Hopp til innhold

Forsket på internettstrikking

Strikkere verden over samler seg foran pc-ene for å lære av hverandre og strikke sammen. En av dem har skrevet masteroppgave om fenomenet.

Pia Elise Goul

Pia Elise Goul har skrevet masteroppgave om strikkere i et nettsamfunn.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Flere tusen norske strikkere er med i nettsamfunnet Ravelry. Én av dem er Pia Elise Goul, som i dag leverer sin masteroppgave på Universitetet i Stavanger.

– Jeg legger ut det meste av det jeg strikker, og da kan jeg dele det med alle de andre medlemmene i Ravelry, sier Goul.

Masteroppgaven hennes handler nettopp om strikking og Ravelry.

– Det er jo et smalt felt rent kulturmessig, men på nettet ser du mangfoldet i strikkekulturen.

– Så det hender ofte at du sitter og strikker og har PC'en foran deg?

– Ja, ja. Det har jeg, sier hun og ler. – Det er jo en sånn nerdekultur.

– Inspirasjon og oppslagsverk

Nettsamfunnet Ravelry, som ble startet for rundt tre år siden , har 700.000 medlemmer over hele verden. Rundt 2.500 av dem er norske.

– Jeg bruker Ravelry først og fremst som inspirasjon eller et oppslagsverk, fordi du får tilgang til mønstre, strikkeprosjekter, strikkeinformasjon og garn fra hele verden. Hvis man søker på «Nordic», for eksempel, så kommer det opp en hel haug av prosjekter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Strikking på internett

Strikketøyet til Pia Elise Goul og bildene hennes av det samme på nettsamfunnet Ravelry.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Endringer i tradisjonelle mønstre

Pia Elise Goul studer kunst og kulturvitenskap. Som ivrig strikker og Ravelry-medlem fikk hun ideen til en å skrive en masteroppgave.

– Jeg ville finne ut hvordan tradisjonelle mønstre eventuelt endret seg. I Ravelry så jeg at det var ganske tradisjonsliknende mønstre som var forandret. For eksempel har selbuvotter en stjerne eller åttebladsrose. På Ravelry ble åttebladsrosen erstattet med hodeskaller, hjerter, eller Star Wars-figurer. Det syns jeg er veldig interessant.

Goul gjorde en spørreundersøkelse for å finne ut hva slags forhold strikkerne hadde til nordiske tradisjonsmønstre, og fikk svar fra over 4600 brukere av nettsamfunnet.

– De norske og nordiske hadde ikke så mange meninger om det. Det kan kanskje ha noe å gjøre med at de kjenner til denne kulturen og er vant med den. Men spesielt amerikanerne var voldsomt opptatt av det nordiske, og det som er deres arv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mariusgensere

Klassisk mariusgenser - og dataspillvariant.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Knitalong

– Vi har også knitalong, det er en slags virtuell - ikke syklubb, men en måte å strikke noe sammen på. Man strikker hver for seg, men samtidig er man sammen om det, og kan få tips og hjelp fra de andre.

– Men den gode, gamle syforeningen, da?

Fana-gensere

Fana-gensere i klassiske og moderne farger.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Ja... Pia Elise Goul ler. – Ravelry er kanskje for de som ikke deltar i gammeldags syforening, eller som ikke syns det er så gøy. Det er mye unge medlemmer her.

Og for de som måtte lure - det finnes fortsatt forum der strikkere møtes ansikt til ansikt.

– Vi har noe som vi kaller for «strikk innom», da strikker vi innom hos hverandre. Men vi som er på «strikk innom», vi møttes via nettet. Det er ganske deilig. Det er et fristed der du ikke trenger å vise så mye av deg selv, men det er strikkingen som er i fokus. Jeg tror det er noe som gjør at Ravelry også er så populært, at det er ikke personfokus her, det er strikkingen som er saken. Og så er det også «strikk og drikk»!

– Går det bra, da?

– Det har jeg vært med på én gang. Det går fint, bare man har et enkelt strikketøy!

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)