Hopp til innhold

Vekterstreiken rammer kulturlivet

Vekterstreiken rammer kulturlivet. Nasjonalgalleriet må stenge midt i perioden de har flest besøkende.

Nasjonalgalleriet
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Det er veldig trist å måtte stenge. Vi er opptatt av å gjøre kunsten vår tilgjengelig for publikum. Det kan vi ikke nå, sier sier Jean Yves Gallardo, som er kommunikasjonssjef for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Beste besøksmåned i året

Tirsdag morgen trappet vekterstreiken opp og har ført til kø på flere flyplasser. I Oslo må Nasjonalgalleriet og Arkitekturmuseet holde stengt - midt i den beste måneden i året.

– Vi må stenge på grunn av mangel på vekterkapasitet i publikumsarealene, sier Gallardo.

På en vanlig junidag kan Nasjonalmuseet ha 1600 besøkende i tillegg til skoleelever.

– Turistene som kommer til Oslo vil også veldig gjerne se utstillingene våre, så streiken rammer store deler av vårt publikum hardt.

Når ikke alle

Tor Sannerud

Tor Sannerud

Foto: Knut Falch / Scanpix

«Turistsjef» i Oslo, Tor Sannerud, er ikke spesielt fornøyd med streiken.

– Dette er synd. Nasjonalgalleriet er et av Oslos best besøkte museer og har stor interesse blant tilreisende. Det er trist å måtte meddele at de holder stengt, sier han.

Han forteller at de legger ut informasjon på sine nettsider, orienterer hoteller og selvsagt underretter turister via turistinformasjonen i Oslo, som har mye kontakt med de tilreisende.

– Vi har våre kanaler, men når dessverre ikke alle, sier han.

– Ingen Munch tilgjengelig i Oslo

Han forteller at alternativet for turister, som for eksempel vil se Munch, er å henvende seg til Munchmuseet.

– Varer streiken blir også Munchmuseet rammet fra torsdag. Og da har vi ingen Munch tilgjengelig i Oslo.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober