Hopp til innhold

- Flere bør HPV-vaksineres

12-åringer blir tilbudt gratis HPV-vaksine, men også eldre kvinner bør få kreftvaksinen gratis, mener overlege.

HPV-vaksine

Gynkreftforeningen synes det er veldig beklagelig at de på 15 år eller eldre ikke er vaksinert.

Foto: John Amis / AP/Scanpix

12 år gamle jenter får i dag tilbud om HPV-vaksine, men også eldre jenter og kanskje til og med gutter bør få det samme tilbudet, mener Gynkreftforeningen.

Vaksinen beskytter både mot kjønnsvorter og flere forskjellige kreftvarianter.

Bedre i nabolandene

Eli Lidal

- Det er billigere å betale 3000 kroner per person for vaksinen, enn å betale for de som eventuelt havner på sykehus, sier Eli Lidal.

Foto: Gynkreftforeningen

Vaksineringen av landets 12-åringer startet i 2009. Derfor er det få kvinner som er 15 år eller eldre som har tatt vaksinen.

De som eventuelt har tatt den, har selv betalt for vaksineringen.

- Vi synes det er veldig beklagelig at de på 15 år eller eldre ikke er vaksinert. Dette er den eneste kreftvarianten som kan forebygges med vaksine, og da burde vi ta oss råd til det, sier Eli Lidal, leder i Gynkreftforeningen til NRK.no.

- Det er billigere å betale 3000 kroner per person for vaksinen, enn å betale for de som eventuelt havner på sykehus, legger hun til.

Vaksinasjonen koster 1000 kroner per sprøyte, og det er anbefalt med tre doser.

Ønsker ny vurdering

- Vi holder nå på med et brev til Helseministeren hvor vi påpeker disse uheldighetene, og ber om at dette tas hensyn til og inkluderes i statsbudsjettet for 2012, forteller Lidal.

Aller først vil de ha på plass opphentingsprogrammet til jenter inntil 16 år. Det ble vurdert av et fagråd under vaksinasjonsinnføringen i 2009, men da ble det ikke satt av penger til dette.

- Deretter ønsker vi en vurdering av hvor høyt opp i alder vi kan tilby gratis vaksine. Vi henger langt etter nabolandene, og det burde vi ikke gjøre, legger hun til.

Det tredje de ønsker er vaksinasjon av gutter.

Nyttig, men ikke gratis

Hanne Nøkleby

Holdningen til myndighetene er at det er nyttige vaksiner, men de blir ikke dekket i et offentlig program, sier Hanne Nøkleby.

Foto: Folkehelseinstituttet, Lene Solbakken

- De som ble vaksinert som 12-åringer i 2009 vil være 15 år i 2012, så selv om programmet ble utvidet til å gjelde alle som var under 16 år ved programstart, ville det bare nå en årgang til, sier Hanne Nøkleby, divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet til NRK.no.

Det er et økonomisk spørsmål hvem som skal få tilbud om vaksine.

- Det er nyttig for mange, men det er mange vaksiner vi velger å ikke gi gratis. Holdningen til myndighetene er at det er nyttige vaksiner, men de blir ikke dekket i et offentlig program, legger hun til.

I forhold til Danmark og Sverige mener hun at det ikke handler om hva nabolandene gjør, men hva norske myndigheter har funnet ut at vi skal gjøre med vaksinen.

Da de innførte saken forelå det ikke data på beskyttelse av gutter i det hele tatt.
Det forelå data på antistoffer, men ikke beskyttelse. Den første informasjonen om beskyttelse kom våren 2011.

- Forskere har begynt å se på hvor stor andel av menn som har kreftformer som skyldes HPV-infeksjoner i Norge, men vi har ikke resultatene ennå. Vi trenger mer data før vi kan be norske myndigheter om å ta et standpunkt tIl dette, mener hun.

Beskytter mot mye

Sveinung Sørbye Wergeland

Dersom du er smittet av HPV-typer som gir kjønnsvorter, kan du også være smittet av HPV-typer som kan føre til kreft, sier Sveinung Wergeland Sørbye.

Foto: Privat

I Norge brukes vaksinen Gardasil, som beskytter både mot kjønnsvorter og flere forskjellige kreftvarianter.

I Norge får minst 6000 personer kjønnsvorter hvert år, som følge av at de har blitt smittet med HPV-virus under samleie. HPV er den mest utbredte seksuelt overførbare sykdommen i verden, men trolig en av de minst kjente sykdommene.

Det er forskjellig virus som gir kreft og vorter, men er du smittet av én HPV-type, kan du også være smittet med flere HPV-typer.

- HPV type 16 og HPV type 18 er årsak til minst 70 prosent av livmorhalskreft-tilfellene. Disse variantene dominerer også i øre-nese-hals-kreft, analkreft og peniskreft, sier Sveinung Wergeland Sørbye, overlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge til NRK.no.

- Gardasilvaksinen som vi bruker i Norge beskytter mot fire HPV-typer. Det er veldig sjelden at HPV type 6 og type 11 fører til kreft, men dersom du er smittet av HPV-typer som gir kjønnsvorter, kan du også være smittet av HPV-typer som kan føre til kreft, forklarer han.

Indirekte beskyttelse

HPV-virus rammer både kvinner og menn, men siden kvinner kan få livmorhalskreft i tillegg til de andre kreftvariantene, er de dobbelt utsatt.

- Du kan få vaksine selv om du er eldre enn 12 år, men da må du betale for det selv. Den beskytter best hos de yngste, men også eldre har god effekt, opplyser Sørbye.

- Viruset forsvinner normalt av seg selv etter to år, men kan gi både vorter og celleforandringer. Få har viruset over mange år uten å få vorter eller celleforandringer. Det smitter hovedsakelig ved samleie, men fire prosent smitter utenom seksuell aktivitet, forklarer overlegen.

Årsaken til at han ønsker vaksinen også til gutter, er for å minske smittefaren.

- Kondom beskytter noe, men ikke godt nok. Dersom også gutter blir vaksinert vil det både beskytte de jentene som ikke har tatt vaksinen, og beskytte gutter som har sex med andre gutter, skisserer han.

Per i dag er det bare Grønland som tilbyr gratis vaksine til gutter.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)