Hopp til innhold

Færøyene vil ha norske danseband

Norsk dansebandmusikk har fått godt fotfeste på Færøyene og nå vil de også ha NRKs dansebandgudstjenester.

Dansebandgudstjeneste

Holmsve hadde dansebandgudstjeneste i 2009.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Dansebandgudstjeneste med Ole Ivars

Prost Paul Skuland under dansebandgudstjenesten med Ole Ivars som ble tatt opp på dansebandfestivalen i Sel tidligere i år.

Foto: Erik Forfod
Elis Poulsen

Elis Poulsen er programleder i Kringvarp Føroya (den føryske riksradioen), og snakker varmt om norsk dansebandmusikk.

PK & Dansefolket

Populære på Færøyene: PK & Dansefolket.

Foto: Promo
Dænsebændet

Populære på Færøyene: Dænsebændet.

Foto: Promo

I fjor hadde dansebandet Holmsve

stor suksess med en egen dansebandgudstjeneste i Selbu.

Søndag 29. august blir det igjen gudstjeneste med dansebandmusikk. Da sender NRK P1 fra dansefestivalen i Sel i Gudbrandsdalen, med prost Paul Skuland og Ole Ivars på scenen.

Står sterkt på Færøyene

Dette har ikke gått upåaktet hen på Færøyene der norsk dansebandmusikk står sterkt. Nå ønsker Kringvarp Føroya (den føryske riksradioen) å sende de norske danseband-gudstjenestene.

- Dette med dansebandgudstjeneste er riktig interessant. Her på Færøyene har man hatt en diskusjon på om vi ikke trenger noen forandringer i gudstjenestene. Eller i hvert fall at vi må finne på noe nytt i våre kirker, forteller Elis Poulsen i Kringvarp Føroya.

- Da jeg første gang hørte om dansbandgudstjenester, tenkte jeg straks at dette ville være av stor interesse. Vi forstår godt norsk og norske predikanter har vi hatt riktig mange gjennom årene,

Norsk musikk har bestandig hatt en sterk posisjon på Færøyene, der man har lyttet til NRK eller «normannen» som NRK gjerne kalles.

Lyttet til «normannen»

- Norsk musikk har alltid vært populær på Færøyene, Man har alltid lyttet til «normannen» (NRK), som vi sier det. Færøyske fiskere har lyttet mye til værmeldingen fra NRK, og det har haft stor betydning i hvert enest hjem hos oss. Selvsagt ble det lyttet mye på programmene om morgenen, for ikke å snakke om ønskeprogrammene. Derfor kjenner vi mange av de eldre norske slagerne og de blir sunget til alle slags fester.

- Slik som dansbandmusikken har formet seg gjennom årene så har den riktig fått taket på en stor del av det færøyske folk. Det fikk vi også bevis for da de norske dansebandene først kom til Færøyene, som for eksempel Doodle Bugs og Gluntan.

Elis Poulsen lager et eget dansebandprogram for den færøyske kringkasteren, som også har mange lyttere både i Danmark, på Grønland og i Canada. I hans programmer er det ikke vanskelig å finne norske danseband.

- Ole Ivars ligger klart på toppen. Ingen tvil om det. Både unge og eldre synger «Jag trodde englarna fanns» og «Nei så tjukk du har blitt». Men man kommer heller ikke unna band som PK & Dansefolket, Dænsebændet, Anne Nørdsti og Contrazt, i tillegg til band som Sakarina, Scandinava og Picazzo.

Har tradisjon for dans

- Er det noe spesielt med kulturen på Færøyene som gjør at danseband passer godt hos dere?

- Vi har tradisjon for at danse på Færøyene. Vår nasjonaldans «Føroyskur Dansur» (kjededans) har vært danset siden tidenes morgen. Men man hører ofte snakk om da de norske fiskebåtene kom til Færøyene og lå i havn to-tre dager. Da var det alltid noen som spilte trekkspill, og da ble det alltid dans på brygga. Derfra tror jeg man har noen forbindelser til det norske dansemiliøet, mener Poulsen.

- Men det er spesielt det at vi er så vant til at lytte til NRK P1, og det med dansbandmusikken er en simpel forlengelse av det. Den dag i dag lytter mange til Nattønsket og jeg hører av og til hilsener fra Færøyene der også. Men På Dansefot er også ett av programmene som færøyingene lytter mye til. Og nå ser vi også dansbandvideoene på NRK 1 (På Dansefot Jukeboks) her på Færøyene. Så dansebandkulturen har riktig festet røtter på Færøyene, forteller Elis Poulsen.

Dansebandgudstjeneste med Ole Ivars

Ole Ivars sammen med Prost Paul Skuland.

Foto: Erik Forfod

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.