Hopp til innhold

- Grill riktig, hold deg frisk

Hvis du følger disse rådene, har du større sjanse for å unngå farlige sykdommer etter grillsesongen.

Når du griller og utsetter maten for sterk varme, kan det dannes helseskadelige stoffer i maten.

Disse stoffene er kreftfremkallende og kan skade arvematerialet.

grilling

Unngå at fett drypper ned i grillen.

Foto: Izaokas Shapiro

- Vær bevisst

Det er flere faktorer som virker inn på hvor mye skadelige stoffer som dannes ved grilling, og Mattilsynet anbefaler folk å være bevisste på hvordan de behandler maten.

Ved å følge noen enkle råd, kan man reduserere dannelsen av de helseskadelige stoffene betraktelig, melder Matportalen .

Og rådene fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet ( VMK ) er som følger:

 

  • Unngå å grille over åpne flammer
  • Snu maten flere ganger under grilling
  • Plasser maten med større avstand fra grillkullet
  • Unngå at fett fra maten drypper ned i grillen, benytt stekebrett eller folie som hindrer drypping
  • Grill med lavere temperatur over lengre tid
  • Griller du mye, bør du grille litt sjeldnere 
Grill

Unngå å grille over åpne flammer.

Foto: Stig Juelsen

Hvor ofte?

Ifølge en undersøkelse fra Opplysningskontoret for kjøtt, grillet 26 prosent av oss mer enn 17 ganger i løpet av fjorårets grillsesong. 34 prosent grillet 6-17 ganger og 27 prosent grillet 1-5 ganger.

- Kunnskapen om hvor mye skadelige stoffer som finnes i ulike typer grillmat er mangelfull, og det er vanskelig å anbefale en grense for hvor ofte man bør grille, sier rådgiver Anders Tharaldsen i Mattilsynet  i en pressemelding.

Men en ting er sikkert, grillet mat inneholder mer av de helseskadelige stoffene enn pannestekt, kokt og ovnsstekt mat.

Likevel er stekt mat som spises gjennom hele året, en større trussel for helsen enn det sesongbetong grilling er.

 Les også: Miljøbevisst grilling

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)