Når du griller og utsetter maten for sterk varme, kan det dannes helseskadelige stoffer i maten.
Disse stoffene er kreftfremkallende og kan skade arvematerialet.
- Vær bevisst
Det er flere faktorer som virker inn på hvor mye skadelige stoffer som dannes ved grilling, og Mattilsynet anbefaler folk å være bevisste på hvordan de behandler maten.
Ved å følge noen enkle råd, kan man reduserere dannelsen av de helseskadelige stoffene betraktelig, melder
.Og rådene fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (
) er som følger:
- Unngå å grille over åpne flammer
- Snu maten flere ganger under grilling
- Plasser maten med større avstand fra grillkullet
- Unngå at fett fra maten drypper ned i grillen, benytt stekebrett eller folie som hindrer drypping
- Grill med lavere temperatur over lengre tid
- Griller du mye, bør du grille litt sjeldnere
Hvor ofte?
Ifølge en undersøkelse fra Opplysningskontoret for kjøtt, grillet 26 prosent av oss mer enn 17 ganger i løpet av fjorårets grillsesong. 34 prosent grillet 6-17 ganger og 27 prosent grillet 1-5 ganger.
- Kunnskapen om hvor mye skadelige stoffer som finnes i ulike typer grillmat er mangelfull, og det er vanskelig å anbefale en grense for hvor ofte man bør grille, sier rådgiver Anders Tharaldsen i
i en pressemelding.Men en ting er sikkert, grillet mat inneholder mer av de helseskadelige stoffene enn pannestekt, kokt og ovnsstekt mat.
Likevel er stekt mat som spises gjennom hele året, en større trussel for helsen enn det sesongbetong grilling er.
Les også: