Hopp til innhold

Widvey byttes ut, Helleland overtar

Thorhild Widvey (H) er på vei ut som kulturminister. Etter det NRK kjenner til, går jobben til Linda Hofstad Helleland.

Thorhild Widvey

BYTTER OM PÅ REGJERINGEN: NRK erfarer at Thorhild Widvey er på vei ut som kulturminister.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg gjør endringer i regjeringen, og etter det NRK erfarer er Thorhild Widvey på veg ut som kulturminister.

NRK får bekreftet fra kilder at Høyres Linda Hofstad Helleland (38), som leder transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, overtar jobben.

Linda Hofstad Helleland

ERSTATTER WIDVEY: Linda Hofstad Helleland blir ny kulturminister, får NRK bekreftet.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Også Adresseavisen slår fast at klæbyggen Helleland, som har vært fast representert på Stortinget siden 2009, skal inn i regjeringen. Helleland, som er gift med Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, møtte også fast som vara i nasjonalforsamlingen mellom 2001 og 2005. Hun er i dag leder av transportkomiteen på Stortinget.

– Overrasket over at det skjer nå

Kulturredaktør i Aftenposten, Sarah Sørheim, tror ikke Widvey må helt ut av regjering.

– Hun er svak på kulturfeltet og har fått mye kritikk, men er en veldig god politiker og en sterk kulturminister innad i regjeringen. I dagens regjering er det kun Widvey, Brende og Solberg som har regjeringserfaring. Jeg tror ikke Solberg er tjent med å kaste ut en stastråd med den erfaringen.

Agnes Moxnes

OVERRASKET: Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, sier det lenge har vært spekulert på at kulturministeren må gå. Hun er likevel noe overrasket over at det skjer nå.

Foto: NRK

Både kulturredaktør i Dagsavisen, Mode Steinkjer, debatt- og kulturredaktør i Bergens Tidende, Hilde Sandvik og samfunnsredaktør i Nordlys Lasse Jangås har lenge ment at kulturministeren sitter utrygt.

Ifølge Dagsavisen anklaget flere kulturpersonligheter henne for å være usynlig i valgkampen. Kunstnere ble provosert da hun kuttet i Statens Kunstnerstipend og hun har fått kritikk for å endre på knutepunktordningen.

– Jeg er likevel litt overrasket hvis det skjer nå, sier kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

– Thorhild Widvey har blitt en hakkekylling for kulturlivet. Hun har gått fra blemme til blemme og kjenner ikke det norske kulturlivet godt nok, sier Moxnes.

– Mer praktisk enn ideologisk

Moxnes sier at Widvey er mer en praktisk enn en ideologisk politiker som liker å brette opp ermene.

– Hun har enormt med energi. Møtene hennes begynner visstnok kl. 06.00. Ringer du henne på kveldstid er det like mye energi igjen. Hun har også fått gjennom saker i kulturlivet som andre kulturministre slet med lenge, sier Moxnes og nevner:

– Lett å like henne

Moxnes mener at flere enn henne har fått respekt for Widvey i hennes periode som kulturminister.

– Det er lett å like henne. Hun er den hun er, og det har vært veldig befriende. Hun spiller ingen spill, og later ikke som. Kanskje vil noen savne henne, selv om hun ikke har hatt gjennomslag i det brede kulturlivet, sier Agnes Moxnes.

NRK er kjent med at Erna Solberg planlegger flere endringer i regjeringen onsdag formiddag.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.