18.12.2014

- Kvinner diskrimineres

Sterk motstand da Sigrid Undset fikk Nobels litteraturpris i 1928Sterk motstand da Sigrid Undset fikk Nobels litteraturpris i 1928

Nobelkomiteen for litteratur diskriminerer systematisk bøker som er skrevet av kvinner. Det hevder forfatteren Nan Bentzen Skille,som kommer med en ny biografi om Sigrid Undset.

Av:
Kjetil Berg
/
Ana Maria Borge Tveit

Skille kommer med nye opplysninger som viser at motstanden var stor mot at Undset skulle få Nobelprisen i litteratur, blant annet fordi hun var kvinne. Første gangen hun ble foreslått var i 1922. Komiteen vurderte det hun hadde skrevet. Spesiell gikk de inn på romanen "Fru Marta Auli" og "Kristin Lavransdatter", trilogien hun nettopp var ferdig med.

- De er begeistret for henne som forfatter med de skriver "med all beundring for hennes utrettelige og rike skildringskunst, kan ikke engang en mann ungå å bli slitten av de stormende og inviklete kvinneskjebner". De syntes at hun skrev for mye kvinnelitteratur, sier hun.

Tett på

Middelalderromaner og storverk som Kristin Lavransdatter-trilogien, om lovløs elskov og dype sjeleskildringer, er kanskje noe av det forfatteren Sigrid Undset er mest kjent for.

Sigrid Undset døde i 1949. Nan Bentzen Skilles ny biografi heter "Innenfor gjerdet - hos Sigrid Undset på Bjerkebæk". Her går hun tett inn på forfatteren, blant annet gjennom store deler personlige brev, avisutklipp og husholdnings-kvitteringer.

Sterk motstand

Skille har også gått igjennom protokollene til Nobel-komiteen for litteratur, som ble offentliggjort for få år siden. Nan Bentzen Skille forteller at Undset fikk prisen til slutt i 1928, men til sterk motstand fra en av de ledende medlemmene i Nobel-komiteen, professor Henrik Schyk.

- Han syntes hun var for opptatt av religion. Han syntes det var lite dialog i bøkene og han sluttet med å si at "virkelig poesi hadde han ikke funnet hos henne. Jeg våger å tro at hennes romaner innom kort tid kommer til å savne lesere", forteller Skille.

Usynliggjort

Skille mener at den kvinnediskriminerende holdningen til Nobel-komiteen ikke har forandret seg stort siden 1928.

- Jeg synes at de har diskriminert kvinner sytematisk gjennom 100 år. Av 100 nobelprisvinnere i litteratut er det ni kvinner. Selv ikke den store bølgen av kvinnelitteratur på 1970-80-tallet, som bragte et helt nytt perspektiv inn i litteraturen, har gitt seg utslag i listen av nominerte forfattere og prisvinnere, sier hun.

På 1990-tallet var det bare tre kvinner som fikk Nobelprisen. Skille synes det er viktig at kvinner vinner denne prisen for å synliggjøre kvinnen.

- Hvis ikke er det urettferdig. Kvinner mister makt og inflyttelse ved å bli usynliggjort, sier hun.

Kulturnytt NRK P2, onsdag 15. oktober 2003