Hopp til innhold

En skittkastende, spillegal gjeng

Møt gjengen som er besatt av tanken på å bli verdensmester i åttitallsspillet Donkey Kong.

Billy Mitchell

I dokumentaren 'Kongen av Donkey Kong' møter vi Donkey Kong-spillmester Billy Mitchell (til venstre), som ikke har tenkt til å gi fra seg verdensmestertittelen uten kamp.

Foto: David Greedy / AFP

Billy Mitchell

Billy Mitchell har sin egen restaurantkjede hvor han selger sine egne grillsauser. Han er alltid kledd i USA-slips.

Foto: DAVID GREEDY / AFP
Rune Håkonsen

Rune Håkonsen, spillanmelder i NRK, mener at spillmiljøet i dag er blitt mer mainstream.

Foto: Kari Tønseth

«I don’t drink, I don’t smoke, I don't do drugs. I do videogames».

Sitatet er hentet fra den HBO-produserte dokumentaren «Kongen av Donkey Kong» («The King of Kong»), som ligger ute på NRKs nettsider nå.

Spillstjerne med egne sauser og restaurantkjede

I denne kritikerroste dokumentaren blir vi nærmere kjent med en liten gruppe mennesker som er besatt av tanken på å bli verdens beste i arkadespillet Donkey Kong.

Arkadespill er myntopererte spill som nådde toppen av popularitetskurven på midten av åttitallet. Som regel finner man dem i kjøpesentre, spillehaller og restauranter.

– Spillmiljøet lurte lenge på når miljøet skulle få sine egne stjerner. I «Kongen av Donkey Kong» ser vi at noen har tatt denne tankegangen og skapt en kult rundt seg selv, sier spillanmelder i NRK, Rune Håkonsen.

Billy Mitchell (45) er et eksempel på en slik selvskapt spillestjerne.

Les også: P3-programmet "Banden" hyller Billy Mitchell

Mitchell, som er en av de sentrale personene vi møter i dokumentaren, ble verdensmester i Donkey Kong etter å ha satt ny poengrekord i 1982.

Han har siden den gang stablet på beina en egen restaurantkjede og har lansert en egen serie med grillsauser, «Rickey's World Famous Sauces».

Skitne triks og absurd konkurranse om verdensmestertittelen

I «Kongen av Donkey Kong» ser vi hvordan Mitchell skruppelløst benytter seg av skitne triks når utfordreren Steve Wiebs forsøker å knuse Donkey Kong-rekorden hans fra 1982.

– Konkurransen mellom arkadespillerne i denne dokumentaren er helt absurd. Det hele oppleves som et politisk maktspill på høyt nivå, komplett med skittkasting og mediestrategier, sier Rune Håkonsen til NRK.no.

Spill har blitt mainstream

Det smale arkadespillmiljøet skiller seg fra andre, mer moderne spillmiljøer, mener NRKs spillekspert.

– Spill har blitt mer mainstream. Hva man spiller er viktigere enn hvem som spiller, og man spiller mye på nett. Dette er noe helt annet enn å møtes ansikt til ansikt, slik spillerne gjør i arkadehaller, påpeker Rune Håkonsen.

Han mener at datatreffet The Gathering, som finner sted hvert år i Hamar, er det nærmeste vi kommer arkadespillmiljøet her til lands.

Se "Kongen av Donkey Kong" i nett-TV

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober