Hopp til innhold

Ville «misbruke» Stargate

Forrige tirsdag startet Ylvis-brødrenes internett-eventyr. 11 millioner Youtube-visninger senere forteller brødrene hvordan samarbeidet med stjerneprodusentene i Stargate egentlig ble til.

Ylvis-videoen "The Fox" har blitt et internett-fenomen på bare tre dager.

Ylvis' «The Fox» tar av på nettet, og nå har det dukket opp en rekke coverversjoner av låten.

Ved å stille det enkle, men overraskende spørsmålet «hva sier reven», har Bård og Vegard Ylvisåker begeistret millioner av internettbrukere, og da amerikanere spesielt.

Siden den Stargate-produserte musikkvideoen «The Fox» ble lagt ut på Youtube i forrige uke, har klippet blitt avspilt 11 millioner ganger.

I tillegg har de norske brødrene fått omtale i flere hundre nettaviser, radiostasjoner og TV-kanaler. Googler man «Ylvis + the Fox» får du mandag ettermiddag 17,6 millioner treff.

Ville «misbruke» Stargate

Ylvis har tidligere rost Stargate, duoen som tidligere har laget hits for Rihanna, Beyonce og Ne-Yo, for produksjonen av låten.

I et intervju med Billboard sier Bård Ylvisåker at de ikke hadde forventet at stjerneteamet Stargate ville si ja til å produsere låten.

– Vi gjorde dem en tjeneste, og vi spurte om de kunne lage en sang for oss til neste sesong av talkshowet som takk. Vi trodde hele tiden at de skulle takke nei til tilbudet, siden det ikke var en særlig god avtale for dem. Men på så sa de «ja» isteden.

Ifølge Ylvisåker var tjenesten at duoen skulle lage en video til en av Stargate-produsentenes bursdagsfeiring.

– Da vi ble enige om å gjøre det, begynte vi å snakke om hva vi kunne gjøre med en slik produksjonsverdi som Stargate kunne tilføre. Siden vi er komikere, ville vi ikke bruke dem til å lage en hitsingel. Vi tenkte at det ville være morsommere å misbruke Stargate på en måte, sier han, og fortsetter:

– Vi tenkte «hei, vi har denne gamle ideen om hvilken lyd reven egentlig lager, for det er det ingen som vet». Istedenfor å gjøre noe intelligent som å lage en hit, bestemte vi oss for dette. Men så ble det en hit likevel, sier Bård Ylvisåker til Billboard.

– Helt ko-ko

– Timeplanen vår frem til november er jo sprengt fra før, så det er ikke mange luker til å gjøre noe annet på en stund. Vi gleder oss til å få «I kveld med YLVIS» på skjermen igjen. Men det ringer jo mennesker fra andre siden av kloden som vil sette opp verdensturneer – på bakgrunn av én låt. Det er helt kokko, sier Bård Ylvisåker i en pressemelding.

Både nasjonale og internasjonale medier har kastet seg over de bergenske brødrene, som til tider har måtte slå av telefonen på grunn av all pågangen.

Ifølge VG Nett er «Ellen DeGeneres Show» blant de amerikanske talkshowene som ønsker Ylvis i studio.

Coverversjoner og danseinstruksjoner

Det er imidlertid ikke bare Ylvis-gutta som er attraktive i utlandet. Selve låten «the Fox» har blitt plukket opp av andre Youtube-brukere og artister, som har postet sine egne versjoner av den fengende videoen.

I Youtube-kanalen Houseofcrews har en gjeng kolleger det moro på arbeidsplassen med dyremasker og fellesdans i en video som er sett nærmere 30.000 ganger på to dager:

Den amerikanske singer/songwriteren Tyler Ward har på sin side spilt inn en akustisk coverversjon av låten, og oppfordrer alle sine 1,3 millioner følgere på Youtube til å spille inn sine egne forslag til hva reven sier:

Det kanadiske bandet «The Whale» har laget en versjon der de har byttet ut reven med, selvfølgelig, en hval:

Det gikk heller ikke lang tid før amerikanske medier og bloggere kåret «the Fox» til «den nye Gangnam Style». Men hva hadde «Gangnam Style» vært uten dansen? Koreografen Matt Steffanina har tatt ansvar og lagt uten en steg for steg video til hvordan du lærer deg Ylvis-dansen:

« Spør Psy»

Vegard Ylvisåker er godt kjent for sin Josh Groban-parodi, og nå har Ylvis-brødrenes nyeste stunt fått oppmerksomhet fra artisten selv.

Twitter skriver Groban at «The Fox» faktisk er ganske presis, og legger ved en Youtube-video som viser hva reven egentlig sier.

Laster Twitter-innhold

Josh Groban trekker også inn artisten Psy, skaperen av «Gangnam style».

Laster Twitter-innhold

Den amerikanske komikeren og skuespilleren Kumail Nanjiani hyller også brødreparet på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP