Hopp til innhold

Sminkerevolusjon i fjernsynet

HD-formatet er ikke bare i ferd med å revolusjonere fjernsynsmediet, men også makeupartistenes sminkevesker.

Einar Lunde i sminken på NRK

Monica Løland gir Einar Lunde en omgang med den tradisjonelle pudderkvasten før sending. Når HD etterhvert overtar for tradisjonelt kabelfjernsyn, må alle NRK-fjes dekkes med silikonsminke.

Foto: Line Snekvik/NRK

Høydefinisjons-TV - som regel forkortet HD - er i ferd med å innta fjernsynsmediet for fullt, og NRK sender alle OL-sendingene i det nye formatet.

Les også: Nå begynner HD-festen

For å kunne ta imot HD må du ha et fjernsyn som er “HD ready” eller “full HD”, i tillegg til en digitalboks som støtter HD. Godkjente brukere av RiksTVs bakkenett har allerede full tilgang til høydefinisjons-TV.

Se også: Slik ser du NRK i HD

Mer levende bilder i HD

Arild Hellgren

-Fjernsynsbildene blir mye mer levende i HD, forteller Arild Hellgren, teknologisjef i NRK.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

- Vanlig standard-TV sender ut 270 000 tegn i sekundet, mens HD-TV sender ut hele 1,5 millioner i sekundet. Bildene blir dermed mye skarpere og oppleves som mer levende, forklarer teknologidirektør i NRK, Arild Hellgren.

At bildene blir mer virkelighetstro stiller skjerpede krav til både sminkører og rekvisitører. En loete sofa eller småkvisete programledernese synes kanskje ikke i standard-TV, men HD-formatet er mye mer nådeløst.

- Alt blir mer tydelig i HD. Ubarberte menn ser enda mer ubarberte ut, og uønsket hårvekst i ansiktet synes enda bedre. Vi må ta mye mer hensyn og være ekstra nøye siden alt synes, forklarer Inger Fjellkleiv, som jobber i NRKs sminkeavdeling.

Både såkalt airbrush og utglattende silikonsminke er vanlig å bruke når man klargjør tv-fjes for HD-eksponering.

Siw Järbyn og Inger Fjellkleiv

NRKs sminkører Siw Järbyn og Inger Fjellkleiv er innstilt på å gå over til silikonsminke når HD overtar for standard-TV.

Foto: Line Snekvik

- Vi bruker silikonsminke, men airbrush er vi skeptiske til. Dette er en slags en sprøyelakkering som lett skaper et veldig kunstig uttrykk. Følgende tommelfingerregel er kjekk å ha som rettesnor: Ser folk bra ut på to meters avstand, så ser de bra ut i HD, forklarer Fjellkleiv.

Ubekymret Einar Lunde

I sminkerommet ved siden av er Monica Løland i ferd med å gjøre nyhetsanker Einar Lunde studiofjong før sending. I likhet med kollegene, mener hun også at den nye fjernsynsvirkeligheten byr på noen utfordringer:

- Fotografene bør nok være litt snillere når de filmer i HD. Alt synes så veldig godt. Jeg syns ikke man trenger å filme så tett at man ser folks nesehår, det er dårlig gjort, smiler Løland mens hun sveiper pudderkvasten over Lundes fjes.

Den erfarne nyhetsjournalisten uroer seg imidlertid lite for den nye, grelle HD-virkeligheten:

- Dette har jeg et meget avslappet forhold til, humrer Lunde ubekymret.

Einar Lunde og sminkør Monica Løland

- Jeg uroer meg ikke for HD-formatet, ler Einar Lunde. Her sammen med sminkør Monica Løland.

Foto: Line Snekvik/NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober