Hopp til innhold

- Urettferdig kritikk av Rybak

Alexander Rybak kritiseres foran opptreden i Hviterussland. Urimelig, mener Russland-kjenner.

Alexander Rybak
Foto: HENNING KAISER / AFP

- Jeg synes det er urettferdig, han har ingen plikt til å fronte noe som helst, sier førstelektor i russisk kulturkunnskap, Bjørn Nistad, om kritikken mot Alexander Rybaks opptreden i Hviterussland.

LES: Rybak spiller for diktator

Fredag opptrer Melodi Grand Prix-vinneren i det hviterussiske presidentpalasset under talentshowet «Hviterusslands nye stemmer», hvor han også er en av dommerne. Dette fikk blant annet Amnesty Norge til å reagere.

- Dette er åpenbart problematisk, sa John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, til NRK. De frykter at Rybaks opptreden vil bli tatt til presidentens fortjeneste. Egenæs trekker fram at Lukasjenko av noen omtales som Europas siste diktator.

- Ikke verre enn andre

Bjørn Nistad derimot mener det er galt å kalle Hviterussland et diktatur. Han innrømmer at Hviterussland ikke er noen demokratisk mønsterstat, men mener at landet ikke er noe verre enn mange andre tidligere Sovjetstater.

- Selvfølgelig, det er en styring av media, en trakassering av opposisjonen, men allikevel er det ikke tvil om at regimet har en genuin oppslutning, og det er jo noe helt annet enn for eksempel Ukraina der presidenten støttes av kanskje fire prosent av befolkningen.

Nistad mener Hviterussland får ufortjent hard kritikk av Amnesty og andre menneskerettslige organisasjoner. Han sier at ingen ville reagert dersom Rybak opptrådte i andre land som Estland og Latvia, hvor den russiske minoriteten delvis fortsatt har status som ikke-borgere.

Opprørspoliti forsøker å flytte på opposisjonstilhengere i Minsk 14. mai 2009

Opprørspoliti forsøker å flytte på opposisjonstilhengere i Minsk i mai i år.

Foto: VIKTOR DRACHEV / AFP

Utenriksmedarbeider i NRK, Morten Jentoft avviser Nistads uttalelser om Ukraina.

- Det at Ukraina ikke er et demokratisk land, fordi presidenten bare har fire prosents oppslutning på meningsmålingene er bare tull og tøys. Han er tross alt valgt i et demokratisk valg. Det er ikke tilfellet i Hviterussland, slår utenriksmedarbeider Morten Jentoft fast.

Samtidig mener Jentoft at Amnesty og andre menneskerettighets- organisasjoner i denne saken går langt utover sine mandater.

- Når jeg hører kommentarene fra den ene og den andre siden, så lurer jeg på hvilken agenda de har her?

- Situasjonen er kritisk

Kommunikasjonssjef i Amnesty Norge, Ina Tin, presiserer til NRK at Amnesty Norge uttalte seg om denne saken, etter spørsmål fra media om hvilket råd de ville gitt Alexander Rybak dersom han hadde spurt dem.

Hun sier at deres råd er gitt på bakgrunn av egen dokumentasjon som tilsier at situasjonen i landet er kritisk når det gjelder menneskerettighetene.

Også Morten Jentoft understreker at Lukasjenko regime i Hviterussland er absolutt et av de mest diktatoriske i Europa, selv om det har en fremdeles har en stor folkelig støtte. Likevel er han spent på hvordan Rybak, med sin bakgrunn, blir møtt i landet han forlot som femåring.

- Jeg er sikker på at Alexander Rybak med sin opptreden i dag kommer til å skape masse glede og entusiasme, og også bringer Hviterussland litte grann nærmere Europa, sier Jentoft.

Uvisst om presidenten kommer

Ifølge russiske medier er det mulig at den hviterussiske presidenten kommer til å være tilstede under Rybaks opptreden. Jentoft frykter ikke at eventuelle bilder av presidenten og Rybak skal bli brukt av myndighetene.

- De statlig-kontrollerte mediene kommer jo til å være tilstede, men folk i Hviterussland har sett på denne type propaganda i veldig lang tid, og mange gjennomskuer den jo også, så her er det snakk om to tanker i hodet samtidig, og det synes jeg ikke Amnesty gjør her.

Den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko (høyre) med Russlands Medvedev

Aleksandr Lukasjenko (til høyre) med Russlands president Dmitrij Medvedev.

Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Ina Tin i Amnesty er derimot ikke like sikker som Jentoft om at arrangementet ikke er ære for presidenten.

- Sånn som det fremstår så er dette et nøye gjennomtenkt propagandashow for presidenten. Alt som skjer på scenen er en direkte støtte til ham og hans regime, sier hun til NRK.

Hun forteller at de signalene som de har fått fra Hviterussland i dag, er at fremstillingen i mediene, og også folks oppfatning, er at Rybak er personlig gjest hos presidenten.

- Vi vet av erfaring at Lukasjenko er flink til å bruke sport og kultur i sin propagandakrig. Og å opptre i slike sammenhenger, blir en legitimering av dette, sier Tin, som legger til at de skjønner at dette er et dilemma for Rybak.

- Men han må være nøye med utvelgelsen av arenaen han opptrer på i Hviterussland.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober