Hopp til innhold

Waleed Ahmed håper på redusert straff i USA

Anken til den svindeldømte nordmannen Waleed Ahmed skal opp i amerikansk rett i oktober. 24-åringen håper på redusert straff slik at han kan bli overført til Norge.

Waleed Ahmed

FENGSLET: Waleed Ahmed (24) havnet i medienes søkelys som 19-åring som Grønt Norge-gründer. Siden den gang er han blitt dømt for millionsvindel i USA.

Foto: Rashid Akrim

Waleed Ahmed ble dømt til 132 måneder fengsel i fjor for svindel i millionklassen etter at han fikk en investor til å tro at han jobbet i Justin Biebers management.

Dommen ble utsatt flere ganger, blant annet fordi FBI mente Waleed Ahmed fornærmet den amerikanske dommeren og planla ny svindel mens han satt i varetekt.

Siden i fjor har Ahmed ventet på at ankesaken skal komme opp i amerikansk rett. Nå er datoen satt – 21. oktober skal saken behandles i løpet av ti minutter.

Det han håper på er en redusert straff, fordi vi mener dommen på 132 måneder er altfor streng. Vi har liten tro på at han vil få noen strengere dom enn det han allerede har fått, sier Hans Marius Graasvold, 24-åringens norske advokat.

Waleed Ahmed med næringsminister Trond Giske på God Morgen Norge.

KJENDISGRÜNDER: Ahmed hevdet å ha oppfunnet et solcelledeksel for mobiltelefoner, men i ettertid viste det seg at hele historien var en bløff. Her med næringsminister Trond Giske på God Morgen Norge.

Foto: TV2

Blir avgjort samme dag

Det vil ikke være noen prosedyrer eller vitneforklaringer, det er kun dommeren som skal behandle anken muntlig. Dommerens avgjørelse kommer umiddelbart, ifølge advokat Graasvold.

For Waleed Ahmed er det essensielt at straffen blir redusert, det vil øke sjansen for at 24-åringen kan få soningsoverføring og dermed sone resten av straffen hjemme i Norge.

– Det er viktig å få straffen redusert, for amerikanske myndigheter vil nok ikke være interesserte i å inngå en avtale om soningsoverføring dersom Ahmed ender opp med å sone en betydelig lavere straff i Norge enn den han har fått utmålt i USA, forklarer Graasvold.

I ankesaken får Ahmed den samme dommeren som dømte ham til 132 måneder fengsel i fjor. Til tross for at dommer Philip S. Gutierrez ga nordmannen en strengere straff enn aktor krevde, tror Graasvold at Waleed Ahmed kan få redusert straffen sin.

– Det er realistisk å tro at straffen skal ned. Den amerikanske straffen er langt strengere enn rettspraksis i USA tilsier at han skulle få. Den var også tre år strengere enn aktors påstand i første runde, sier advokaten til NRK.

Waleed Ahmed kan velge å anke saken på nytt igjen, da vil han få en ny dommer.

Få tilfeller av soningsoverføring

Både Norge og USA har tiltrådt den europeiske konvensjonen om overføring av domfelte. Det vil si at dersom konvensjonens vilkår er oppfylt, kan en soningsoverføring mellom landene finne sted.

Men norske myndigheter må uansett inngå en konkret avtale med amerikanske myndigheter i hvert enkelt tilfelle.

Det er heller ingen enkel sak å få til soning av en amerikansk dom i norsk fengsel.

Departementet har fått få henvendelser om soningsoverføring fra USA til Norge. Det har kun vært fem saker de siste femten årene, og kun én av disse henvendelsene ble altså innvilget, får NRK opplyst fra Justis- og beredskapsdepartementet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober