Hopp til innhold

Usensurert kinesisk Google

Sidan april har Google late vere å sensurere den kinesiske versjonen sin.

Kina Google

Kina har framleis eit kinesisk hovudkvarter i Beijing, men søkjeresultata går gjennom Hong Kong.

Foto: Gemunu Amarasinghe / AP

Trass dette er forholdet mellom internettgigangten Google og dei kinesiske styresmaktene tilsynelatande roleg, fortalde administrerende direktør i internettselskapet Google, Eric Schmidt onsdag.

– Situasjonen ser ut til å vere stabil, sa Schmidt, men la til at ein ikkje kan vite kor lenge det varer.

Eric Schmidt

Google-sjef Eric Schmidt.

Foto: John Raoux / AP

Google sitt forhold til kinesiske styresmakter har vore anstrengt etter at Google i januar truga med å trekkjer seg ut av Kina etter fleire systematiserte hacker-angrep . Angrep som mellom anna var retta mot e-post-kontoane til kinesiske menneskerettsaktivistar.

Som eit resultat av dette valde Google å avslutte samarbeidet med dei kinesiske styresmaktene, om å sensurere søkjeresultata for kinesiske Google . Sidan førre månad har difor Google vidaredirigert kinesiske brukarar til ei usensorert side i Hong Kong.

– Frå Google sitt perspektiv har vi teke vår avgjerd, og vi vil halde fram med å tene kinesiske innbyggjarar. Vi ynskjer å halde fram med verksemda vår i Kina, sa Eric Schmidt.

Sjølv om Hong Kong er ein del av Kina, er reglane for nettsensur annleis der enn i fastlands-Kina.

– Ved å flytte søkjeteneesta vår til Hong Kong vart det mogleg for oss å opererte lovleg i Kina under eit anna sett reglar enn dei vi hadde i Beijing.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober