Hopp til innhold

– En mulig trussel mot amerikanere

LOS ANGELES (NRK.no): Dommeren i saken mot den norske Bieber-svindleren Waleed Ahmed utsetter straffeutmålingen til over sommeren etter nye epost-bevis der 22-åringen angivelig kommer med trusler mot USA.

Waleed Ahmed dømt i USA

Waleed Ahmed må bli sittende i amerikansk varetekt frem til august, etter at dommeren utsatte domsavsigelsen tirsdag kveld.

Foto: Cathrine Elnan/Rashid Akrim / NRK

Cathrine Elnan i Los Angeles for NRK.no
Foto: NRK

Rettsmøtet i Courtroom 880 i Edward R. Roybal Federal Building i sentrum av Los Angeles var allerede i gang da dommer Philip S. Gutierrez bestemte at domsavsigelsen måtte utsettes til 19. august på grunn av den siste ukens utvikling i saken.

– De siste bevisene bekymrer meg. Hvis dette stemmer, er det ikke bare en motarbeidelse av rettssvesenet, men en mulig trussel mot amerikanske statsborgere, uttalte dommeren.

Les også: Alt om Waleed Ahmed-saken her

Påført hånd- og fotlenker

Mandag ble det kjent at FBI har fått tak i eposter Waleed Ahmed angivelig skal ha sendt fra fengselet til sin medsammensvorne i Norge , der han ber ham om å slette alt av bevis som kan felle ham. Nordmannen skal ifølge FBI også ha skrevet at han etter dommen skal «forgripe seg på amerikanernes mødre og døtre», samt at USA «skal få svi» for å ha fengslet ham. Dommeren reagerte også på 22-åringens «vulgære språkbruk».

Den norske 22-åringen så sliten og dratt ut i ansiktet, og var gjennom hele rettssmøtet påført både fot- og håndlenker. Han var kledd i en fengselsdrakt og grønn hettejakke. Ifølge NRK.nos journalist i salen viste han ingen tydelige reaksjoner da dommeren besluttet å utsette saken i ytterligere to måneder.

Les også: Bieber-svindleren Waleed Ahmed (21): - Jeg angrer

aktor Andrew Brown, Waleed Ahmed-saken

Aktor Andrew Brown er overrasket over at saken ikke ble utsatt før rettssmøtet allerede var i gang.

Foto: Knut Egil Wang / Knut Egil Wang /MOMENT

– Jeg er ikke overrasket over at domsavsigelsen blir utsatt, men jeg er overrasket over at dommeren ventet helt til rettssmøtet var i gang. Jeg er imidlertid enig i at det er viktig at tiltalte får komme til orde, sier aktor og statsadvokat Andrew Brown til NRK.no.

Han omtaler svindelsaken som svært spesiell og uvanlig.

– Tiltalte har vist at han er smart og talentfull, og det er ekstraordinært å se hvor mye stolthet han legger i svindelen. Jeg synes også det er overraskende å se hvor mye bedrageri han har vært involvert i, hans unge alder tatt i betrakning, forteller Brown til NRK.no, og henviser til Ahmeds tidligere svindelhistorikk.

Dommer Gutierrez ba om at Probation office foreslår nye retningslinjer for straffeutmålingen, og ønsker også å høre Waleed Ahmeds respons på de siste epost-bevisene som FBI la frem 6. juni.

Ønsket ikke utsettelse

Waleed Ahmed i Porsche

Aktor og FBI mener Ahmed blant annet brukte penger fra svindelen til å kjøpe denne Porschen.

Foto: Rashid Akrim, NRK

Gutierrez påpekte imidlertid også at FBI kun har oversatt et fåtall av de 614 epostene Waleed Ahmed har sendt og mottatt i perioden 3. mai til 6. juni. De har heller ikke rukket å lese alle. Før en ny domsavsigelse i august ber derfor dommeren om at alle epostene oversettes og leses.

Hverken aktor eller 22-åringens forsvarer ønsket en utsettelse i saken tirsdag kveld. Forsvarer Humberto Diaz hevdet overfor dommeren at Ahmed aldri ville formulert seg på denne måten i epostene hvis han visste at han ble overvåket.

– Folk sier alt mulig rart. Når man ikke er kjent med vårt rettssystem har man større forventninger om privatliv, og Ahmed skrev derfor helt fritt, argumenterte Diaz.

Han mener det faktum at 22-åringen sa seg skyldig i mars, beviser at han er samarbeidsvillig og angrer på det han har gjort.

Som NRK.no har skrevet tidligere, nekter imidlertid Ahmed å gi amerikanske myndigheter tilgang til over 3 millioner kroner de har fryst på forskjellige norske konti i hans navn.

Skremt investor

Investoren Todd Weinberg, som ble lurt til å betale Waleed Ahmed over fem millioner kroner, hadde fløyet inn til møtet i Los Angeles fra San Fransisco for å holde sin vitneforklaring.

– Jeg er glad for at jeg er her og fikk se Waleed. Jeg har ikke sett ham siden september 2012, han ser definitivt annerledes ut. Han ser sliten og tyngre ut, det ser ut som tiden i fengselet har satt spor, uttaler Todd Weinberg til NRK.no etter utsettelsen.

– Først ble jeg frustert over at saken blir utsatt, men jo mer jeg tenker på det, desto bedre føles det. Det viser at dommeren både er varsom og ønsker mer informasjon. Jeg vil ha mest mulig rettferdighet i saken. Jeg vil ikke bare at han skal få maksimumstraff, men også lære av sine feil, sier investoren.

Todd Weinberg

Todd Weinberg forteller at det var både frusterende og emosjonelt å være i retten.

Foto: Ihlebæk, Andreas / VG

Han fortalte at det var en frustrende og veldig emosjonell dag for ham og kona, som også var til stede i retten tirsdag. Flere ganger under vitneforklaringen måtte investoren ta lange pauser for å hente seg inn igjen, blant annet da han snakket om sms-ene Waleed skal ha sendt til sin norske medsammensvorne der han kalte Weinberg for «rasshøl-investoren».

– Dette ga meg et glimt av den virkelige Ahmed, og det var skremmende. Det verste er at han skryter over det han har gjort, og at han sier han er her for å skape et helvete, sa Weinberg fra vitneboksen.

Den norske 22-åringen så opp på den amerikanske investoren da han gikk inn i vitneboksen, men satt og kikket ned i bordet gjennom hele forklaringen.

Les også: Waleed Ahmed (21) bruker kronprinsen som karaktervitne

Todd Weinberg og Waleed Ahmed.

Investor Todd Weinberg sammen med Waleed Ahmed før han skjønte at han var blitt lurt av 22-åringen.

Foto: Skjermdump: CNN
Todd Weinberg

Investor Todd Weinberg forteller til NRK.no at han først ble frustrert, men nå synes det er bra at saken ble utsatt til august.

Foto: Knut Egil Wang / Knut Egil Wang /MOMENT

Frykter overføring til Norge

Todd Weinberg uttrykte også at han ble svært overrasket da han fikk høre om innholdet i epostene FBI la frem som bevis i forrige uke.

– Jeg forstår ikke hvordan han kan vise så liten respekt etter å ha tilbrakt så mange måneder i fengsel.

Til NRK.no forteller Weinberg at han vil ha vanskelig for å akseptere det dersom Waleed Ahmed får sone en eventuell fengselsstraff i Norge etter dommen som nå ventes i august.

Under et av investorens første møter med nordmannen i 2012, skal han ha fortalt om norske soningsforhold, og omtalt norske fengsler som en «feriekoloni».

– Dette er kriminalitet som er utført i USA, og han vil bli dømt i USA. Da bør han også sone straffen i et amerikansk fengsel, mener den amerikanske investoren.

Domsavsigelsen er etter planen ventet 19. august. Da har den norske 22-åringen sittet i varetekt i amerikansk fengsel siden september 2012.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)