Hopp til innhold

Widvey varsler stor NRK-gjennomgang

Kulturminister Thorhild Widvey stod i kveld for den offisielle åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen. Ministeren varsler en stor gjennomgang av NRKs rolle.

Thorhild Widvey under Nordiske Mediedager

Thorhild Widvey åpnet årets Nordiske Mediedager i Bergen.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

– Det er ikke bekymringsfullt med en teknologisk utvikling, krisen kommer først om man lar være å omstille seg, sa Thorhild Widvey (H) fra talerstolen i Grieghallen i Bergen.

Hun var som kulturministrene før henne invitert til å åpne mediekonferansen. Men hun gjorde det tidlig klart at det ville bli ført en annen mediepolitikk enn under de rødgrønne.

Widvey dro paralleller tilbake til 80-tallet, og mente at dagens utfordringer med digitalisering ikke er større enn medieutviklingen var da Kåre Willoch var statsminister.

– Da var slagordene økt konkurranse, tro på markedet og frihet for den enkelte. Vi tror som Willoch-regjeringen på det samme i dag, sa Widvey.

Gjennomgang av NRKs rolle

Kulturministeren benyttet deretter store deler av sin tale til å forklare hvorfor hun har varslet en ny gjennomgang av NRK.

– Det er syv år siden den forrige NRK-meldingen, der ble prinsippene rundt NRKs mandat diskutert. Siden den gang har det skjedd store endringer i det norske medielandskapet. Tidligere var NRK primært en radio- og fjernsynskringkaster, med noe nettaktiviteter på si. Nå er de et stort mediehus. Det er derfor på høy tid med en bred diskusjon om NRKs mandat og samfunnsrolle, sa Widvey.

Kulturministeren vil spesielt se på NRKs nåværende mulighet til kommersielle inntekter via sponsing, reklame og NRK Aktivums kommersielle tjenester.

– Det vil kunne komme noen innstramminger for NRKs muligheter til kommersielle inntekter, sa kulturministeren.

Widvey varsler også at regjeringen skal se på grenseoppgangene mellom NRK og andre kommersielle aktører, samt NRKs bruk av eksterne produksjoner.

Frode Grytten, Nordiske Mediedager

Frode Grytten leste dikt med sitt Beat Band under åpningen av årets Nordiske Mediedager.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Vil ikke strupe NRK

Hun vil kalle inn til innspillsseminar om NRK allerede 17. juni, og vil deretter sende NRK-plakaten ut på høring.

– NRK er finansiert av lisensbetalerne, derfor er det også legitimt at fellesskapet kan stille visse krav til NRKs bruk av lisenspenger, sa Widvey.

Kulturministeren ønsker å høste erfaringer fra andre land der man har brukt andre former for offentlig finansiering av statskanaler. Men hun presiserte at hun ikke nødvendigvis vil gjøre om på lisensfinansieringen til NRK.

– NRK er en av Norges viktigste kulturinstitusjoner. Samfunnet er tjent med en sterk og konkurransedyktig allmennkringkaster, min ambisjon er derfor ikke å strupe NRK som det noen ganger kan virke som, sa hun.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober