Hopp til innhold

Musikkforbud i Somalia

Somaliske islamister truer med hard straff hvis de hører musikk i hovedstaden Mogadishu.

Shabelle radio, Mogadishu

En ikke navngitt medarbeider i kontrollrommet til Shabelle radio, Mogadishu.

Foto: Farah Abdi Warsameh / AP

I dag går fristen ut for radiostasjoner i Somalias hovedstad Mogadishu, som skal tvinges til å slutte med å sende musikk. Islamist-gruppen Hisbul Islam, som kontrollerer store deler av byen, har gitt radiostasjonene 10 dager til å rydde sendeskjemaene.

3. april gikk lederen av islamistgruppen Hisbul Islam, Ma'allin Hashi Mohamed Farah, ut og befalte at radiostasjonene som holder til i områdene gruppen kontrollerer hadde ti dager på seg til å slutte å sende musikk.

Ole Reitov

Ole Reitov, leder for organisasjonen Freemuse.

Foto: Kristina Funkeson

Tar truselen alvorlig

Ytringsfrihetsorganisasjonen Freemuse, som kjemper mot sensur og undertrykking av musikere , frykter at islamistene gjør alvor av truslene om å straffe de som spiller musikk. Freemuse-leder Ole Reitov tror radiostasjonene kommer til å bøye seg for kravet.

– Det språk som snakkes i Mogadishu i dag, er våpnenes språk. Kommer det noen inn på en radiostasjon med maskinpistol, tror jeg ikke det er noen som setter på musikk.

Somalia styres i dag i hovedsak av to islamistiske grupper, al-Shabaab og Hisbul Islam. Al-Shabaab har allerede lagt ned forbud mot musikk i store deler av landet som de kontrollerer. Nå har altså rivalen slått seg på samme idé.

Reklame forbudt

Det er ikke bare spilling av plater som blir forbudt, men også reklamesnutter og kjenningsmelodier. Dette er uislamsk og vestlig ondskap, mener islamistene, som bare tillater enkelte islamske sanger uten bruk av instrumenter.

De siste årene har de rivaliserende islamistgruppene ødelagt en rekke platebutikker og utført målrettede drap på musikere.

Ødelegger kulturarv

Med musikkforbudet på radio frykter Ole Reitov at Somalia kan glemme deler av kulturarven.

– Man kan ikke drepe musikk som sådan, men man kan utrydde nesten en hel generasjon musikere. Dette vil gjøre at unge mennesker ikke vil ønske å bli musikere. De som allerede er musikere, må finne annet å gjøre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Somalia Radio

Programleder i Shabelle radio (ikke navngitt), leverer sin daglige sending.

Foto: Farah Abdi Warsameh / AP

Vil skape frykt

Reitov mener musikkforbudet først og fremst er en symbolsak som gir Hisbul Islam og lederen deres oppmerksomhet i internasjonale medier. Han regner med at det kan komme offentlige represalier mot dem som bryter forbudet, men han tror ikke islamistene nødvendigvis tyr til drap.

– Det er ikke sikkert de vil drepe noen, men det kan hende at de trenger symbolhandlinger. Det kan være å ta journalister ut på et offentlig sted og piske dem, for eksempel. En del av maktspråket er å skape frykt. Da er musikk bra som symbolsak.

Flere artister blir truet

I 2008 gikk artisten Deeyah ut og sa at hun ga opp sin sangkarriere på grunn av år med dødstrusler og trakassering. Sangen "What will it be" vakte sterke reaksjoner. Videoen viser en burkakledd kvinne som vandrer gjennom et urbant landskap, og en rekke asiatiske kvinner med teip foran munnen. På slutten av videoen tar kvinnene teipen fra munnen, og Deeyah kaster burkaen og vi ser henne i bikini.

Den kurdiske artisten Ferhat Tunç har systematisk blitt anholdt etter konserter i Tyrkia i 25 år, og blir systematisk beskyldt for å propagandere for en terroristorganisasjon , når han holder sine konserter.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober