Hopp til innhold

Slaktet geiter for kongen av pop

I en liten landsby i det sørøstlige Tyrkia mener de å ha et helt spesielt bånd til den avdøde superstjernen.

Michael Jackson

Michael Jackson, The King of Pop, feires som lokalhelt i landsbyen Mardin.

Foto: Kevin Mazur / AP

Den kurdiske landsbyen Mardin ved grensen til Syria tar markeringen av ettårsdagen for Michael Jacksons død hakket mer alvorlig enn de aller fleste. Tre geiter og fem sauer gikk med i rituelle slaktinger under festen - som varte en uke til ende.

- Inngiftet kurder

Et bilde av Michael Jackson, på en blomsterdekorasjon, på ettårsdagen for hans død.

Slik så det ut mange plasser under ettårsmarkeringen for Michael Jacksons død 25. juni. Kurderne i landsbyen Mardin i Tyrkia tok en litt heftigere vri.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters
Filmen «Elvis on Tour: 75th Anniversary Celebration» har med opptak som ikke er vist tidligere

Har popikonet Elvis Prestley tyrkisk avstamming? Det mener befolkningen i Mardin.

Foto: AP / SCANPIX
Hanne Eggen Røislien

Midtøsten-ekspert og religionsviter Hanne Eggen Røislien mener det er lite sannsynlig at Elvis har tyrkiske røtter.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

De tyrkiske kurderne i Mardin er nemlig overbevist om at Elvis Prestley, Michael Jacksons tidligere svigerfar, var tyrkisk kurder. Dermed har de også et svært spesielt forhold til kongen av pop selv, som de også hevder hadde planer om å bosette seg der på sine eldre dager.

I dagens sending av Radioselskapet i NRK P2 stakk Midtøsten-ekspert og religionsviter Hanne Eggen Røislien innom for å kaste lys over den noe spesielle hendelsen.

- Der er ingen tunge beviser for at Elvis faktisk var kurder. Hans egen familie er nok ikke særlig enig i dette, men disse menneskene mener å vite nok om dette internt i kulturen. Lokalmediene støtter også opp om dette, så derfor må selvfølgelig inngifte Michael Jackson feires, forklarer hun.

Muslimsk festuke

- Å feire på denne måten er typisk muslimsk, men ikke alle i den islamske verden er like begeistret for denne slags dyrkelse

Den tradisjonelle festuken, som kalles "Mawlid", brukes nemlig opprinnelig til å feire profeten Muhammeds fødselsdag, men innen en del av de vagere muslimske avgreningene, de som ikke tilhører sunni- eller sjiamuslimene, er den også hyppig brukt for å markere store og avgjørende religiøse figurer i historien.

Spirituell Jackson

Røislien prøver å forklare hvorfor popikonene er blitt så viktige for den muslimske minoritetsgruppen.

- For disse menneskene passer Elvis og Michael Jackson lekkert inn i denne spirituelle kategorien. De representerer for dem et slags universelt budskap, der særlig Jacksons "Heal The World" trekkes fram som eksempel på dette, påpeker hun.

- Det er også klart at for slike små grupperinger blir de store stjernene enda hakket større. Med denne slags tilknytning blir nok feiringen også en måte å markere minoritetens selvråderett på. Og det passer jo bra med Elvis' tekster, for eksempel.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP