Hopp til innhold

Vilks: – Jeg drømmer om å rømme

NRK har fått møte kunstneren Lars Vilks på hemmelig adresse. - Det er som å leve i et fengsel. Jeg drømmer om å hoppe ut av vinduet og stikke av.

Intervju med Lars Vilks på hemmelig sted, 2015.

Se hele intervjuet med Lars Vilks her. Lengde: 12:27.

Han lever med livvakter døgnet rundt. Livet hans planlegges fra time til time. Slik har tilværelsen til kunstneren Lars Vilks blitt. Han var hovedmålet for terroren i København for en måned siden.

Det han har gjort er å tegne Muhammed som en hund. Derfor har al Qaida utlovet en dusør til den som klarer å drepe ham.

NRK fikk møte Lars Vilks på hemmelig adresse, etter strenge instruksjoner fra svensk sikkerhetspoliti. Ingen, ikke engang NRKs utsendte, skulle vite hvor turen bar.

  • Se hele intervjuet med Lars Vilks i videoen over.

– Vil klatre ut vinduet

Lars Vilks

TRUET: Al-Qaida har utlovet en dusør på 100.000 dollar til den som klarer å drepe kunstner Lars Vilks, etter at han tegnet profeten Muhammed som en hund.

Foto: Stigake Jensson / Ap

Vilks sier til NRK at han føler at han lever i et fengsel.

– Ja, jeg er innesperret. Forskjellen er at vanlige fanger kan regne med at de får komme ut i bakgården og trekke luft hver dag, det får ikke jeg.

– Har du av og til lyst, når du lever i en sånn situasjon der alt er planlagt og du lever med livvakter, til bare å løpe ut døra og si «dette orker jeg ikke å forholde meg til lenger?»

– Ja, absolutt. Jeg tenker på å klatre ut vinduet. Gå rundt i samfunnet, maskert.

– De tankene får jeg hele tiden. At det sikkert hadde gått bra om jeg hadde stukket av. Men jeg har en avtale med dem som beskytter meg, og den tenker jeg å holde. Selv om tanken hele tiden dukker opp.

Får aldri bo hjemme igjen

Krudttønden

VAR MÅLET: Lars Vilks var trolig målet i terroraksjonen i København for en måned siden.

Foto: Ola Torkelsson / TT / NTB scanpix

Kunstneren har innsett at han aldri kommer til å få bo hjemme igjen.

– Å bo hjemme er det nok slutt på. Det må jeg gå ut ifra. «Game over».

Vilks forteller at han har vært redd i lange perioder, men at frykten nå er borte.

– Nei, ikke siden jeg fikk livvaktsbeskyttelse. Før det hadde jeg jo all grunn til å være redd. Men nå er jeg ikke redd.

– Hvordan tror du det hele ender?

– Jeg tror nok den vestlige verden går av med seieren, trass i alt dumt som blir sagt.

NRK møter Vilks på hemmelig adresse. Innslag fra Dagsrevyen.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)