituttet råder deg til følgende:

Drikk ikke vann direkte fra naturen i områder med mye smågnagere, fugler eller beitedyr. Dette gjelder særlig fra små vann, elver og bekker.

– Disse dyrene kan være bærere av smittestoffer som kan være sykdomsframkallende, opplyser seniorrådgiveren.

Drikk ikke vann direkte fra naturen i områder med mye smågnagere, fugler eller beitedyr. Dette gjelder særlig fra små vann, elver og bekker.

Folkehelseinstituttet
Karin Nygård

– Drikk ikke vann direkte fra naturen i områder med mye smågnagere, fugler eller beitedyr, sier Karin Nygård ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Du må vurdere selv

Men hvordan i all verden skal en vanlig turgåer være sikker på at det ikke er beitedyr, fugler eller smågnagere i nærheten?

– Vi anbefaler at man ser an litt, og vurderer selv. Ved en seter med masse sau ville jeg ikke drukket vann fra bekken. Men går man på høyfjellet, der det ikke er særlig mye dyr, er det oftest trygt å drikke fjellvann, sier Nygård.

– Men det høres uansett vanskelig ut å vurdere?

– Flyr det noen få fugler i nærheten, bør det for eksempel ikke være farlig. Jeg tror de fleste er gode til selv å gjøre denne vurderingen, sier hun videre.

Noen mer konkrete råd har ikke Folkehelseinstituttet til tørste turgåere. I 2011 derimot, var situasjonen annerledes. Da var det lemenår.

– I 2011 frarådet vi å drikke vann ute i naturen. Det var et spesielt år, med mye gnagere. Vi registrerte da flere tilfeller av harepest på grunn av smitte fra vann, forteller Karin Nygård.

Størst risiko for diarésykdom

Det er likevel vanligst å bli smittet av noe som gir diarésykdom:

Campylobacter, ulike typer virus som norovirus, samt parasitter som Giardia og Cryptosporidium.

– Denne smitten kan føre til diaré med kraftige magesmerter, opplyser vanneksperten.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det imidlertid vanskelig å si noe sikkert om hvor mange som smittes av å drikke vann. De fleste sykdommer som smitter via vann gir en forbigående diaré, og mange vil ikke kontakte lege for en kortvarig diaré-episode.

Man kan ved enkelttilfeller heller ikke si om det er vann man er smittet av, eller om det kommer fra mat eller smitte direkte fra mennesker eller dyr, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

– Større sannsynlighet for gnagsår

- Er det lemen i området, så ser du det. Det kan selvfølgelig også hende at det ligger en død sau eller elg nær vassdraget. Men mitt hovedbudskap er at fjellvann høyt oppe er rent og fint, og kan drikkes.

Morten Nicholls, Mattilsynet
Morten Nicholls

– Sannsynligheten for å bli smittet av drikkevann på fjelltur er liten, mener Morten Nicholls i Mattilsynet.

Foto: Privat

Mattilsynet har samme anbefaling som Folkehelseinstituttet:

Drikk ikke vann direkte fra naturen i områder med mye smågnagere, fugler eller beitedyr. Dette gjelder særlig fra små vann, elver og bekker.

– Sannsynligheten for å bli smittet av drikkevann på fjelltur er liten. Det er større sannsynlighet for å få gnagsår, sier Morten Nicholls, seniorrådgiver i Mattilsynet, til NRK.no.

- Er det lemen i området, så ser du det. Det kan selvfølgelig også hende at det ligger en død sau eller elg nær vassdraget. Men mitt hovedbudskap er at fjellvann høyt oppe er rent og fint, og kan drikkes, fortsetter han.

Skal se nærmere på drikkerådene

Mattilsynet vil se nærmere på hva slags budskap de skal gi når det gjelder å drikke fjellvann.

– Dette vil vi gjøre i dialog med både Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet, og det vil skje i løpet av året, avslutter Morten Nicholls.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)