Hopp til innhold

Operaen vil ha nye folkehav

Operataket venter på nye folkehav. På dansesteg, film, konserter og arier. - Den Norske Opera og Ballett skal "bule" de neste to sesongene, lover Tom Remlov.

Folkehav på Operaen
Foto: Den Norske Opera og Ballett

Det var med stor stolthet han presenterte programmet for sesongen 2009-2010 i dag.

Opera- og ballettsesongen 2009-2010

Operasjef Paul Curran

Operasjef Paul Curran

Foto: NRK

Operasjef Paul Curran lærte seg et nytt norsk ord da Carmen ble vist på storskjerm på Operataket 18.april. 7000 mennesker var møtt opp i to fattige varmegrader.

- Folkehav, er blitt mitt nye ord. Jeg så 7000 smil, og over halvparten var under 35 år. Det var helt fantastisk, sier Curran.

Åpent for alle - alltid

I de kommende sesonger lover Operaen mange stunts på Operataket. - Det blir nye dansesteg på marmor. Det blir filmer, konserter og arier.

- Innen et år skal det også bli mulig å overføre direkte fra hoevdscenen og Operataket til ute- og innescener over hele Norge, sier administrerende direktør Tom Remlov.

Den Norske Opera og Ballett holder alltid åpent.

- Veldig overbevisende

Mens danserne Maiko Nishino og Richard Suttie gir publikum en smakebit fra balletten Giselle , studerer NRKs musikkanmelder Nina Krohn programmet for de neste to sesongene.

Video nsps_upload_2009_4_21_15_51_35_3566.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Sang og dans da Operaen presenterte spilleplanen.

- Operaens eget slagord, Fest for folk flest, passer godt. Kunstnerisk er programmet veldig overbevisende, mener Nina Krohn.

Hun trekker fram store verk som Norgespremieren på Antonin Dvoráks Rusalka. I tittelrollen finner vi Solveig Kringlbotn, som på presentasjonen av sesongprogrammet sang Rusalkas sang til månen.

Solveig Kringlebotn og Boris Schäfer

Solveig Kringlebotn og Boris Schäfer

Foto: NRK

- Det blir mye eventyr for voksne og en mye bredere satsing enn i åpningssesongen, sier Nina Krohn.

Alexander med fela

- At Operaen nevner Alexander Rybak som en av attraksjonene på hovedscenen, signaliserer større folkelighet, tror Krohn. Rybak er Norges håp i Melodi Grand Prix.

Alexander Rybak
Foto: Eirik Sivertsen / NRK

Hvis NRKs musikkanmelder savner noe, måtte det være en større satsing på hele landet.

- Det er ikke så mange distriktsoperaer som gjester hovedscenen i dette programmet, sier hun.

Operaen har også fått kritikk for ikke å drive frem egne verker.

- Dette har vi rettet på i prosjektet "Verker underveis", sier Tom Remlov. Med betydelig pengestøtte fra Anders Jahres Humanitære Stiftelse, starter Operaen et laboratorium for banebrytende dans og musikkdramatikk.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP