Hopp til innhold

Apple med streamingtjeneste?

Apple er størst på nedlasting av musikk gjennom iTunes. Nå ryktes det at de vil forsøke seg også på streaming.

Steve Jobs, Apple, iPhone

Vil Steve Jobs og Apples neste lansering være en tjeneste for streaming av musikk?

Foto: TONY AVELAR / AFP

Forelesning på iTunes

Apple er størst på nedlasting av musikk, gjennom iTunes.

Foto: Veslemøy Christiansen / NRK
lala.com

Apple kjøpte opp nettstedet lala.com, så la de ned siden, en uke før sin egen utvikler-konferanse. Dermed startet spekulasjonene.

Foto: skjermdum, lala.com
mSpot, streamingtjeneste

mSpot vil la deg laste opp all musikken du allerede har til nettet, slik at du kan ta den med over alt med mobiltelefonen.

Foto: Skjermdump, mspot.com

Streaming er på full fart inn i markedet som den nye måten å forbruke musikk. Tall for april viste at streamingtjenestene Spotify og Wimp har ført til et hopp i omsetningen av «streamet» musikk på nettet.

Vil ta igjen forspranget?

Lenge har Apple vært den ledende leverandøren av nedlastbar musikk på nettet, men jobber nå også med å ta igjen forspranget disse konkurrentene har fått i forhold til å abonnere på musikk via streaming.

Etter at datagiganten kjøpte opp nettstedet lala.com og la det ned, en uke før de skal ha sin årlige Worldwide Developers Conference i San Francisco, har spekulasjonene tatt av. Mange forventer at de den 7. juni vil lansere en ny tjeneste der du kan abonnere på streamet musikk i iTunes, i tillegg til å kjøpe nedlastbar musikk.

Bare «total hogwash»?

Teknologinettstedet Wired skriver at det gjerne kan være hold i ryktene eller at det rett og slett bare er «total hogwash», for som vanlig vil ikke Apple kommentere spekulasjoner.

Nettstedet mener også at lanseringen av en slik streamingtjeneste fra Apple trolig vil ha den effekten at mange av de som i dag har en iPod vil ønske å bytte til en iPhone, slik at de kan koble seg trådløst til nettet og abonnere på musikk.

Samtidig lanseres tjenesten mSpot, som også er en streamingtjeneste, men laget primært for mobiltelefoner med operativsystemet Android.

Ingen lisensiering

Det spesielle med denne tjenesten er at den, i motsetning til Spotify og Wimp, ikke trenger noen lisesieringsavtaler med opphavsmennene, de som i utgangspunktet har laget musikken, eller plateselskapene.

Som vi vet er det mange som har musikk på mobiltelefonen sin. mSpot baserer seg på at du laster opp den musikken du allerede har på mobilen din, i iTunes, eller i Windows Media Player til nettet, slik at den blir tilgjengelig til enhver tid. Dermed har du allerede betalt for den og kan følgelig bruke den når du vil, også i denne nye typen oppbevaring.

På sikt vil mSpot også i følge Wired lansere en streamingtjeneste i tillegg til denne typen oppbevaring, slik at du også kan «leie» annen musikk inn i din egen samling.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober