Hopp til innhold

Woody Allen til NRK: – Alltid fint å åpne festivalen

Regissørens nye film «Cafe Society» åpnet i dag Filmfestivalen i Cannes.

Eksklusivt NRK-intervju med Woody Allen

CANNES: En Woody Allen-film åpner Filmfestivalen i Cannes for tredje gang. NRK fikk intervjuet den kjente regissøren.

I dag åpnet den 69. utgaven av Filmfestivalen i Cannes og en rekke kjente personligheter fra filmbransjen, blant annet den amerikanske regissøren Woody Allen, var til stede.

Den nye filmen hans «Cafe Society» var nemlig årets åpningsfilm, og markerte den fjerde gangen en av filmene hans har fått æren av å åpne det som av mange sees på som verdens mest prestisjetunge filmfestival.

– Det er alltid godt å høre at arrangørene vil at filmen din skal åpne festivalen, men personlig spiller det ikke noe rolle for meg om den vises som nummer to eller fem, sier Woody Allen i et eksklusivt intervju med NRK.

Siden 1940-årene har regissører, skuespillere, filmkritikere og andre filmfolk besøkt den franske sørkysten for å se de nyeste filmene fra verden over.

– En fin opplevelse

Sist en av Woody Allen filmer åpnet festivalen var i 2011. Da var «Midnight in Paris» åpningsfilmen, mens «Hollywood Ending» åpnet festivalen i 2002. I 1989 var «New York Stories» åpningsfilm, som ble regissert av Allen sammen med Francis Ford Coppola.

– Det er alltid godt å vise filmen i Cannes. «Cafe Society» vises utenfor konkurransen, så det er veldig behagelig. Det er ikke noe som står på spill, sier han.

Den nå 80 år gamle regissøren fra New York har heller ingenting imot å tilbringe noen dager i filmbyen.

– Dessuten gir dette meg muligheten til å tilbringe noen dager i Sør-Frankrike, som alltid er en fin opplevelse, sier Allen.

Menn og kvinner

FRANCE-CANNES-FILM-FESTIVAL-ENTERTAINMENT

HOVEDROLLE: Kristen Stewart spiller en av hovedrollene i Woody Allens nye film «Cafe Society», som i dag åpnet Filmfestivalen i Cannes.

Foto: VALERY HACHE / Afp

Handlingen i «Cafe Society» finner sted i Hollywood på 1930-tallet og handler om en ung mann (spilt av Jesse Eisenberg) som ønsker å jobbe i den voksende filmindustrien, før han forelsker seg i en kvinne (spilt av Kristen Stewart).

Forholdet mellom menn og kvinner er altså nok en gang hovedtema i en av Woody Allen filmer.

– Hvorfor kommer du tilbake til forholdet mellom menn og kvinner?

– Om du går gjennom historien til litteratur, film og drama, fra gresk og fortsetter til engelsk og fransk, så er dette hovedtema i livet; forholdet mellom menn og kvinner. Jeg vil si det er noe av det mest urovekkende tingene i livet, og det har vært et konstant tema for forfattere, filmskapere og dramatikere gjennom historien, sier Allen.

Nordmann i Cannes

Anders Danielsen Lie

TIL CANNES: Den franske filmen «Personal Shopper» kan vinne Gullpalmen. Norske Anders Danielsen Lie har en bærende rolle.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Kristen Stewart, som spiller en av hovedrollene i Woody Allens «Cafe Society», spiller også hovedrollen i Olivier Assayas' film «Personal Shopper», der norske Anders Danielsen har en birolle.

Den filmen konkurrerer om den gjeve Gullpalmen, eller Palme d'Or.

I fjor deltok Joachim Trier i Cannes' hovedkonkurranse, men fikk dessverre ingen pris.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.