21.12.2014

Debutanter til topps

To debutanter og én veletablert underholdningsforfatter gikk onsdag til topps i Damms landsomfattende konkurranse om beste manus og opplegg til nye framtidige romanserier som skal selges i dagligvarebutikker og kiosker.

Administrerende direktør Tom Harald Jenssen i N.W Damm & Søn AS bød på champagne da han onsdag samlet staben i forlaget for å hedre førsteprisvinneren Janne Mysen fra Hadeland og de to debutantene Sølvi Jacobsen fra Gjøvik og Anne-Christine Gjersøe fra Revetal utenfor Tønsberg med til sammen 160.000 kroner.

Ifølge forlaget har juryen vurdert om lag 120 manus fra håpefulle forfattere fra hele landet.

-Fortellerstemmen er det viktigste sier forfatter Anne-Lise Boge.-Fortellerstemmen er det viktigste sier forfatter Anne-Lise Boge.

Fortellerstemmen viktigst

– Det har vært en tøff jobb. Men du merker raskt hvem som har taket på stoffet og har den beste fortellerstemmen. Fortellerstemmen er i grunnen det viktigste, sier juryens leder, Damms bestselgerforfatter Anne-Lise Boge til NTB.

Hun er kjent for storserien «Arvesynd» – en serie som har bidratt tungt til at Damm kasserte inn drøyt halvparten av boksalget på 244 millioner kroner som i fjor ble omsatt gjennom Bladcentralen.

Salget av billigbøker i bensinstasjoner, kolonialbutikker og kiosker er i Norge dobbelt så stort som salget av slike bøker i bokhandlene.

Serie er målet

Damms tre prisvinnerne har i tillegg til romanene også skissert opplegget for fortsettelsen i fem bind.

– Vi vil ha alle seks bøkene i boks før vi lanserer første boken idet vi håper vil bli store serier, forteller redaksjonssjef Tomas Algaard til NTB

Han sier ingen av de tre prisvinnerne derfor kan regne med at forlaget vil være klar til å lansere vinnerromanene før 2006.

To år på seks bøker er ikke dårlig tid, synes førsteprisvinner Jane Mysen.

– Nei, jeg trenger en måned per bok, forteller hun.

Tempo og lange dager

Mysen har bak seg to serier på Cappelens Forlag, «utvalgt av Gudene», en romaserie i 30 bind med handling fra vikingtiden, og «Barn under månen», planlagt i 15 bind, men foreløpig bare utgitt i 9 bind.

Hun regner med å bruke fire måneder på de resterende 6 bøkene.

Serien Jane Mysen jobber med for Damm, har fått arbeidstittelen «Taterblod» – et drama om vakre tater-Anna, kjærlighet, undertrykkelse og kamp for rettferdighet i Tynset-traktene på 1800-tallet.

Debutantene Anne-Christin Gjersøe er mer betenkt over førsteprisvinnerens tempo:

– Vi har gård med sauer og griser. Mye å gjøre året rundt. Lamminga er i gang og jeg er her, sier hun lett bekymret.

Også hennes romanserie henter stoff fra 1800-tallet og dreier seg om et familiedrama på Vestfoldbygdene.

Nye markedsandeler

Bladkompaniet har fortsatt både pocketdronningen Margit Sandemo og pocketkongen Kjell Hallbing, alias Louis Masterson, i sin stall, men Damms administrerende direktør har godt håp om at framtidige stjerner vil gi forlaget nye markedsandeler på massemarkedet. Etter fusjonen med Fredhøis forlag for to år siden, har nemlig Damm adgang til å distribuere underholdningslitteratur gjennom Bladcentralen. Med mer enn 5.000 utsalgssteder er det selve nøkkelen til å få fart på omsetningen.

Den muligheten hadde ikke forlegger Niels W. Damm da han i 1843, med usvikelig teft for salgseffekter, ga ut boken "Røveren, Smugleren og Falskmyntneren Louis Mandarin og hans Kameraters mærkelige Eventyr og Skrekkelige Forbrytelser".

(NTB)