Hopp til innhold

Wenche Foss er død

– Mors siste ønske var at vi skulle sende blomster til dem som sjelden fikk det, sier sønnen. Wenche Foss døde i dag.

Wenche Foss

Wenche Foss

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Fabian Stang sier om moren at hennes evne til å glede og gledes, var stor.

– Et langt liv er ved veis ende. Takk til alle som var der for henne, sier Fabian Stang.

Wenche Foss ble født i Kristiania 5.desember 1917. Skuespiller Wenche Foss sovnet stille inn like etter klokken 12 mandag etter en tids sykeleie, melder NTB. Foss ble 93 år gammel.

Norges største diva

Wenche Foss var Norges største diva, elsket av folket.

Hun debuterte i 1935 som Ingrid i Vilhelm Dybwads operette Taterblod på Søilen Teater.

Hun var en stor teater-kunstner som behersket både drama og komedie, på scenen, i film, på fjernsyn og i radio.

Hennes største operetterolle var som Hanna Glawari i "Den glade enke" i 1948. Det ble Centralteaterets største suksess noensinne.

Hun begynte tidlig å spille inn film. I 1940 debuterte hun i "Tørres Snørtevold" og ble også kjent for sin rolle i "En herre med bart" i 1942.

Til Nationaltheateret

Wenche Foss har tolket mange av Ibsens kvinneskikkelser, og har behersket spennet mellom den lette komedie og alvorlige roller.

Hun kom til Nationaltheateret første gang i 1952 og var der i 15 år. Etter en periode på Oslo Nye Teater var hun tilbake på Nasjonalteateret fra 1978.

Hun fikk vist andre sider av sitt talent i Wam og Vennerøds filmer, spesielt i "Leve sitt liv "fra 1982.

Hun har vært aktiv som skuespiller helt til nå, og spilte blant annet i filmen "Jeg er Dina", der motspillere var Gerard Depardieu og Maria Bonnevie.

I fjernsynet vil hun også huskes for sin rolle i drama-serien "Vestavind" og mange andre produksjoner.

Kjempet for de svake

Wenche Foss var også en glødende forkjemper for de svake i samfunnet. I 1953 fikk hun et barn med Down syndrom, sønnen som hun kalte Tommeliten. Både under hans korte liv, og i tiden etterpå, gjorde hun en stor innsats for å åpne folks øyne for utviklingshemmendes kår.

Med sitt engasjement og sin rettferdighetssans var hun vært aktiv i ulike deler av samfunnsdebatten, og mange journalister har opplevd å få Wenche Foss på tråden når de jobber med en sak hun var engasjert i.

Hun var også en av de første som snakket åpent om brystkreft, da hun selv ble syk.

For sin kunst og sitt medmenneskelige engasjement fikk hun flere priser og utmerkelser i inn- og utland.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)