Hopp til innhold

- Ingmar ville vært stolt

Denne helgen avsluttes den syvende Bergmannuken på Kunstsenteret på Fårø. Liv Ullmann er glad datteren reddet stedet fra mennesker som ville selge Ingmar-skjorter.

Video FÅRØ-030710-DR1900_MXF_Innboks.MP4

Video: Liv Ullmann (innfelt) er sikker på at Ingmar Bergmann ville vært stolt over det datteren Linn Ullmann har gjort på Fårø.

Som en liten familie levde Linn Ullmann sammen med sin far Ingmar Bergmann og mor Liv Ullmann i huset han bygde til dem i 1966 på Fårø, nord for Gotland i Sverige.

Til nå har rommene i huset vært en godt bevart hemmelighet, men tre år etter hans død, blir hjemmet hans igjen et sted for kunstnerisk arbeid.

Et sted for kunstnere

Arbeidsrommet til Ingmar Bergman på Fårø.

Arbeidsrommet til Ingmar Bergman.

Foto: Ketil Kern / NRK

Jon Fosse

Forfatter Jon Fosse er sikker på at kunstnere som besøker Fårø blir inspirert.

Foto: Ketil Kern / NRK
Døra på arbeidsrommet til Ingmar Bergmann med beskjeder til Liv Ullmann.

Døra på arbeidsrommet til Ingmar Bergmann med kodede beskjeder til Liv Ullmann.

Foto: Ketil Kern / NRJ
– Min far snakket ofte om at dette stedet skulle fortsette å bli et sted der kunstnere kunne komme og jobbe og være, sier Linn Ullmann til NRK.

Det ble ingen lett oppgave for Linn Ullmann å overta farsgården, men i tolvte time dukket Hans Gude Gudesen opp og kjøpte ut de ni arvingene fra den 300 mål store tomten, slik at Linn kunne lage kunstnersenteret Bergmangårdene.

Internasjonale gjester

Denne uken startet den syvende Bergmanuken, som varer frem til 4. juli. Og store internasjonale gjester har kommet til øya.

Nytt innslag av året er Bergman Lecture, som holdes av Jon Fosse – som sammen med Liv Ullmann er hovedgjest. Begge mener den jobben Linn Ullmann har gjort er viktig for nye generasjoner kunstnere.

– Jeg er helt sikker på at i gamle hus har sjel, så det påvirker nok kunstneren som bor her, sier Jon Fosse.

Ønsker ikke Ingmar t-skjorter

Gjestene på Bergmangårdene bor gratis. Forutsetningen er at de gir noe tilbake til lokalsamfunnet.

– Hva han ville trodd om Linns visjon og det utrettelige arbeidet hun har gjort for at dette ikke skal selges til noe som skal begynne å selge Ingmar T-skjorter og slike greier. Ingmar ville vært så utrolig stolt, sier Liv Ullmann om sin datters arbeid.

På Fårø arbeidet Bergmann de siste 40 årene av sitt liv og skapte filmer i verdensklasse. I arbeidsrommet hans finnes fortsatt dagboken på døren med kodede beskjeder mellom ham og Liv Ullmann.

Filmskaperens mareritt var at stedet skulle ende opp som museum.

– De skal ikke komme hit for å minnes eller tenke på Ingmar Bermann. Det trenger ikke engang vite hvem han var. De skal komme hit fordi de brenner for prosjektet sitt, og fordi de vil være i dette miljøet og jobbe med prosjektet, sier Linn Ullmann.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober