Hopp til innhold

- Behold BSU-kontoen så lenge du kan

Med dagens lave rente, lønner det seg å fortsette BSU-sparingen istedet for å få lavere lån. I tillegg får du da 4000 i skattelette hvert år.

Nye huseiere

Anders Groth og hunden Fanta utenfor huset han har kjøpt sammen med sin samboer Monica Skogvold i Lillestrøm.

Foto: Mona Skogvold

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sparer du 20.000 før året er omme, tjener du 4000 kroner på skattelette neste år.

Det skal også samboerparet i Lillestrøm gjøre.

Monica Skogvold

Monica Skogvold.

Foto: Privat

Anders Groth (27) og Monica Skogvold (25) kjøpte halvparten av en tomannsbolig sammen i Lillestrøm for et år siden.

- Anders opprettet en BSU-konto da vi søkte om finansiering på boliglån. Den beholder vi inntil videre, og min bruker vi til å betale ned på boliglånet, forteller Skogvold til NRK.no.

Sparer for skattelette

Samboerparet ønsket å beholde BSU-kontoene sine så lenge som mulig, for å få den årlige skatteletten på 4000 kroner.

- Jeg hadde 100.000 på min BSU-konto da vi kjøpte huset. Nå er det omtrent halvparten der fordi kontoen brukes til å nedbetale boliglånet. Men vi setter fremdeles inn penger på BSU-kontoen til Anders, presiserer hun.

På den måten kan de fortsette å spare penger på en konto som alltid har bankens beste rente. Når kontoen er full, kan de avslutte den og plassere pengene i boliglånet.

- Ikke avslutt BSUen

Sidsel Sodefjed Jørgensen

Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR er soleklar i sitt råd til nye boligkjøpere: Behold kontoen så lenge du kan.

- Det finnes ikke tvil om at det lønner seg å beholde kontoen, spesielt nå som renten er så lav, understreker hun.

Jørgensen mener at når man får bedre rente på de pengene man sparer enn renten man betaler på boliglånet, og i tillegg får inntil 4000 kroner i skattelette, vil det lønne seg.

Luksussituasjon

- Det er en luksussituasjon å kunne la kontoen stå videre, selv etter boligkjøpet. Om du har "nok" egenkapital til boligkjøpet uten å røre BSU, bestemmer du selv om du lar kontoen stå videre. Om du ikke har "nok", er det lov å spørre banken din om de kan "vente" med deler av egenkapitalen til kontoen er fullspart. Deretter nedbetaler du på lånet med hele kontoen da, sier hun.

Bankenes svar på et slikt spørsmål er avhengig av hvor mye egenkapital du har utenom, om du eventuelt kan stille tilleggsikkerhet og også din betjeningsevne, presiserer Jørgensen.

Silje Sandmæl

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i Nordea.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Nordeas forbrukerøkonom Silje Sandmæl, er ening med Jørgensen.

- Hvis du ikke har fylt opp BSU-kontoen din og er under 34 år, kan det lønne seg å la BSU-kontoen stå urørt til tross for at du skal kjøpe bolig. Det fordi det økonomisk sett vil lønne seg grunnet skattefradraget du kan få hvert år, i tillegg er renten du får på BSU kontoen ofte høyere enn lånerenten. Hvis du ikke er avhengig av å bruke BSU-kontoen som egenkapital lønner det seg å la pengene yngle og heller ta opp mer boliglån, mener hun.

Hva kan du om BSU? Ta vår BSU-quiz!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Seks ganger oppspart beløp

Sandmæl synes det er utelukkende positivt å vise banken at man på et tidlig stadium viser evne til å spare. I tillegg gir BSU gunstige lånebetingelser ved opptak av boliglån.

- Med BSU i Nordea har kunden lånerett på 6 ganger oppspart beløp og renter. På dette beløpet får du Nordeas til enhver tid beste rente, opplyser hun.

DnB NOR hadde nylig en spørreundersøkelse blant sine unge kunder. På spørsmål om de hadde tenkt å eie egen bolig en dag, svarte hele 98 prosent ja.

- Om du ikke noen gang blir boligkjøper, eller om du vil bryte kontoen av andre årsaker, så er straffen "kun" at du må tilbakebetale den skatteletten du har fått. Og penger til det har du jo innestående på kontoen, avslutter Jørgensen fra DnB NOR.

Les mer om BSU: - En gavepakke fra staten

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)