Hopp til innhold

Privatetterforsker vil vitne mot News of the World

En britisk privatetterforsker hevder han har drevet omfattende spionasje på oppdrag fra journalister i skandaletabloiden News of the World.

Siste utgave av News of the world

I juli kom siste utgave av News of the World på gata i England. Men opprullingen av avisens arbeidsmetoder fortsetter.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Derek Webb hevder han var ansatt i News International og at han har spionert på hundrevis kjendiser, kongelige og politikere på oppdrag fra journalistene i den nå nedlagte tabloidavisen News og the World.

Webb sier ifølge The Guardian at han har tatt på seg spaningsoppdrag for minst 30 journalister i den britiske avisen.

Tilbyr seg å vitne

James Murdoch

Sjef i News International James Murdoch nekter for å kjenne til den omfattende avlyttingen i avisen.

Foto: Sang Tan / Ap

Webb skal blant annet ha overvåket de britiske prinsene William og Harry, skuespilleren Angelina Jolie og den britiske politikeren Tom Watson.

Nå tilbyr han seg å stille opp som vitne dersom noen av de fornærmede ønsker å saksøke det Ruper Murdoch-eide nyhetskonsernet News International.

– Hvis jeg kommer i en situasjon hvor noen spør om jeg er villig til å vitne, så vil jeg definitivt ikke si «Hvorfor skulle jeg det?», sier Webber.

Webb hevder redaksjonen i News of the World var gjennomsyret av en overvåkingskultur.

Selv hevder han hardnakket at han ikke har gjort noe galt, men velger å stå fram fordi hans navn kan bli innblandet i etterforskningen av blant annet avisens avlytting av telefonsvarere.

Han skal ha smugfilmet to advokater som representerte personer som mente seg utsatt for ulovlig avlytting av avisen.

Flere oppdrag om dagen

Den tidligere politimannen forteller om travle arbeidsdager som privatetterforsker for avisen.

– Jeg kunne gjøre flere jobber i løpet av en dag, og det kunne være opp til tre ulike journalister som ringte meg og ba meg oppsøke forskjellige steder, forteller Webb.

Han forteller at han stort sett skal ha fulgt etter folk og drevet overvåking. Avisen pleide å sende en egen fotograf for å bistå ham dersom de været noe som kunne bli et avisoppslag.

Krevde etterbetalt

Brian Leveson

Brian Leveson leder granskingen av avlyttingsskandalen i britiske medier.

Foto: SIMON KREITEM / Reuters

Da News of the World ble nedlagt 10. juli i år , sendte Webb en saksmappe til eierselskapet News International med en oversikt over alt arbeidet han hadde gjort for avisen.

Dette gjorde han fordi selskapet avslo kravet hans om12 ukers etterlønn som avisens andre frilansere skal ha blitt tilbudt.

– Jeg tenkte at dette finner jeg meg ikke i. Så jeg sendte en saksmappe på hver eneste person jeg har jobbet for siden 2003 til News International. Men de ba meg om å sende informasjonen videre til politiet, sier Webb.

Saksmappene med informasjon navnene på de vel 150 kjendisene så vel som en lang rekke mindre kjente personer vil bli overlevert Leveson-komiteen til uka.

Dommer Brian Leveson leder to granskingsutvalg som skal rapportere til kulturminister Jeremy Hunt om avlyttingsskandalen i britiske medier.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober