Hopp til innhold

Nordmenn svindler til seg Iphone

Påfallende mange nordmenn melder telefonen sin tapt samtidig som de nye modellene blir lansert.

iphone

Nordmenn lyver om tapte telefoner for å få den nyeste versjonen, mener forsikringsselskaper.

Foto: LAUNETTE Florian / PHOTOPQR/LA PROVENCE

Bjarne Aani Rysstad

Bjarne Aani Rysstad

– Dette er svindel, sier informasjonssjef i i Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad.

Tendensen er klar, sier tre av Norges største forsikringsselskap. Påfallende mange «mister» eller «skader» Iphonen sin, i det en ny versjon lanseres.

Spesielt den yngre garde

Tre av Norges største forsikringsselskaper mener det er påfallende mange som melder telefonen sin tapt samtidig som den nye modellen blir lansert.

– Dessverre er det slik at mange, ikke minst i de yngre aldersgrupper, vil ha en ny mobilversjon, og melder den gamle skadet eller stjålet. Man får erstattet det man skal ha erstattet, og det er den versjonen man hadde og altså ikke den nye som er lansert den siste tiden, sier Rysstad.

– Pussig sammenfall

Jon Berge

Jon Berge

Foto: If

Også informasjonssjef i IF forsikring Jon Berge frykter at nordmenn svindler til seg nye telefoner.

– Vi ser nøye på dette nå. Det er et litt pussig sammenfall når vi ser dette - ikke bare i år, men ved tidligere lanseringer av iPhone også - at mange melder telefonen sin ødelagt.

Alvorlige konsekvenser

Forsikringsselskapet Trygg Vesta sier til NRK at de også har fått inn påfallende mange meldinger om tyveri av Iphone, og at de vil undersøke sakene nøye.

Konsevensene for de som prøver å skaffe seg en telefon på ulovlig vis kan blir svært alvorlige sier Informasjonssjef i If, Jon Berge.

– I verste fall kan man ikke bare tape retten til forsikringsoppgjøret, men man kan også bli meldt til politiet. I ytterste falt kan man få en svindeldom på seg, det er kjedelig både som privatperson og arbeidstaker.

Han oppfordrer folk til å tenke seg grundig om hvis dette kun er for å få de tusenlappene i erstatning.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober